STIREA ZILEI 9 iunie 2021

Program de internship pentru studenți la Primăria Comunei Barcani

de Iulia Drăghici - Taraș | 12670 vizualizări

„Avem trei birouri libere, însă, pe tot parcursul vacanței putem primi un număr mult mai mare de tineri”, spune primarul 

Studenții care vor să facă practică pentru facultate au șansa să participe la un program de internship derulat, în premieră, de Primăria Comunei Barcani. Deja un tânăr a primit un birou și sarcini de lucru în cadrul instituției, dar mai sunt încă cel puțin două locuri disponibile în perioada imediat următoare. În funcție de numărul de cereri, se vor face programări, astfel încât să beneficieze cât mai mulți tineri de șansa de a urmări îndeaproape cum funcționează administrația publică locală. 

Primarul Nicolae Pastor ne-a spus că pot participa la program tineri din orice domeniu de studiu, pentru că „într-o primărie nu este doar despre administrație publică, iar în plus de asta, știu că fiecare experiență duce la dezvoltare personală, dar și profesională”. 

Tot edilul ne-a spus că programul, care a fost anunțat zilele trecute pe un grup de Facebook la care au aderat locuitorii comunei, a început, iar un tânăr student a primit deja un birou și totodată și mici sarcini de lucru. 

Nicolae Pastor spune că ideea acestui program i-a venit dintr-o experiență personală, trăită pe vremea când el însuși a fost student. 

Ideea mi-a venit aducându-mi aminte de momentul în care eram anul II la facultate și trebuia să găsesc un loc de practică, însă, a trebuit să trec pe la mai multe societăți comerciale până am fost acceptat. Noi avem trei birouri libere, însă, pe tot parcursul vacanței putem primi un număr mult mai mare de tineri, urmând să facem programări în funcție de numărul de cereri. Totodată, mă bazez pe entuziasmul și deschiderea tinerilor în a veni cu soluții la problemele comunității noastre! Pe lângă mica experiență pe care o dobândesc, cu siguranță ne vor ajuta și pe noi în munca zilnică”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor. 

Cei interesați să ia parte la program trebuie să depună o cerere și un Curriculum Vitae la secretariatul primăriei. Prioritate vor avea tinerii din comună, dar în funcție de numărul solicitărilor, vor putea fi primiți și studenți din alte unități administrativ teritoriale. 

Deocamdată, proiectul se derulează pe durata vacanței de vară, iar stagiul de practică se va face în regim de voluntariat, adică nu va fi plătit. 

Chiar și așa, demersul este văzut cu ochi buni de tinerii din comunitate.

Stagiile de practică, în general, reprezintă cea mai esențială pregătire din viața fiecărui student. Șansa oferită de Primăria Barcani studenților, poate fi cea mai mare oportunitate pentru cei pasionați de administrația publică, dar și pentru tinerii ce vor să dobândească cunoștințe noi și să-și valorifice la maximum potențialul”, ne-a spus unul dintre membrii Asociației de Tineret „Împreună pentru Barcani”, Raluca-Maria Bularca.

Program similar și la Primăria Sfântu Gheorghe 

Un program similar, lansat anul trecut, se desfășoară și în cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. Atunci s-au înscris 34 de tineri, care au avut ocazia să facă parte pentru două-trei săptămâni din departamentele instituției.  

Anul acesta, stagiul va fi anunțat la finele sesiunilor de examene, adică în iulie, iar programul se va derula până în august sau septembrie. 

Experiența acestui demers arată că tinerii care s-au implicat activ în viața instituțiilor sunt în continuare dornici să participe la organizarea evenimentelor și proiectelor din oraș, a mai transmis Primăria Sfântu Gheorghe. 

Până la urmă, eu cred că este un lucru prin care ei ne pot ajuta, noi îi putem ajuta şi, per total, s-ar putea să fie o generaţie care după câţiva ani va întări administraţia publică şi, dacă se va ajunge aici, eu cred că până la urmă am făcut un bine”, spunea, anul trecut, în august, la o săptămână după ce a fost lansat programul, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Astfel de programe de internship pentru tineri au fost promovate și în alte instituții la nivel național, în mare parte în mediul urban. La Cluj – Napoca, de pildă, Departamentul de Administrație și Management Public al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la UBB are parteneriate pentru stagii de internship destinate studenților la Primărie, Consiliul Județean, Prefectură și alte organizații. Dar și Primăria Iași anunța, de exemplu, în 2015, că a demarat un astfel de proiect. De asemenea, în 2013 și Primăria Brașov a lansat un demers similar, valabil pe cinci ani, în parteneriat cu Universitatea Transilvania, adresat atunci studenților din anii I și II de la Drept. 

În România există și o lege privind internshipul (nr. 176 din 2018), care reglementează efectuarea acestor programe, care îi vizează pe tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani sau 15 ani, numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, după caz.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.