TURISM 8 decembrie 2017

Când începe sezonul de schi în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2184 vizualizări

Iubitorii sporturilor de iarnă se vor putea bucura și anul acesta de cinci pârtii de schi pe raza județului, iar administratorii acestora au pregătit și alte surprize

Toate cele cinci pârtii de schi funcționale din județul Covasna sunt pregătite să fie puse în funcție. Singurul impediment în calea distracțiilor de iarnă este vremea mult prea caldă.

Cu toate autorizațiile și demersurile puse la punct, administratorii celor cinci pârtii de schi din județul Covasna așteaptă doar ca vremea să se răcească sub minus 5 grade pentru a putea deschide oficial un nou sezon de distracție în zăpadă.

Cum vor autoritățile să dezvolte pârtiile din orașul Covasna

Cea mai mare pârtie din județul Covasna a fost inaugurată în 2011 se află în orașul-stațiune Covasna. Pârtia „Lőrincz Zsigmond” are două tronsoane, unul de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate ușor, și altul de 1.000 de metri lungime, cu un grad de dificultate mediu. Pârtiile sunt echipate cu teleschiuri și nocturnă, iar autoritățile s-au pregătit temeinic cu surprize pentru acest sezon.

„În ceea ce privește partea organizatorică, administrativă, suntem pregătiți. Avem omologarea la zi, am făcut toate controalele ISCIR (n.red. Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Zilele următoare urmează să încheiem un contract pentru asistență în vederea salvamontului sau a siguranței de exploatare. (...) Urmează să încheiem un contract și cu o firmă pentru asigurarea zăpezii artificiale și întreținerea pârtiei de schi, pentru că noi nu avem deocamdată asemenea utilaje. Mai așteptăm doar zăpada”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József, care a punctat că deja a primit acord la o cerere de finanțare prin fonduri europene, prin programul LIDER pentru achiziționarea a trei tunuri de zăpadă.

„Acum ne-a venit și răspunsul că cererea noastră de finanțare este eligibilă. Urmează să încheiem contractul și să facem achiziția, dar din câte cunosc eu acum birocrația, presupun că din păcate nu le vom avea până la sfârșitul sezonului, deci probabil că vom intra cu ele abia anul viitor în exploatare. Tot așa, prin programul LIDER,  pregătim o cerere de finanțare pentru achiziționarea unui sistem electronic de acces pe pârtia de schi, respectiv cumpărarea unei pompe de apă de mare capacitate pentru alimentarea celor trei tunuri. Ideea este că vrem să dezvoltăm”, ne-a mai spus primarul.

În ceea ce privește lucrurile care sunt deja pregătite pentru vizitatori, edilul covăsnean a amintit punerea în funcțiune a unei părți din refugiul montan din zonă, care, potrivit primarului „a fost terminat anul trecut. Partea de jos a parterului a fost închiriată la o societate comercială care va vinde bunuri alimentare, nealimentare, printre care și vin fiert și altele”.

Premieră: patinoar artificial lângă pârtia de schi

Tot în rândul noutăților, Primăria orașului Covasna se pregătește să amenajeze lângă pârtia din oraș și un patinoar.

„Tot în zona respectivă dorim să instalăm și un patinoar artificial, care ne-a fost transmis cu titlu gratuit de către municipiul Sfântu Gheorghe. Din câte am observat în urma unei inspecții, am găsit anumite defecțiuni și urmează să îl reparăm. (...) În măsura în care o să reușim reabilitarea patinoarului o să asigurăm și funcționarea sa. Sper ca până la mijlocul – spre sfârșitul lunii ianuarie”, ne-a declarat Gyerő József.

Majorări de prețuri la pârtia de la Covasna

Tot reprezentantul orașului Covasna ne-a mai spus și că anul acesta prețurile vor suferi modificări față de anul trecut, însă majorările nu vor fi însemnate.

„Oamenii noștri sunt instruiți, am montat plasele de siguranță, am făcut reviziile la instalații, urmează să aprobăm într-o ședință de Consiliu din luna decembrie prețurile, respectiv tarifele de acces pe pârtie, dar și programul de funcționare. Acesta din urmă o să fie, probabil, ca și anul trecut, iar tarifele o să crească undeva cu 10% raportat la prețurile de anul trecut. Oricum suntem mult sub tarifele practicate pe pârtiile de schi din zona noastră. (...) Ideea este, totuși, că la raportul calitate – preț ne situăm într-o zonă foarte bună”, ne-a spus primarul Gyerő József.

La Șugaș Băi se pot închiria și serviciile instructorilor  

Și cele două pârtii din Sfântu Gheorghe de la Șugaș Băi, administrate de Sepsi Rekreativ, sunt pregătite, din punct de vedere administrativ, însă așteaptă

Pârtia mare de schi de la Șugaș Băi are 560 de metri lungime, 76 de metri lățime, 150 de metri diferență de nivel și 62 de agăţători, fiind numai bună pentru schiorii care caută o pârtie de dificultate medie. Cea de-a doua pârtie are 250 de metri lungime, 60 de metri lăţimea medie, 65 de metri diferenţa de nivel și o pantă de 23 de grade.

Ambele pârtii beneficiază și de instalație de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu și sunt  întreținute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menține în condiții cât mai bune de schi. Pasionații sporturilor de iarnă beneficiază la Șugaș Băi și de posibilitatea de închiriere de echipamente schi și snowboard, dar și de serviciile instructorilor de schi.

„Am efectuat demersurile necesare în vederea punerii în funcțiune a pârtiilor de schi în Șugaș Băi, așteptăm vremea să se mai răcească puțin, deoarece tunurile de zăpada funcționează sub minus 5 grade. După ce putem porni tunurile de zăpadă, în câteva zile se va putea schia. Prețurile de pe site sunt actualizate”, ne-au spus reprezentanții Sepsi Rekreativ.

În ceea ce privește prețurile, acestea pornesc de la 3 lei și merg până la 151 de lei, pentru pachetele premium cu 120 de urcări pentru pârtia mică și 90 pentru cea mare, abonament valabil pentru 90 de zile. Lista integrală a prețurilor este disponibilă pe site-ul www.rekreativ.club.

Pârtia de la Valea Mare urma să fie deschisă pe 1 Decembrie

La sfârșitul anului trecut, respectiv în 30 decembrie, pârtia „Oprea” din Valea Marea își deschidea porțile pentru publicul vizitator. În lungime totală de 600 de metri, pârtia este dotată cu un schi-lift cu 70 de locuri. Pârtia este dotată cu nocturnă, dar și cu un mini-restaurant, de unde se poate achiziționa ceai cald, vin fiert, o mâncare caldă, sandviș cald și altele.

„Suntem 100% pregătiți, însă ne lipsesc temperaturile negative. Pentru 1 decembrie eram pregătiți „de atac”, dar s-a încălzit timpul și ne-a stricat planurile pentru că a plouat și s-a topit zăpada. (...) Depindem  de vreme. Se anunță temperaturi negative. Dacă va fi așa, putem să începem să facem zăpadă, dar nu știu”, ne-a declarat proprietarul pârtiei, Ioan Oprea.

Acesta ne-a mai spus că nu a venit cu schimbări majore față de anul trecut, însă pregătește câteva noutăți: „Am adus încă două tunuri de zăpadă, iar acum avem trei în total, și am mai amenajat câte ceva. Schimbări majore nu sunt. Avem în plan, pentru sezonul acesta, și un centru de închirieri de echipamente. Sper să reușim să îl punem în funcțiune până de sărbători”.

În ceea ce privește prețurile, proprietarul spune că o să fie aceleași ca de anul trecut.

„Încercăm să creăm condiții cât mai bune. În primul rând, depindem  de natură. Dacă o să fie timpul prielnic, noi o să ne respectăm deviza „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Cine vine la noi va avea condiții de schi adevărate. Așteptăm să vină un pic de frig să ne putem bucura de iarnă. În mod normal, cam după 15 decembrie, deja o să-și intre și iarna în drepturi și o să putem crea condiții”, a mai spus Ioan Oprea.

Soarta pârtiei de la Întorsura Buzăului, încă o necunoscută

Deși, cum am precizat anterior, în județul Covasna există cinci pârtii care își așteaptă vizitatorii, rămâne totuși un regret în ceea ce privește o altă pârtie mult-așteptată, respectiv cea din Întorsura Buzăului.  Potrivit unor surse, spațiul, inaugurat în 2010, rămâne închis și în acest sezon și nu se știe nici pe viitor ce se va întâmpla cu acesta.

Vestea bună este totuși, că îndată ce vine vremea potrivită, o să avem de unde alege, astfel încât să ne bucurăm cum se cuvine de sezonul alb.    

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.