STIREA ZILEI 5 decembrie 2022

Hey ho, let’s go: concertul Zdob și Zdub de la Sfântu Gheorghe a intrat în istorie

de Covasna Media | 1498 vizualizări

Reportaj de la Arena Sepsi, unde s-a marcat finalul evenimentului „Împreună pentru România”

Epic. Așa am descrie într-un singur cuvânt concertul oferit de formațiile Zdob și Zdub și Sarmalele Reci vineri, 2 decembrie, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, care ne-a lăsat cu senzații de toate felurile. S-a marcat astfel finalul evenimentului „Împreună pentru România”, care a adunat laolaltă zeci de activități în județul Covasna, dedicate Zilei Naționale a României. 

Trebuie să precizăm din capul locului că de această dată nu ne putem asuma că vom rămâne obiectivi 100% pe întreg parcursul acestui reportaj, pentru că am fost aproape de organizatori la fiecare pas, am trăit la maximum experiența, în calitate de parteneri media principali și colegi ai organizatorilor, însă vă putem garanta că am încercat să „gustăm” câte puțin din toate perspectivele, astfel încât să redăm o imagine realistă a ceea ce s-a întâmplat vineri seara la Sfântu Gheorghe. 

Și s-au întâmplat multe, începând cu cea mai importantă realizare, aceea că toate cele peste 1.300 de bilete scoase la vânzare (chiar dacă la preț de doar 20 de lei) au fost vândute online, ultimele cu câteva ore înainte de a începe concertul. Adică a fost sold-out, cum se zice. Sau „cu casa închisă”. 

„Avem nevoie de zile în care oamenii să simtă că sunt o comunitate” 

La ora 18:30 au început să sosească participanții și vă mărturisim că am fost plăcut impresionați că înainte de ora 20:00, când a urcat pe scenă formația Sarmalele Reci, toată lumea își ocupase locul în sală. Se resimțea în atmosferă energia pozitivă, care abia aștepta să fie dezlănțuită pe ritmuri cunoscute. Și nu a așteptat mult pentru că Sarmalele Reci le-a dat toate motivele să își ia o vacanță de la viață preț de câteva ore, așa cum i-a îndemnat prezentatorul Marius Popa pe toți cei prezenți în sală. 

A fost un public foarte călduros, foarte apropiat, chiar dacă era foarte departe de noi, din cauza distanței impuse de norme. Ne-am dori să fie mai aproape, dar i-am simțit cu inima foarte aproape. Mai venim, ne-ar plăcea foarte mult. (...) Avem nevoie de sărbători, avem nevoie de zile în care oamenii să simtă că sunt o comunitate, să simtă că sunt împreună oameni, că există niște valori comune”, ne-a spus solistul formației Sarmalele Reci, Zoltán András, la finalul concertului. 

În uralele publicului, scena a fost apoi cucerită de Zdob și Zdub. Și acum când scriem aceste rânduri fredonăm „Moldovenii s-au născut”, „Boonika Bate Toba” sau „DJ Vasile”. Așa tare ne-am bucurat de spectacolul pus în scenă de artiștii moldoveni! Și credem că și mulți dintre cei care au fost la eveniment trăiesc aceleași senzații ca noi chiar și acum, citind acest text. 

Scena e casa mea. E locul sfânt pentru fiecare muzicant. A fost un concert foarte ok. (...) A fost fain. Dacă ești sănătos, muzicant, și vrei să spui ceva publicului, e o fericire mare”, ne-a declarat, după concert, și solistul formației Zdob și Zdub, Roman Iagupov. Artistul ne-a oferit și un interviu pe larg, pe care îl puteți citi pe CovasnaMedia.ro

Reacții din partea participanților: „Încă mai vibrează în mine cântarea”

Atât cât a reușit, echipa ziarului nostru a stat de vorbă cu oamenii prezenți la eveniment și înainte, dar și după. Am aflat că am avut printre noi oameni din tot județul Covasna (de la Sfântu Gheorghe, până la Întorsura Buzăului, Barcani și Sita Buzăului, dar nu numai), dar și din județul vecin, Brașov. 

Am avut alături și autorități publice locale, de la prefectul județului Covasna, Ráduly István, subprefectul Cosmin Boricean, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth-Birtan Csaba, primarul și viceprimarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă și Silviu Popica, primarul din Valea Mare, Bogdan Marin, până la șefi ai diverselor instituții din județ. 

„A fost aseară o bucurie să îi ascult și revăd pe cei de la Zdob și Zdub. Ascultându-le muzica, gândul mi-a fugit la anii din copilărie când mică fiind mergeam la bunici în zona Bucovinei, unde la sfârșit de săptămână se țineau baluri, iar muzica și graiul moldovenesc se auzea în tot satul. Formația Zdob și Zdub – oameni talentați, onești și modești, care au ridicat sala în picioare”, ne-a spus una dintre participante, Simona Schiopu, după eveniment. 

„Încă mai vibrează în mine cântarea de aseară. Nu știam ce-mi lipsește, dar acum știu cu siguranță că era nevoie de prezența la o cântare din suflet și plină de talent. Parcă m-am trezit și mai vreau. Să mai vrem și să mai putem să mai avem asemenea evenimente”, ne-a spus Ramona, o femeie de 50 de ani din Sfântu Gheorghe, a doua zi după concert. 

Perfecțiunea nu există și trebuie să ne asumăm și că au fost aspecte care au creat și anumite nemulțumiri. De pildă, faptul că nu a fost permis accesul participanților în fața scenei, pe suprafața de joc a arenei, mai ales că melodiile din spectacol îndemnau, fără îndoială, la dans. 

„Sunt fană Zdob și Zdub de când eram mică. Îmi aduc aminte că prima dată când am auzit „Boonika bate toba” a fost la televizorul vechi și eram așa captivată. Vineri a fost super, doar că la un concert Zdob și Zdub nu te poți abține să nu dansezi sau să țopăi, din păcate. Din câte am înțeles, sala nu era dotată cu asemenea capacitate de dans”, ne-a spus o tânără din Sfântu Gheorghe, Raluca Chiran. 

Rămâne deschisă discuția dacă Arena Sepsi este o locație potrivită pentru astfel de concerte. Pe de o parte, faptul că este singura clădire din județ și oraș care are o capacitate mare, că a putut oferi căldură, o protecție împotriva gerului de afară, are toalete mai mult decât decente și spațiu de socializare suficient de mare, sunt argumente pro importante. Rămân însă restricțiile impuse de autorități, printre care și ISU, care nu permit accesul pe suprafața de jos, din motive de securitate, ca o parte a argumentelor contra. 

„În picioare” rămâne și faptul că mulți dintre cei care au stat în tribune s-au bucurat de eveniment și tocmai pentru că au avut loc pe scaun, unde s-au putut odihni, dacă au avut nevoie, între melodii sau în timpul acestora. 

„Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase sărbători de 1 Decembrie”

În cele din urmă, este valabil următorul aspect: organizatorii și-au atins obiectivul, și anume de a sărbători cu drag, cu toții, români, maghiari, moldoveni și alții, „Împreună pentru România”. 

Pe noi, organizatorii, ne bucură enorm faptul că am reușit să reunim comunitatea covăsneană la același eveniment. România este țara tuturor celor ce locuiesc în ea și toată lumea merită să se simtă bine și acasă în această țară. Pe de altă parte, știm că unii dintre participanți au plecat acasă cu frustrarea că nu li s-a permis să danseze și să se apropie de scenă. Și pentru noi misiunea de a ține oamenii pe locuri a fost una dificilă și la fel de frustrantă. Vreau să le spun însă tuturor că Arena Sepsi a fost singurul loc în care am fi putut organiza acest eveniment. Am avut de ales între a accepta acest spațiu sau a nu mai organiza concertul. Am ales să-l organizăm și consider că a meritat. Noi, cei din culise, a trebuit să ne conformăm și regulilor la care legea ne obligă din punctul de vedere al siguranței participanților. Am preferat să fim criticați pentru că oamenii nu au putut să se manifeste în voie, decât să riscăm să le punem viața în pericol. Știu că mulți își vor pune întrebarea „Ce se putea întâmpla?”, dar când ești organizator, nu îți poți permite să mergi pe premisa aceasta sau pe mâna destinului. Așadar, le mulțumesc tuturor celor ce ne-au fost alături, de la public la autorități și parteneri. Să rămânem în suflet cu bucuria de a fi fost împreună! Asta e ceea ce contează”, a declarat coordonatorul principal al evenimentului, Mirela Cara Dragu. 

Vreau să mulțumesc personal tuturor celor implicați, de la finanțatori la colegi de echipă, voluntari, parteneri și spectatori. A fost o muncă uriașă având timp puțin și resurse limitate. Dar așa cum spune și titlul programului „Împreună pentru România”, unde există voință și putere de muncă și convingere, vor apărea și rezultatele visate. Cuvântul cheie fiind ÎMPREUNĂ. 

Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase sărbători de 1 Decembrie și încă o dovadă că se poate și așa. Sper ca toți locuitorii orașului să fi găsit ceva bun în tot ce am organizat și să fi rămas cu un sentiment de bine după aceste zile. Îmi doresc ca toate lucrurile bune realizate să fie doar un început și mai sper ca acest gen de evenimente să devină noi tradiții, să nu fie considerate realizări accidentale.

Luna decembrie este luna cadourilor. Anul acesta ne-am primit deja primele cadouri pe luna asta și încă mai urmează. Am inima plină de bucurie și recunoștință! Mulțumesc! Köszönöm!”, a transmis managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa. 

Trebuie apreciată implicarea voluntarilor din Asociația de Tineret „Ecou”, care au fost o prezență esențială în organizare și în buna desfășurare a evenimentului. 

Totodată, important a fost și sprijinul pe care Asociația Salvatore l-a acordat, prin punctul de prim ajutor pe care l-a asigurat la fața locului. 

Și ajutorul firmei de pază DO Security a fost apreciat, pentru că oamenii de ordine au fost prezenți să se asigure că toată lumea se poate bucura de eveniment în siguranță. 

Aprecieri merg și către administratorii Sepsi Arena, Sepsi ReKreativ, artiștii de la scenă și sunet, Alpha Sound, B The Hotel, firma de transport public Multi-Trans și prezentatorul evenimentului, Marius Popa. 

Concertul „Everybody in the casa mare” al formației Zdob și Zdub, unde trupa Sarmalele Reci a avut calitatea de invitat special, a fost organizat de APC - Asociația Pentru Comunitate și Teatrul Andrei Mureșanu, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe și al Ministerului Culturii. Acesta a făcut parte din seria de evenimente „Împreună pentru România”, realizate sub egida Instituției Prefectului Județul Covasna. 

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca

Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.