STIREA ZILEI 29 august 2012

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc: „Cei care trăiesc după legea junglei vor ajunge pe stradă”

de Székely Emőke | 1102 vizualizări

În urma alegerilor locale din acest an, Tischler Ferenc a fost ales consilier local pe listele UDMR, începându-şi apoi primul său mandat de viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe. După ce s-a instalat în noul său birou, a primit domeniile pentru care va fi responsabil în următorii patru ani: social, tineret și sport. Am stat de vorbă cu el zilele trecute pentru a afla care sunt măsurile și planurile pentru aceste domenii.

– În sfera socială din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai importante probleme este adăpostul Sing-Sing din cartierul Ciucului. Ce noutăți ne puteți spune în legătură cu acesta?

– Am spus-o în mai multe rânduri, încă de când mă ocupam de voluntariat, că acest adăpost trebuie închis cât mai repede posibil. Sunt convins că în fiecare zi în care adăpostul mai funcționează le facem rău atât locuitorilor de acolo, cât și celor din jur. Avem din ce în ce mai multe plângeri din partea localnicilor din cartierul Ciucului, din care reiese că situația devine insuportabilă. Așadar, Sing-Sing va fi închis și pentru că în asemenea condiții de igienă nici un om nu trebuie ținut.

– Câte persoane sunt vizate de închiderea adăpostului și ce se va întâmpla cu ei în continuare?

– Sunt în jur de 300 de persoane. Am realizat un studiu despre fiecare familie în parte, i-am vizitat pe toți și am întocmit o bază de date pentru a avea o situație clară a celor care locuiesc acolo. Am întrebat fiecare familie ce dorește să facă în continuare. În blocurile sociale de pe strada Mikes Kelemen 34 de apartamente sunt deja terminate, iar o parte dintre cei de la Sing-Sing vor fi mutați acolo.

– Ce situație ați întâmpinat la fața locului? Ce spun acei oameni când aud că vor trebui să plece?

– Sunt mulți care s-au obișnuit să ia micul dejun la o organizație caritabilă, prânzul la cantina socială, iar cina la altă organizație, stau în adăpost, unde au căldură, apă și nu trebuie să plătească nimic. Aceștia sunt foarte nervoși pentru că trebuie să se mute și să plătească chirie. Situația însă nu este corectă față de acei cetățeni care își plătesc impozitele la zi, iar din salariile pe care le au cu greu pot pune deoparte 50-100 de lei, sau nici atât, iar pe de altă parte sunt cei care primesc ajutor social, mâncare și un acoperiș deasupra capului gratis, și nu muncesc nicăieri. Astfel pot economisi mai mulți bani decât cei care lucrează. Unora nu le convine să se mute într-un apartament de două camere proaspăt zugrăvit, cu baie pusă la punct, cu utilități, nu le convine că au curent fără să fie nevoiți să îl fure. Pentru aceștia este mai convenabil să fure curent în continuare, să facă focul în apartament și astfel nu trebuie să plătească nimic.

– Bănuiesc totuși că sunt și alții care spun că se vor muta..

– 41 de familii au spus că vor să iasă din acel mediu. Aceștia ne-au spus că vor face tot posibilul să le ofere copiilor o viață mai bună. Alte 14 familii ne-au spus că momentan nu au loc de muncă, dar cu sprijinul autorităților sunt dispuși să își caute de lucru și să se mute. Sunt și locuitori ai adăpostului care sunt violenți și încearcă să supraviețuiască aplicând legea junglei, pentru ei mesajul nostru este clar: vor ajunge în stradă. Nu le permitem să acționeze în mod violent față de bătrâni sau persoane cu handicap, scopul lor fiind acela de a fura, de „a face rost”, cum spun ei. Dacă nu vom fi fermi, vom ajunge să deschidem un nou Sing-Sing, iar noi nu ne dorim acest lucru.

– Există un termen până când Sing-Sing va fi închis? Cum stau lucrările pe strada Mikes Kelemen, aveți unde să îi duceți pe cei care au fost de acord să se mute?

– Închiderea adăpostului este în curs de desfășurare, dar nu se poate face de pe o zi pe alta. Nu vreau să mă hazardez în promisiuni, este vorba de un proces anevoios, dar sper că vom ajunge la capăt cât de curând. Pe strada Mikes Kelemen 34 de apartamente sunt terminate, iar alte 35 vor fi terminate anul acesta.

– O altă zonă problematică este cartierul Őrkő. Ce se întâmplă acolo?

– Acum ne-am axat pe Sing-Sing, vrem să rezolvăm această problemă, după care vom vedea și ce se poate face la Őrkő. Acolo nu avem o situație clară despre localnici, nu știm câte persoane locuiesc în fiecare casă și de unde au venit. Va trebui să verificăm exact identitatea persoanelor, să vedem dacă sunt din Sfântu Gheorghe, sau au venit din alte părți, pentru că orașul nu își permite să ofere adăpost romilor din împrejurimi.

– Am auzit că în cartier vor fi montate robinete stradale noi. Ce ne puteți spune?

– Este adevărat, dar inițiativa nu este a noastră, ci a celor de la Caritas. Noi suntem doar parteneri în acest proiect. Robinetele care sunt acum sunt de tip vechi, iar deseori se întâmplă că apa curge în voie toată noaptea. Vrem să punem capăt acestei risipe, așadar robinetele vor fi automate, care dau 2 litri de apă deodată. Vrem de asemenea să introducem un oarecare sistem de folosire a apei. Acum din aceeași găleată bea atât calul cât și copilul. Vrem să punem un rezervor separat pentru animale, unul unde femeile pot spăla haine și un robinet de unde oamenii pot lua apă pentru gospodărie, pentru consum.

– Care este atitudinea locuitorilor din cartierul Őrkő față de aceste schimbări?

– Nu prea le convine pentru că și-au dat seama că aceste robinete stradale noi implică un oarecare efort din partea lor. Cerința mea a fost aceea ca ei să aleagă persoane responsabile cu buna folosire a acestor robinete. Până acum lăsau apa să curgă pe stradă în jos. Noile robinete vor fi racordate la sistemul de canalizare, așadar apa nu va curge nici pe stradă, nici în curți. Ei nu plătesc pentru apa folosită, așadar nu se justifică în niciun fel să facă risipă. Printre cerințele noastre se numără și faptul că ei vor fi cei care vor trebui să curețe zona robinetului și să vopsească gardul din jurul acestuia. Le-am explicat că în cazul în care vor face aceste lucrări de întreținere, dacă au grijă de robinetele lor stradale, vom fi parteneri, dar dacă nu, vom închide apa. După mai multe discuții pe care le-am avut cu localnicii din Őrkő, au înțeles într-un final că altfel nu se poate.

– Aveți în vedere amplasarea altor robinete?

– Ei ne-au cerut patru robinete stradale. Deocamdată vor fi două, iar dacă vom vedea că sistemul funcționează şi oamenii au grijă de ceea ce va fi al lor, vor fi și alte robinete.

– Ce părere aveți despre cei care umblă de la o organizație la alta și adună tot ce se poate aduna, mănâncă peste tot, în timp ce alții poate nu apucă să mănânce, deși sunt într-o situație socială mai gravă?

– Cunosc fenomenul și de obicei îi spun „sărăcie nesimțită”. Sunt unii care nu mănâncă două zile, dar nu se duc la cantina socială și nici la vreo organizație pentru că spun că sunt alții și mai săraci. Alții umblă peste tot, adună mâncare, haine, stau gratis undeva, iar banii pe care îi câștigă îi pun deoparte.  Soluția pe care am propus-o eu este comandarea unui program pe calculator la care să aibă acces atât organizațiile de caritate, cât și Primăria. Prin acesta, în momentul în care cineva intră la una dintre organizații, se poate vedea dacă acel om a mai fost și la altă organizație în acea zi, sau nu. Poate că într-o jumătate de oră face turul acestor organizații, adună un sac de haine, pe care apoi le vinde în piață. Este important ca și Primăria să aibă acces la acest program pentru că poate „săracul” plătește impozite mari la bugetul local, umblă cu mașina, dar cu toate acestea profită de sfera socială și ia mâncarea de la gura săracilor.

– Ce noutăți sunt în domeniul tineretului și sportului?

– Deocamdată nu am avut timp să mă ocup prea mult de tineret, iar la sport acum sunt în faza de preluare. La capitolul sport aparțin de administrația locală următoarele: piscina, ștrandul, sala sporturilor municipală, pârtiile de schi de la Șugaș Băi și construcțiile care mai sunt acolo. Sunt unele lucrări care sunt deja începute, cum ar fi ștrandul sau lucrările de la Șugaș Băi. Mi se pare normal să nu mă implic mai mult decât este necesar atâta timp cât alții au fost cei care au negociat, au vorbit cu firmele constructoare. Voi prelua aceste lucrări după finalizarea lor. Deocamdată însă mă axez pe rezolvarea problemei Sing-Sing.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 30 august 2012
Pentru ei vad ca se gasesc solutii mereu,dar pentru alte persoane care nu sunt de etnie roma si sunt la fel de necajiti,ce solutii aveti,dar pentru persoanele cu dizabilitati care conform legii au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.