ULTIMA ORĂ 23 septembrie 2013

Doi militari români au murit în Afghanistan

de Covasna Media | 758 vizualizări

militari

UPDATE

Ministrul Apărării a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa.

De asemenea, Mircea Duşa a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În plus, luni, la ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

____________________________________________________________________

Doi militari români au murit în Afghanistan. Cei doi se aflau duminică, în jurul orei 22:00, ora României, într-o simplă misiune de patrulare, când blindatul în care se aflau a trecut peste o mină, care a explodat.

Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală. În jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat. Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii, transmite MApN.

Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală, dar, ca urmare a rănilor deosebit de grave, militarii au decedat.

Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, se precizează în comunicat.

Dispozitivele improvizate sunt greu de detectat de către o patrulă terestră aflată în mișcare, a explicat fostul ministrul al Apărării, Corneliu Dobrițoiu.

„Acestea pot fi acționate de distanță, fie folosind sisteme radio, cât și prin fir, prin circuit electric. Singurul mijloc de protecție pe care îl au militarii români este echipamentul asigurat de americani. Mă refer la mijloacele acelea de transport blindate”, a mai spus Corneliu Dobrițoiu.

24 de militari români și-au pierdut viața în Afghanistan în ultimii 10 ani.

Cel mai mare pericol pentru militarii români în acea zonă sunt bombele improvizate. Militarii români asigură securitatea în zonă, iar mulţi dintre ei instruiesc autorităţile locale.

Mircea Dușa: Militarii se aflau într-o misiune de patrulare pe jos. Cinci victime în urma exploziei

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a precizat că cei doi militari se aflau, alături de militari ISAF și militari afgani, într-o misiune de patrulare.

Alți militari au fost uciși în urma exploziei, în afară de cei doi români.

Ministrul a precizat că militari români au dotări asigurate de partea americană, inclusiv transportoare blindate, dar misiunea la care au participat cei doi militari uciși era una de patrulare pe jos.

Ministrul a precizat că va trimite un avion pentru a-i aduce în țară pe cei doi români.

Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, a declarat că astfel de evenimente reprezintă „partea dureroasă a faptului că facem parte din NATO”.

"Aceste mijloace explozive improvizate reprezintă principala ameninţare nu numai pentru militarii români, pentru toţi militarii coaliţiei care operează în Afganistan. Realitatea demonstrează că este foarte greu să detectezi, mai cu seamă în mişcare, astfel de dispozitive. Libertatea de acţiune aparţine celor care folosesc astfel de dispozitive pentru a descuraja patrularea şi producerea de pierderi militarilor NATO care operează zona, acest lucru continuă să genereze multe probleme", a declarat Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării.

"Avem stabilit un calendar de retragere cu aliaţii noştri din NATO şi începând din 2014 urmează retragerea tuturor trupelor din Afganistan. Este adevărat că la summitul de la Chicago şefi de state şi de guverne au luat o decizie pentru a păstra în Afganistan numai o forţă destinată pregătirii trupelor de securitate afgană", a mai spus Dobriţoiu.

"Noi, alături de aviaţie, ne-am angajat să ne respectăm în continuare toate aceste angajamente astfel încât să demonstrăm solidaritate cu aliaţii, cu poporul afgan, care suferă în egală măsură în urma insurgenţei talibane şi sper ca aceste viitoare misiuni să fie mai puţin riscante decât actuale", a declarat fostul ministru al Apărării.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.