STIREA ZILEI 20 iunie 2022

Cupa Sfântu Gheorghe: fotbal, cu fair-play și muncă în echipă, în comunitățile sărace

de Iulia Drăghici - Taraș | 777 vizualizări

Baza de antrenament Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, de lângă noul stadion din oraș, a fost vineri, 17 iunie, gazda Cupei Sfântu Gheorghe, o competiție la care au luat parte patru echipe formate din tineri din patru zone defavorizate din reședința de județ: Örkő, Ciucului, Lunca Oltului și Câmpu Frumos. În urma competiției, trofeul a ajuns în cartierul Ciucului, dar cel mai mare câștig a fost lecția de fair-play pe care fotbalul a insuflat-o participanților. 

După șase meciuri și trei ore de competiție între echipele formate din câte șapte jucători, clasamentul final al competiției a fost următorul: locul 1 – Ciucului, 2 – Lunca Oltului, 3 – Câmpu Frumos și 4 – Örkő. 

Evenimentul de vineri a fost organizat în premieră de Fundația Comunitară Covasna și Asociația Serviciul de Ajutor Maltez, în colaborare cu clubul de fotbal Sepsi OSK, în cadrul proiectului Prospera Sepsi, derulat în municipiul Sfântu Gheorghe. 

Diószegi László: „De ce să nu găsim și noi Pelé sau Maradona al nostru din Sfântu Gheorghe?”

Spre bucuria participanților, la evenimentul de vineri au fost și lideri ai câștigătoarei Cupei României, Sepsi OSK, în frunte cu patronul echipei, care le-a promis tinerilor fotbaliști, la finalul zilei, o vizită exclusivă a stadionului. 

Pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Diószegi László a spus că este bucuros că are posibilitatea să fie parte dintr-un proiect așa de interesant. Totodată, el a punctat că apreciază inițiativa și pentru că nu se știe niciodată de unde poate să se remarce un talent al fotbalului, dând exemple ca Maradona și Pelé. 

Pentru noi este foarte important că putem să ajutăm copiii nevoiași și copiii care nu au unde să joace. Noi suntem deschiși oricărei provocări, colaborări cu oricine, cu mare drag am fost de acord ca acești copii să vină aici, la terenul nostru sintetic, și să aibă o zi minunată. După decernarea Cupei, o să vină și o să viziteze și stadionul. (...) Niciodată nu se știe unde găsim talente. Astăzi o să fim aici, cu ochii pe acești copii. Niciodată nu știi de unde sare un viitor jucător, care, nu se știe, poate o să joace peste 10 ani pe stadionul nostru, pe bijuteria noastră. Știm foarte bine că fotbaliștii foarte mari nu întotdeauna au venit din familii înstărite, dimpotrivă. Știm foarte bine exemplul Braziliei, unde din zonele sărace au sărit jucători extraordinari, gen Pelé, sau Maradona din Argentina. De ce să nu găsim și noi Pelé sau Maradona al nostru din Sfântu Gheorghe? (...) Dacă putem să aducem niște zâmbete pe fețele copiilor, de ce să nu aducem?”, a întrebat retoric patronul Sepsi OSK. 

Beneficiile jocului cu mingea rotundă 

Jocul cu mingea rotundă este, evident, benefic sănătății, dar aduce și alte avantaje, au spus organizatorii, care au amintit astfel de fair-play, munca în echipă, respect și câte și mai câte. 

Când am început proiectul 27 în cartierul Ciucului, (...) am avut această experiență de a vedea cum se dezvoltă și cu ce rezultate și ce impact pozitiv are asupra copiilor fotbalul: trebuie să joace în echipă, să respecte regulamentul, să fie fair-play și în cazul în care pierd. Am fost foarte impresionată. După mai bine de 10 ani de activități în comunitate, a fost cea mai bună metodă de a-i prinde pe acești copii, de a le da un exemplu și de a dezvolta personalitatea lor într-o direcție bună. Și așa a venit ideea fotbalului”, ne-a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga. 

Reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert, a precizat că organizația derulează numeroase programe în comunitățile sărace, multe dintre ele adresate mamelor și copiilor, și că aceste activități le-au demonstrat că, de multe ori, oamenii au nevoie de modele pozitive de urmat. 

Este un lucru mare. Întotdeauna spunem că fair-play-ul este cel mai mare lucru pe care putem să îl învățăm din acest sport și am văzut deja asta. Data trecută, la un joc, echipa din cartierul Ciucului a spus că a greșit arbitrul, că ei au câștigat, dar, după ce s-a sfârșit meciul, au venit și au spus că a fost greșeala lor și au acceptat înfrângerea. Este un lucru foarte mare, că deja și ei simt că, atunci când se vorbește de fair-play, e important să ofere și ei”, ne-a spus Székely Róbert. 

De știut este și că echipele se antrenează săptămânal în sala de sport din strada Vânătorilor. Acestea sunt conduse de voluntarii Serviciului Maltez și de facilitatorul comunitar al Asociației GAL Sepsi. 

Mie îmi place foarte mult fotbalul. Am văzut, când am lucrat în comunități dezavantajate, că și copiilor le place să joace. Îi vedeam pe copiii din Örkő jucând în condiții precare, în gunoi, cu mingi improvizate, dar pe fețele lor s-a văzut că le plăcea. Atunci m-am implicat, am intrat în rândul lor, le-am explicat regulile, că s-a văzut că nu știau. Am început să îi antrenez și să îi educ în acest sens. Asta a fost o experiență așa de bună pentru ei, și de fiecare dată când mă vedeau, mă rugau să joc cu ei. Apoi am început să organizez antrenamente oficiale și așa am început. Cu echipa din Örkő lucrez deja de trei ani și cu cea din Ciucului și Câmpu Frumos, de doi ani”, ne-a spus unul dintre antrenorii implicați în proiect, Péter Szabolcs. 

Această competiție nu a fost prima în care cele patru echipe s-au întâlnit, chiar dacă nu toate în același timp. Până acum s-au organizat meciuri, în cadrul unui eveniment numit „Zilele Sportive”, în fiecare locație, între două echipe. Vineri a avut loc finala. 

Cupa Sfântu Gheorghe a fost organizată astfel în premieră. Planul este ca din septembrie să înceapă a doua ediție a campionatului. 

„Prospera Sepsi” este numele programului demarat de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și ONG-uri, în parteneriat cu o firmă, cu scopul de a reduce sărăcia și a combate discriminarea, prin organizarea unui sistem cu servicii integrate. Bugetul este de aproape 5 milioane de lei, iar beneficiarii proiectului sunt 600 de persoane din cartierele Ciucului, Câmpu Frumos și din zona Őrkő.

Participanți la proiect, finanțat în mare parte prin fonduri europene, sunt Caritas Alba Iulia, lider, prin Direcția de Asistență Socială, Primăria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Fundația Comunitară Covasna, firma Euro Center și Serviciul de Ajutor Maltez. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.