ULTIMA ORĂ 19 iunie 2013

De la 1 iulie ni se schimbă buletinele! Vezi ce trebuie să ştii

de Covasna Media | 1102 vizualizări

De la 1 iulie, vom avea noi cărţi de identitate, care vor respecta normele Uniunii Europene. Acestea vor fi de două feluri: normale şi electronice. Astfel că, mai ai la dispoziţie doar două săptămâni să te decizi pentru ce document optezi. Vă prezntăm mai jos diferenţele.

Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne au declarat că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului”, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Ce date conţine buletinul normal

„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au explicat specialiştii de la Interne.

Cartea electronică, de tip smart card

Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:

- datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;

- prenumele părinţilor titularului;

- certificate digitale;

- date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

Fără ochelari coloraţi în poza din buletin

În momentul în care vei fi fotografiat, nu trebuie să ai capul acoperit. Există o excepţie însă: persoanele care aparţin unui anumit cult religios şi care doresc să se fotografieze cu capul acoperit vor primi aprobare în acest sens. Însă, chiar şi în acest caz, faţa titularului de la bărbie până la frunte trebuie să fie vizibilă în mod clar. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacă lentilele nu sunt colorate şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

Degetele arătătoare vor fi amprentate

Ţi se vor lua amprentele celor două degete arătătoare. Dacă degetele prezintă răni sau amprentele nu sunt corespunzătoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. În situaţia în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzătoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilă ţi se va elibera o carte de identitate provizorie.

Fotografia şi amprentele se vor include în mediul de stocare electronică a cărţii electronice de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Buletinul va fi cât un permis de conducere

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm, informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 5 ani, după vârsta de 18 ani.

Calendarul schimbării noilor acte

- Actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014;

- Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966 – 31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014 – 30 iunie 2015;

- Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946 – 31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016;

- Actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2016.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.