STIREA ZILEI 15 iunie 2012

Orașul „second hand” devine orașul „outlet”?

de Székely Emőke | 1438 vizualizări
Moda hainelor la mâna a doua pare că a fost înlocuită de magazinele cu haine din colecţiile sezonului trecut.
Sfântu Gheorghe și-a „câș­tigat” denumirea de „Oraș second-hand” după ce la fiecare colț de stradă s-a deschis un magazin de haine la mâna a doua. Afacerea a dat roade ani de zile, și pă­rea a fi o investiție...

Moda hainelor la mâna a doua pare că a fost înlocuită de magazinele cu haine din colecţiile sezonului trecut.

Sfântu Gheorghe și-a „câș­tigat” denumirea de „Oraș second-hand” după ce la fiecare colț de stradă s-a deschis un magazin de haine la mâna a doua. Afacerea a dat roade ani de zile, și pă­rea a fi o investiție sigură într-un oraș relativ mic și cu o economie nu foarte înfloritoare. În ultima perioadă însă, din ce în ce mai multe astfel de magazine și-au schimbat profilul, devenind magazine outlet, unde cum­pă­rătorii găsesc îmbrăcă­min­te de marcă, care anul trecut a fost la modă, dar acum nu mai face parte din colecțiile actuale, sau haine care au câteva defecte. Pri­mele astfel de magazine au apărut în suburbiile din Milano și Paris, de unde oame­nii cu portofelul mai subțire puteau cumpăra haine considerate demodate de marile case de modă.

Moda outlet

De fiecare dată când se deschide un magazin de hai­ne, mai ales domnișoarele dau buzna căutând cele mai trendy piese vestimentare. Am mers în câteva astfel de magazine, iar cumpărătoa­rele erau în mare parte liceene, care vrând să fie altfel decât colegele care își cumpără haine de la magazine tradiționale de profil, căutau printre rafturi în spe­ranța de a găsi acel „ceva” care le va face unice, irezis­tibile privirilor băieților.

Rekada Fashion de pe str. Ciucului a fost printre pri­mele, dacă nu chiar primul magazin outlet din Sfântu Gheorghe. Acesta nu duce lipsă de clienți, și se pare că deschiderea lui a dus la un adevărat val „outlet” în oraș. Conducerea magazinului afirmă că oamenii sunt interesați de tot ceea ce este nou, dar fiecare segment de comerț de haine, fie că vorbim de second hand, magazinele tradiționale sau outlet-uri, va rămâne cu partea lui de clienți fideli.

Outlet din prisma comercianților

Hainele second-hand se pare că nu mai aduc profitul pe care îl aduceau acum câțiva ani. Probabil că gar­deroba multora e deja plină, sau unii s-au vindecat de boala „să mergem la second-hand”, însă și apariția outlet-urilor a dus la o diminuare a numărului de clienți ai ma­ga­zinelor second-hand. Unul dintre proprietarii de magazinele transformate ne-a declarat că speră să obțină din hainele outlet profitul pe care l-a avut cu cele second-hand acum 7-8 ani. El este de părere că oamenii din Sfântu Gheorghe au evoluat și din punct de vedere al vestimentației, iar bluzele și fustele folosite nu mai sunt o atrac­ție pentru mulți. „Aducem haine de firmă și le vindem la prețuri accesibile. De fapt prețurile practicate de noi sunt apropiate cu ceea ce am avut pe vremea second hand-ului, dar calitatea dife­ră foarte mult” – spune bărbatul.

Unii preferă second-hand

Sunt și patroni care spun că nu ar schimba ceea ce fac acum pentru că „era second-hand” în Sfântu Gheorghe va mai ține. Lazar Eniko, proprietara unui magazin se­cond-hand, este de părere că segmentele de populație cărora li se adresează cele două tipuri de magazin sunt diferite. „Avem clientela noastră fidelă, adică acele persoane care nu au prea mulți bani. Trebuie mențio­nat și faptul că la noi, pe lângă haine, gospodinele găsesc și textile de uz casnic: perdele, pături sau lenjerie, ceea ce nu se găsește la maga­zinele outlet. Cred că este loc pentru toată lumea pe piața din Sfântu Gheor­ghe, așadar mergem fiecare înainte” – afirmă femeia.

Părere împărtășită și de cei din piață

Haine noi, dar nu de foar­te bună calitate se găsesc și la Piața rușilor. Nici aici comer­cianții nu se tem de concurența pe care ar putea să o aibă din partea outlet-urilor. Unul dintre vânzătorii de aici ne-a spus că de la ei cumpără în special locuitorii din satele vecine, acele persoane care doresc să aibă haine noi, dar au bugetul destul de limitat. Bărbatul crede că acest lucru va mai rămâne așa un timp, deoa­rece nu se întrevede o creș­tere semnificativă a nivelului de trai în următorii ani, așadar toată lumea rămâne cu clienții lui.

De ce outlet?

Am stat de vorbă și cu câteva dintre tinerele „pierdute” în mulțimea de haine și le-am întrebat de ce cum­pără de la magazinul outlet. „Este deosebit de jenant să mergi pe stradă și să te întâlnești cu o fată îmbrăcată la fel ca și tine. Stilul unei persoane este dat și de modul în care se îmbracă, iar aici gă­sesc piese de bună calitate, care mă reprezintă. Mă bucur că sunt astfel de ma­gazine și la Sfântu Gheor­ghe” – ne-a declarat Andrea, o tânără care tocmai susține Bac-ul. Prietena ei, Edit, spu­ne că și la magazinele se­cond hand căuta haine de firmă, dar acestea nu erau noi. „Mă simt altfel atunci când îmbrac haine de firmă. Poate sună a snobism, dar și haina îl face pe om, așadar nu cred că ar trebui să fie o rușine să afirm lucrul acesta. Din nefericire alocația pe care o primim nu ne ajunge să cumpărăm mare lucru, dar cu ajutorul părinților reușim să avem o garderobă de nota 10” – spune tânăra.

Așadar, haine sunt la tot pasul în Sfântu Gheorghe, iar doamnele, dar și domnii au de unde alege, în funcție de gusturi și de grosimea portofelului.
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.