ULTIMA ORĂ 27 martie 2014

Cei cu venituri din chirii care nu au primit decizia de impunere cu 5,5% CASS trebuie să plătească

de Covasna Media | 614 vizualizări

Persoanele care obţin venituri din chirii şi au primit de la Fisc în prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contribuţia de 5,5% pentru sănătate, prevedere introdusă din 2014, ar trebui să-şi calculeze procentul din veniturile realizate şi să achite suma, potrivit unui director ANAF.

„Ştiu că a existat o problemă, o mică întârziere în emiterea deciziilor privind contribuţiile la fondul de sănătate, este într-adevăr neplăcut pentru toată lumea, dar se poate face un calcul apro­xi­mativ, adică în momentul când un contribuabil are decizia de impunere poate să-şi calculeze un procent de 5,5% la venitul res­pectiv şi să se ducă să plătească”, a declarat joi directorul general adjunct al Direcţiei Asistenţă Contribuabili în cadrul ANAF, Mihaela Huţanu.

Ea a arătat că, deşi pentru prima tranşă a contribuţiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost puţin întârziat, obligaţia contribuabilului de a plăti este prevăzută în legislaţie.

„Orice obligaţie fiscală se achită în mod normal pe bază de impunere, nu ştiu să vă spun dacă vor fi penalităţi sau nu (pentru cei care nu vor plăti contribuţia la sănătate pentru primul trimestru dacă nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea îmi spune că am obligaţia plăţii la data de 25 martie”, a precizat Huţanu, întrebată dacă vor fi penalităţi în aceste cazuri, din vina Fiscului.

Persoanele care obţin veni­turi din chirii trebuie să plătească din acest an contribuţii de sănătate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, dacă persoana mai are şi alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, dacă acesta este singurul venit.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contribuţia de asigu­rări sociale de sănătate nu poate fi mai mică de 800 de lei (salariul minim brut în 2013) şi nici mai mare de cinci salarii medii brute, adică 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut în 2013 - 2.223 lei).

Reglementările fiscale în vigoare prevăd că, în decizia de impunere prin care se stabilesc plăţile anticipate, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se va evidenţia lunar, iar plata contribuţiei se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare tri­mestru.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
costel, 29 martie 2014
da mai du-va dracu de prosti cum sa platesc ce calculez eu?adica penalizari pentru incompetenta totala a celor de la fisc?sa ma pupati in gaoz de sclavi ca va dau in judecata si pentru 50 de bani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.