ULTIMA ORĂ 16 iunie 2014

Cât costă reducerea CAS? Estimările sunt mult mai pesimiste decât cifrele anunţate iniţial

de Covasna Media | 628 vizualizări

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal în vederea reducerii contribuţiilor sociale a fost publicat de Ministerul de Finanţe. Scăderile de încasări bugetare sunt estimate la peste 1,1 miliarde lei pentru ultimele trei luni ale anului. Sumele care s-ar pierde la buget în anii următorii depăşesc, însă, cu mult estimările de până acum ale guvernului, ajungând la 7,18 mili­arde lei în 2017, scrie capital.ro.

„Existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociată nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează sistemul de pensii şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, luând în considerare faptul că două treimi din contribuţia datorată la sistemul de pensii repre­zin­tă contribuţia angajatorului. Astfel, România se confruntă cu o rată scăzută a participării pe piaţa muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator, determină o cerere redusă de forţă de muncă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Finanţele arată că nivelul cotelor contribuţiilor sociale „acţionează ca un factor descurajator pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru stimularea mediu­lui de afaceri şi a investiţiilor” şi că „sistemul asigurărilor sociale suferă distorsiuni care reduc baza impozabilă pentru contribuţiile la pensii, dar şi pentru asigurările de sănătate”.

Cotele de CAS vor fi reduse cu 5%. În prezent, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii sunt de 20,8% pentru condiţii normale de mun­că; 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă; 30,8 % pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Pentru ultimele trei luni ale acestui an, golul de venituri la buget este evaluat la 1,12 miliarde lei. Pentru 2015, este estimat la 6,48 miliarde lei, pentru 2016 la 6,82 miliarde lei, iar pentru 2017 la 7,18 miliarde lei.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.