STIREA ZILEI 12 august 2022

După demolare, zona Hotelului Bodoc se transformă (temporar) în parcare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1829 vizualizări

Este o soluție de compromis, până când autoritățile vor avea documentele care vor preciza exact ce se va construi acolo

Planurile autorităților din Sfântu Gheorghe, de a construi în locul ruinei Hotelului Bodoc un „mall” cultural, suferă întârzieri, după ce s-a decis dizolvarea colaborării cu Fundația Sapientia, ca urmare a hotărârilor instanțelor, în procesul inițiat de Prefectura Covasna. Până se va stabili ce, cum și cu ce fonduri se va construi acolo, continuă însă demersurile pentru demolarea clădirilor vechi din zona respectivă. Locația se va transforma apoi, chiar dacă temporar, în parcare, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. 

Edilul a prezentat în acest context faptul că, în perioada următoare, municipalitatea va lansa o licitație pentru lucrările de demolare. Va fi dărâmată clădirea cu etaj a fostului hotel, dar și alte imobile din zona respectivă, unele care aparțin primăriei și altele care aparțin Fundației Sapientia. 

Pentru cele ale fundației vor exista demersuri de exproprieri, cu acord tacit. 

Primarul a mai spus și că, până acum, a fost realizată o documentaţie preliminară (DALI), care cuprinde indicatorii tehnico-economici necesari pentru realizarea demolării fostului hotel, care a fost aprobată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. 

„În prezent, se pregătește proiectul tehnic și planul de autorizare a demolării, iar municipalitatea așteaptă alte autorizații pentru a finaliza planurile. Între timp, au loc discuţii cu proprietarii antenelor de pe acoperișul clădirii pentru mutarea acestora”, se arată și într-un comunicat de presă. 

Demolarea clădirilor din zona afectată se va realiza în mai multe etape, garantat fără explozie, astfel încât să genereze cât mai puțin disconfort locuitorilor din zona centrală. 

După ce zona va fi „curățată” de clădiri, noul spațiu va fi transformat, temporar, în parcare. 

Aceasta va exista până când planurile pentru noua clădire, care va fi tot un centru cultural, vor fi finalizate și vor putea începe lucrările de construcție. 

Licitație internațională pentru proiectarea clădirii

În scopul definirii funcțiilor centrului cultural, municipalitatea va lansa o licitație internațională pentru proiectarea clădirii.

Noua clădire este atât o prioritate, cât și o problemă delicată, pentru că va fi noua fațadă a zonei centrale a orașului, trebuie să fim foarte atenți la clădirea la care ne gândim. O licitație internațională ne oferă mai multe oportunități de a construi cu adevărat o proprietate care va fi, fără exagerare, cea mai importantă investiție a secolului XXI în ceea ce privește imaginea centrului orașului”, a declarat primarul Antal Árpád, în conferința de presă. 

Tot în acest context, edilul a spus și că demersurile se derulează cu „frâna de mână”, pentru că se așteaptă o decizie în privința Casei de Cultură a Sindicatelor. Dacă vor primi dreptul de proprietate, autoritățile vor începe investiții în ambele locații, iar unele instituții, ca de exemplu Filarmonica, vor avea sediul în Piața Mihai Viteazul. 

Procesul care a dat planurile peste cap 

Dacă în februarie 2020 reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, ai Consiliului Județean Covasna și ai Fundației Sapientia anunțau, în cadrul unei conferințe de presă, că se vor asocia şi vor construi împreună cel mai modern centru cultural și de tineret din România pe locul fostului Hotel Bodoc, în prezent planurile de asociere sunt încheiate și îngropate. S-a întâmplat pe fondul unor decizii ale instanțelor din România (Tribunalul Covasna și Curtea de Apel Brașov), în urma unei acțiuni inițiate în martie 2021 de Prefectura Covasna. 

Instanțele au decis anularea Hotărârii Consiliului Local Sfântu Gheorghe din ianuarie 2021, de asociere cu Fundația Sapientia și Consiliul Județean. 

Ideea inițială, susțin autoritățile, a fost ca acest parteneriat să aducă fonduri și posibilități ca hotelul să fie transformat astfel încât să găzduiască instituții administrate de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna (Teatrul „Tamási Áron”, M Studio, Teatrul de Păpuși Cimborák, Centrul de Artă din Transilvania, Biblioteca Județeană „Bod Péter”), precum și o sală de concerte. De asemenea, a fost realizat un studiu pentru a propune o clădire ideală, care să răspundă nevoilor evaluate ale instituțiilor culturale.

Am înțeles mesajul. Mesajul a fost că instituțiile statului nu agreează o asociere între municipiul Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean și o entitate care este finanțată de guvernul maghiar. Am înțeles acest mesaj și am pornit pe un alt drum”, a spus joi primarul. 

Așa că, în luna aprilie a acestui an, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin hotărârea 162/2022, a adoptat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de transformare a centrului orașului, care a fost precedat de un proces de mai bine de un an de obținere a autorizațiilor de la diverse instituții.

Cred că este important de subliniat faptul că planul urbanistic a fost întocmit doar pentru suprafețele aflate în proprietatea Primăriei sau a Fundației Sapientia, precum și pentru suprafețele private, ai căror proprietari s-au înțeles cu noi, și nu vom expropria terenuri de la persoane fizice pentru a realiza acest proiect. În momentul de față, nu există niciun obstacol legal pentru a continua cu acest proiect”, a subliniat primarul Antal Árpád.

Autoritățile au precizat și că, până să se ajungă la decizia actuală de a demola fostul hotel Bodoc, s-au încercat și alte soluții pentru a utiliza clădirea, rămasă în paragină după ce, în urma privatizărilor de după 1989, proprietarii nu au mai făcut investiții. Aceasta a fost cumpărată în 2014 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, cu suma de 745.000 de euro.

Au fost inițiative ca locația să fie vândută altor investitori cu capacitate de a reînvia turismul în zona centrală. La prima licitaţie a existat o ofertă concretă pentru achiziţionare, însă, aceasta fiind singura, procesul a trebuit reluat, iar ofertantul şi-a retras oferta la a doua licitaţie. În consecință, singura soluție rămasă pentru autorități a fost să înceapă procedurile pentru demolare. 

Primarul a spus joi și că nu oferă termene privind realizarea investițiilor din zona centrală, având în vedere birocrația și alte incertitudini, dar a precizat că este un proiect important pentru autorități. 

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.