STIREA ZILEI 5 septembrie 2022

Peste 31.600 de elevi covăsneni, în fața unui nou început

de Iulia Drăghici - Taraș | 450 vizualizări

A sosit ziua cea mare! Pentru peste 31.600 de copii și tineri, cele 306 unități de învățământ din județul Covasna devin, în următoarele 36 de săptămâni, cea de-a doua casă. Începutul de an școlar îi întâmpină atât pe elevi, cât și pe profesori într-un nou format, cu reguli noi. 

Statisticile noului an școlar arată că cei 31.600 de elevi înscriși la unitățile de învățământ din județul Covasna sunt împărțiți în 1.674 de formațiuni de studii (clase sau grupe). Acestea sunt distribuite în 306 unități de învățământ (305 licee, școli gimnaziale și grădinițe, plus o creșă), respectiv 79 de structuri cu personalitate juridică. 

Fără restricții, dar cu recomandări de prevenție 

Un drum nou se deschide tuturor odată cu începutul acestui an școlar. Puțin mai devreme decât suntem obișnuiți să auzim sunetul clopoțelului, acest an vine, așa cum știți, cu noutăți la care ne vom adapta așa cum am învățat să o facem în ultimii ani. 

Ceea ce este îmbucurător este faptul că ne vom putea vedea zâmbetele ca expresie a bucuriei reîntâlnirii. Ne putem bucura de prezența fizică la școală, de interacțiunea cu cei de care ne-a fost dor. Să nu uităm însă ca în continuare să avem grijă de noi și de cei din jurul nostru”, este mesajul publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean. 

În acest context, al începerii anului școlar fără restricții cauzate de pandemie, inspectorul școlar general Kiss Imre spune că a transmis totuși directorilor să fie atenți la prevenție.

Ne bucurăm că începem anul școlar fără restricții. (...) Eu i-am rugat pe directori, chiar dacă nu avem restricții, să fim preventivi. Eu zic în continuare că trebuie respectate acele măsuri care au fost implementate, referitor la igiena personală, în toalete asigurarea apei, săpun peste tot și, bineînțeles, aerisirea permanentă a sălilor de clasă. Sunt chestiuni elementare care trebuie să fie respectate”, a declarat inspectorul școlar general Kiss Imre săptămâna trecută, într-o conferință de presă. 

Urmează consfătuiri pe tema noilor reguli din învățământ 

Anul școlar 2022/2023, care va cuprinde 36 de săptămâni, este structurat pe cinci module despărțite de cinci vacanțe. 

Despre modificarea regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ și noua structură a anului școlar, inspectorul a spus că este „total diferită față de cum eram obișnuiți, ori cu trimestre, ori semestre, dar cu medii încheiate, cu teze și așa mai departe. Aceasta este noutatea absolută, pentru că școlile și profesorii vor avea o autonomie mult mai mare, dar și responsabilitate mai mare, în acest sens, de a-și organiza activitatea pe parcursul anului școlar. Eu nu spun neapărat că ceea ce se introduce acum nu ar fi bine. Lumea se plânge că dispare teza. Pe jumătate au dreptate, pe jumătate nu. Elevul poate fi evaluat și pe parcurs, sunt multe metode prin care obiectiv poate să fie evaluat fără să aibă o teză, deci o evaluare sumativă la sfârșit sau jumătate de an. Eu, ca profesor, pot să concep câte teste vreau, lunar, la două săptămâni. (...) Cu ce trebuie să se obișnuiască și să fie atenți, este ca în planificarea anuală a materiei să respecte și notarea, evaluarea să fie ritmică. Erau obligați până acum să facă acest lucru la sfârșitul semestrului sau anului. Acum să nu creadă vreunul că pot să dea opt note la final de semestru. Nu. Trebuie pe parcurs. În primul rând, responsabil este cadrul didactic și felul în care își planifică activitatea. în al doilea rând, conducerea școlii este cea care trebuie să urmărească acest proces de evaluare. Trebuie să pornim, să facem primul pas, să avem planificările. Inspectorii vor organiza consfătuiri la nivel de județ, în mod sigur că se vor pune multe întrebări, dar vor fi ajutați, consiliați în acest sens de inspectorii de specialitate, (...) după ce și inspectorii vor participa la consfătuirile naționale, care se vor termina pe 16 septembrie. După aceea vor fi organizate întâlnirile pe fiecare zonă, cu profesorii, la nivel de fiecare disciplină”, a mai spus Kiss Imre. 

Potrivit unui document publicat pe site-ul IȘJ, prima vacanță a elevilor este programată între 22 – 30 octombrie a.c. Se reiau cursurile în 31 octombrie, până în 22 decembrie, pentru că din 23 decembrie începe vacanța de iarnă, care durează până pe 8 ianuarie 2023. Vacanțe mai sunt programate astfel: 20 – 26 februarie 2023, 7 – 18 aprilie, respectiv 17 iunie – 3 septembrie, vacanța mare. 

Pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se va încheia în 2 iunie, în vreme ce pentru elevii de clasa a VIII-a școala se încheie pe 9 iunie. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.