STIREA ZILEI 7 noiembrie 2022

Familie, școală și comunitate, împreună prin Erasmus+ la „Ady Endre”

de Diana Pantelimon | 2630 vizualizări

Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe a avut, în perioada 24-28 octombrie a.c., oaspeți de seamă din Italia, Portugalia și Estonia. Întâlnirea transnațională a fost o etapă a proiectului Erasmus+ „Journey Together: Families, Schools and Communities”. Despre aceasta, dar și despre ce alte activități mai sunt organizate în cadrul aceluiași demers, ne-au vorbit vineri membrii echipei coordonatoare.

În perioada mai sus menționată, echipe de cadre didactice din țările participante au luat parte la cea de-a treia întâlnire, după cea din Estonia de anul trecut și după cea din Portugalia din primăvara acestui an. 

„Suntem extrem de bucuroși că am terminat această a treia etapă a întâlnirilor transnaționale Erasmus+ la care școala noastră este parteneră. Proiectul a pornit din 2020 și are un titlu extrem de sugestiv zilelor noastre, „Împreună comunitate, școală și familie”. Din cauza pandemiei proiectul a întârziat și se va finaliza în 2023. Seria de întâlniri se va încheia anul viitor în Bruxelles la Comisia Europeană pentru toți participanții la proiect. Echipele sunt formate din patru cadre didactice, coordonatorul de proiect, directorii, prin rotație, și încă două cadre didactice, la alegerea școlii. Musafirii noștri au vrut să cunoască și specificul zonei și ne-am gândit să le prezentăm și câte ceva din obiceiurile și tradițiile noastre. La cererea lor, i-am dus și la Castelul Bran, apoi ne-am dus la Cernat la Malomkert, unde este o fundație care organizează proiecte de prezentare a tradițiilor. Înainte de masă am făcut împreună pâine de casă și Kürtőskalács după masă”, a spus directoarea școlii Ady Endre”, Grüman Rozália.

Proiectul totalizează 20 de activități locale, dar și întâlnirile între profesori și realizarea unor noi strategii. Potrivit coordonatoarei proiectului, Szente Zsófia, prima activitate a constat într-un sondaj pentru 100 de elevi de gimnaziu despre satisfacția lor în ceea ce privește școala și relația lor cu aceasta. În urma chestionarului, a reieșit că elevii sunt mulțumiți și chiar mândri că sunt la această școală.

A doua activitate a fost un concurs de desen cu tematica titlului proiectului. La a treia activitate au fost implicați și părinții. Asociația Salvatore a prezentat un curs de prim ajutor la care au participat aproximativ 30 de părinți, timp în care copiii acestora au petrecut timpul cu un cadru didactic și au fost foarte dornici de a mai repeta experiența. 

A patra activitate a fost dedicată bunicilor. Au fost organizate cu aceștia excursii și întâlniri de jocuri sau discuții acasă sau la școală. Elevii au avut ocazia să afle amintirile lor despre școală, viață, experiențe din copilăria acestora, „adevărate lecții de istorie care nu pot fi învățate din manuale”.

„Eu percep acest proiect ca pe o fereastră spre lume, mai spre civilizație, spre Europa, ca să vedem și la alte școli europene cum procedează în anumite situații. Cum rezolvă anumite probleme. Am descoperit chiar la prima întâlnire, în Estonia, că, deși suntem școli diferite, cu populație școlară diferită, unii mai mari sau alții mai mici, totuși ne confruntăm cu probleme asemănătoare. De exemplu cu absenteismul, sau cu părăsirea timpurie a școlii sau implicarea scăzută a părinților în viața școlii. Am putut să observăm fiecare școală cum abordează aceste probleme. Cum este cancelaria lor, cum este împodobit coridorul, cum sunt aranjate mesele, lucruri simple pe care noi știm să le facem aici, dar e bine să vedem cum fac și alții. Schimb de experiență, aceasta este categoria de proiect Erasmus, de parteneriat pentru inovație și schimb de bune practici. Este un parteneriat strategic. Cele mai multe activități sunt pe plan local, care sunt mai benefice pentru populația școlară, pentru că ne permite să includem un număr mult mai mare de copii”, a menționat coordonatoarea de proiect, Szente Zsófia.

Până la finalizare, în aprilie 2023, vor urma alte activități interesante. În noiembrie, elevii vor afla mai multe informații despre sănătatea minții și a corpului.

„Acum în noiembrie o să avem o activitate despre minte și corp sănătos, unde avem invitată o doamnă pediatru care va ține o prezentare legată de nutriție, sport, rezistență la efort și activități în aer liber pentru a conștientiza comunitatea, și nu numai, că obezitatea este boală și este echivalentă cu moartea. Pentru asta noi toți trebuie să contribuim la educarea timpurie a copiilor, să mănânce sănătos și să facă mișcare și să renunțe, dacă se poate, la digitalizare. Computerul trebuie folosit, dar maxim două ore de cei mari, iar cei micuți mai rar. Asta ne propunem acum în noiembrie”, ne-a explicat directorul adjunct Kerekes Adriana. 

În decembrie va fi organizat un atelier de Crăciun împreună cu părinții, iar propunerile pentru anul viitor ar fi activități de curățenie și înfrumusețare a zonei locuite cu implicarea voluntară a comunității. Totodată, cei mici vor avea șansa de a comunica în engleză cu copii din alte țări prin video-conferințe în care vor prezenta școala și vor vorbi despre ei și activitățile în care se implică.

La sfârșit, același chestionar va fi completat de elevii școlii pentru a vedea dacă rezultatele diferă.

În ultimii zece ani, Școala Gimnazială „Ady Endre” a derulat patru proiecte Erasmus cu parteneri din 10-12 țări, „proiecte binevenite pentru că ne-au deschis alte căi prin care putem să ajungem la copii”, potrivit directoarei Grüman Rozália.

Sursa foto: Szente Zsófia

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.