STIREA ZILEI 27 august 2019

Copiii maghiari se joacă de-a limba română

de Iulia Drăghici - Taraș | 3962 vizualizări

Tabăra Sepsi KID de limbă română are mare căutare între părinți, spun organizatorii 

Departe de zarva orașului, pe strada Cetății din Sfântu Gheorghe, a început luni prima ediție a taberei de zi pentru copiii maghiari care vor să învețe să comunice mai lejer în limba română. Cu un program plin, interactiv și interesant, cei peste 30 de micuți se distrează învățând.   

„Cine poate să îmi spună acum cuvinte care încep cu litera «M»?”, a fost întrebarea adresată de doamna așezată, în fața copiilor, sub un cort alb, direct pe iarbă. După un moment de liniște, o „avalanșă” de răspunsuri s-a pornit către aceasta: mașină, mamă, Maria, mâncare, miercuri, maro. „Foarte bine! Dar cu ... «A»?”. „Albastru, ardei, Ana, Ardeal!”, au răsunat din nou, într-o zarvă armonioasă, plină de veselie, vocile celor peste 30 de copilași, de etnie maghiară, prezenți în prima zi de tabără de limbă română, care a debutat luni, 26 august, la Sfântu Gheorghe. Stau în curte, la aer liber, sub merii și prunii roditori, departe de ecrane și tehnologie, doar cu copii de vârsta lor, adică între 6 și 10 ani. Se distrează și, în același timp, scapă de a grija de a fi judecați că vorbesc greșit limba care nu le este nativă, că se fac de râs când stâlcesc cuvinte sau expresii. Învață să iubească limba română. 

Locurile în tabără epuizate în câteva zile 

Când s-a lansat apelul organizării acestei tabere, în iulie, locurile disponibile s-au ocupat de îndată, ne-a spus coordonatoarea programelor. 

Acum o lună când am pornit înscrierile, locurile pentru tabăra de română s-a epuizat în trei, patru zile. Am fost nevoiți să oprim înscrierile. Am zis că anul viitor poate punem mai mult accent pe această tabără, având în vedere cererea atât de mare. Trăind în Sfântu Gheorghe, știm că există problema asta, dar nu am avut dovezi, statistici, dacă putem să zicem așa”, ne-a spus organizatorul taberei, Grüman Éva Orsolya. 

În tabără sunt copii din Sfântu Gheorghe în majoritate, dar și din Aita Mare sau chiar Tușnad, dar cereri au fost și din alte zone, ca de exemplu Baraolt. 

Vrem să ne folosim de metode non-formale, să fim cât mai mult afară, să fie un mediu prietenos. Am ales și o educatoare care să vorbească și limba maghiară, dar am vrut să fie româncă. Și pentru că altfel vorbește un nativ, din perspectiva accentului, dar și pentru a nu exista tentația de a vorbi mai mult în maghiară”, ne-a mai explicat Grüman Éva. 

Obiectivul principal al taberei 

Aceasta a mai punctat că, într-adevăr, o săptămână nu este suficientă pentru a obține rezultate notabile în ceea ce privește comunicarea în limba română, însă nici nu este acesta obiectivul.

Cel mai mare obiectiv este în primul rând să îi facem să fie motivați să învețe. E vorba mai mult de atitudinea față de limba română. Pentru copiii maghiari sau de alte etnii e foarte greu să înveți de la același nivel ca nativii”, ne-a spus Grüman Éva. 

Educatoarea care a acceptat de îndată invitația de a coordona programele acestei tabere este Rodica Secelean de la Grădinița Napsugár din Sfântu Gheorghe. 

Am primit propunerea de a participa cu foarte mare entuziasm. Chiar mi s-a părut o idee foarte, foarte bună, în primul rând pentru că este într-un mediu non-formal și într-un mediu lejer, relaxat, copiii învață mult mai bine pentru că au scăpat un pic de ideea de instituție, de obligativitate. Aici vin din plăcere și ceea ce fac, fac din plăcere”, ne-a spus aceasta, luni, în timpul unei scurte pauze între activitățile începute cu cei mici. 

Activități diverse, program plin

În ceea ce privește programul, educatoarea ne-a dezvăluit o serie de activități pregătite pentru participanții entuziasmați.   

Avem foarte multe jocuri în care copiii sunt puși să comunice. Ziua de luni este dedicată evaluării, ca să știm de unde pornim și să știm până unde putem merge cu copiii. Ei cunosc cuvinte în limba română, dar le este mai greu să comunice, sunt puțin neîncrezători, le e un pic teamă. De aceea noi aici o să îi încurajăm să comunice foarte mult, ca să capete încredere în ei, să vadă că pot să facă acest lucru, să vadă că este o portiță care li se deschide prin comunicarea în limba română. Marți vom avea o zi dedicată poveștilor, vom afla ce povești cunosc copiii și îi voi încuraja să vorbească, să îmi povestească din viața lor în limba română. Eu am avantajul de a cunoaște limba maghiară și dacă au dificultăți îi pot ajuta. Miercuri vom avea o excursie la Cernat, unde copiii vor vedea o moară și cum se face kürtős -ul, dar cu explicații exclusiv în limba română. Joi va fi o zi a desenului și a activităților manuale, în care ei să povestească ceea ce fac și cum realizează lucrările și explicațiile vor fi date în limba română. Vrem ca acești copii să învețe cuvinte uzuale, nu neapărat literar, ci vorbirea de zi cu zi. Ei au nevoie să comunice cu cei din jur și dificultăți aici întâmpină: nu în a reproduce o poezie sau un cântec, ci în a comunica liber. Și atunci, asta facem noi prin toate jocurile. Iar vineri va fi o zi de concursuri în limba română și va fi deconspirarea „prietenului secret”, pentru că i-am încurajat să ne jucăm de-a prietenul secret. Pentru vineri vor avea de pregătit o felicitare pe care să o scrie, în limba română, pentru prietenul secret”, ne-a spus educatoarea Rodica Secelean, care este și formator certificat.  

Ideile bune aduc după ele alte idei bune 

Adulții din tabără au fost de acord că reticența, sau mai degrabă teama, vizavi de limba română nu este o noutate, însă că, din păcate, sistemul educațional adâncește problema, în loc să o rezolve. Dar ideile bune aduc după ele alte idei bune, astfel că de la tabăra de limba română s-a vorbit chiar de tabere bilingve. 

Acea despărțire a școlilor pe criterii etnice nu a fost foarte benefică, zic eu, pentru niciuna dintre părți. Atunci copiilor le e teamă să vorbească. Din păcate, aceasta este și o problemă a adulților, pentru că și adulții sunt reticenți, de teamă să nu greșească. Or, aici în tabără copiii sunt încurajați să spună. Dacă greșesc, nu-i nimic, noi îi corectăm, nu e nicio problemă. Cred că mai benefică ar fi o tabără mixtă, în care să fie copii români și maghiari, care să interacționeze și să vadă că de fapt sunt la fel toți, au aceleași preocupări, probleme și pasiuni. Și atunci, legăturile se vor stabili și copiii, ei între ei, comunică mai ușor. Este mult mai la îndemână și se simt mai siguri”, ne-a mai spus Rodica Secelean. 

Tabăra este organizată de start-up-ul Sepsi KID, un proiect care are în vedere organizarea de evenimente pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani – de la tabere de zi, până la acțiuni desfășurate ca nunți, evenimente, festivaluri. Tot vara aceasta, în luna august, au mai avut loc alte două tabere de zi pentru copii organizate de echipa Sepsi KID, una de creativitate, cu activități meșteșugărești și alta de protecția mediului, de ecologie. 

Participarea la fiecare tabără costă 300 de lei de copil, pentru cinci zile de activități, de dimineața până seara, cu trei mese incluse. 

Cei interesați de activitățile întreprinse de Sepsi KID pot urmări viitoarele anunțuri pentru tabere pe pagina de Facebook cu același nume. 

O acțiune similară, de a dărâma barierele lingvistice între copiii maghiari și români s-a concretizat la Sfântu Gheorghe și prin proiectul „NOIMI”, coordonat de soții Marius și Anna-Maria Popa, care a debutat de 1 iunie anul trecut și a continuat cu câteva acțiuni pe parcursul anului. 

Tabăra de limbă română adresată copiilor maghiari se va încheia vineri, 30 august, chiar în ajunul Zilei Limbii Române. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.