STIREA ZILEI 7 februarie 2012

Fără secţie română la „Váradi József”?

de Székely Emőke | 1254 vizualizări

În timp ce o petiţie online împotriva desfiinţării a adunat deja peste 1.000 de semnatari, autorităţile spun că încă nu e nimic sigur în legătură cu o eventuală desfiinţare a secţiei în limba română.

Școala Generală „Váradi József” este una dintre cele mai recunoscute școli din Sfântu Gheorghe. Atât părinții, cât și elevii sau cadrele didactice sunt mulțumiţi de instituție, iar numeroasele proiecte din care face parte şcoala subliniază nivelul ridicat al activităților desfășurate. Momentan la Váradi învață elevi maghiari și români deopotrivă. Lucrurile s-ar putea schimba însă dacă ne luăm după ultimele zvonuri potrivit cărora secția română se va desființa din toamnă.

Petiție pe internet

De la începutul lunii februarie circulă pe internet o petiție intitulată „Spune NU desființării clasei cu predare în limba română la școala Váradi József”. Petiția a reușit să mobilizeze într-o săptămână peste o mie de persoane care s-au alăturat acestei cauze, un număr impresionant pentru Sfântu Gheorghe. Printre cei care s-au alăturat acțiunii de protest se numără elevi, părinți, politicieni, dar și oameni de rând. În petiție sunt trecute articole din Constituția României cu privire la dreptul la educație, actul fiind deschis cu următoarea frază: „O decizie a conducerii Inspectoratului Judeațean Covasna, care în cârdășie cu conducerea orașului au hotărât neînființarea în anul școlar 2012-2013 a clasei cu predare în limba română. O decizie șovină și iredentistă prin care se urmărește ca toți copiii români să fie obligați să meargă la o singură școală în municipiu.”

Zvonul circulă în județ

Deși nimeni nu a spus deocamdată în mod oficial că secția română se va desființa la Váradi József, lumea vorbește. Unii au auzit din surse „interne”, pe care nu le dezvăluie, alții au văzut pe internet și au dat crezare acestei „știri”. M.D. este părintele unui copil care merge la această școală. El ne-a declarat că a auzit de această știre de la alți părinți și susține că toată lumea din școală vorbește despre acest lucru. „Sunt împotriva acestei măsuri pentru că sunt profund mulțumit de calitatea învățământului de la această școală. În plus, nu e ușor pentru cei care stau în Simeria să meargă la școală la Mihai Viteazul. Aici școala este aproape, iar părinții își pot trimite copiii fără să le fie teamă că doamne ferește li se întâmplă ceva” – ne-a declarat bărbatul.

Poziția oficială: încă nu se știe

Motivul pentru care vorbim doar la nivel de zvon despre desființarea clasei de predare în limba română de la Școala Generală „Váradi József” se datorează faptului că nicio poziție oficială nu spune cert că nu va mai fi clasă română la această școală. Inspectoratul Școlar Județean Covasna ne-a răspuns la întrebări printr-un comunicat de presă în care ni se aduce la cunoștință faptul că până la sfârșitul lunii februarie se face recensământul copiilor care vor merge din toamnă la clasa pregătitoare sau clasa I. La sfârșitul lunii vom afla cifrele de școlarizare defalcat pe unitățile de învățământ din oraș și din județ. „Întrucât sunt în derulare activități specifice recensământului copiilor care au debutul școlar în anul 2012-2013, IȘJ nu își poate exprima punctul de vedere cu privire la înființarea sau desființarea unor clase de secție română sau maghiară, deoarece aceste decizii nu au fost luate până în acest moment. Decizia privind planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare și clasa I va fi susținută de o analiză realistă a rezultatelor recensământului copiilor din județul Covasna” – apare în comunicatul oficial al IȘJ Covasna.

Copii se pare că ar fi

Așadar, numărul claselor pregătitoare și al claselor I va depinde de rezultatul recensământului. Surse neoficiale afirmă că de fapt la Școala Generală „Váradi József” ar fi copii, peste 20 de părinți arătându-și intenția de a-și trimite copiii aici din toamnă. Directorul instituției, Fekécs Károly, a declarat că a cerut înființarea clasei cu predare în limba română atât pentru clasa pregătitoare, cât și pentru clasa I. El a mai spus însă că și clasa I actuală, cea care a început școala în septembrie 2011, s-a adunat foarte greu, aici fiind înscriși doar 10 copii. „Deocamdată nu am cunoștințe despre desființarea secției române. Eu am cerut clasele, însă deocamdată nu am primit răspuns în acest sens” – a declarat directorul.

Tradiție care ar fi păcat să se rupă

Carmen Grigoroșcuță ar trebui să preia clasa I în toamnă. Nu știe ce va fi, dar speră că secția română nu se va desființa și toate cele patru învățătoare de la secția română vor rămâne la școală. „Școala Váradi József poate fi asemănată cu o familie mixtă, în cadrul căreia toate merg bine. O decizie de desființare a secției române poate fi comparată cu destrămarea unei familii. E dreptul oricărui părinte să aleagă pentru copilul său ce crede că i se potrivește. Pentru părinții care doresc să își înscrie copiii la secția română din cadrul școlii Váradi József, la clasa I, contează distanța dintre domiciliu și casă, dar și mediul școlar bilingv, pentru că mulți copii provin din familii mixte. Activitățile care s-au desfășurat până acum la Váradi au implicat ambele secții și astfel s-a creat o tradiție care ar fi păcat să se rupă. Am speranța că toți cei care au putere de decizie cu privire la prezența secției române la școala Váradi József vor ține cont de necesitatea păstrării mediului școlar multicultural” – a declarat învățătoarea.

Concluzie: nimic nu e sigur

Tot ce este cert deocamdată în acest caz este faptul că nimic nu este cert. Zvonurile circulă în continuare, petiția de pe internet își adună adepții, dar până când Inspectoratul Școlar Județean nu declară cert că va fi sau nu clasă pregătitoare și clasă I cu predare în limba română la această școală, toate celelalte demersuri, declarații sau fapte nu au nicio bază.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 8 februarie 2012
E mare pacat sa se intample asa,peste tot unde sa intamplat deja,sa facut o ruptura intre copii romani si maghiari,e mai bine sa invete impreuna.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.