STIREA ZILEI 15 aprilie 2019

Cleanup 1: Aproape 20 de metri cubi de gunoi strânși în două zile

de Daniela Luca | 1355 vizualizări

Acțiunea a unit forțele a peste 50 de voluntari, printre care și localnici din Őrkő

O ambițioasă acțiune comună de curățenie la cariera de piatră din zona Őrkő și împrejurimile acesteia a fost organizată în zilele de 12 și 13 aprilie de Asociația Grup de Acțiune Locală (GAL) SEPSI, alături de partenerii săi locali. Doar în prima zi, peste 50 de persoane, printre care și voluntarii echipei diMANSIONS,  s-au mobilizat pentru a face lucruri bune împreună și pentru a reduce semnificativ cantitatea de gunoaie aruncate necorespunzător.

Deși de-a lungul timpului au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare în zona fostei cariere de piatră din cartierul Őrkő, niciuna dintre ele nu a avut rezultate pe termen lung. Cantitatea deșeurilor crește pe zi ce trece pentru că oamenii s-au obișnuit să arunce acolo tot felul de resturi și lucruri inutile.

Câțiva covăsneni ambițioși care nu au dorit să rămână indiferenți, au decis să ceară sprijinul autorităților locale și să ia atitudine pentru a pune capăt mizeriei din Őrkő, una dintre cele mai stigmatizate zone ale orașului. Astfel s-a născut ideea unui lanț de acțiuni comune de curățenie, Cleanup 1 fiind primul eveniment din șirul celor care vor urma anul acesta.

Voluntarilor li s-au alăturat localnicii din cartier, iar gunoiul a fost colectat în mod selectiv

Vineri, în jurul orei 14, cei care au dat curs invitației, s-au adunat în fața Casei Albe din Őrkő și s-au înarmat cu mănuși și saci de gunoi, oferiți de organizatori, iar acestora li s-au alăturat și câțiva localnici din cartier.

Organizatorii au precizat că gunoiul va fi colectat în mod selectiv, iar în acest scop au oferit două tipuri de saci, unul în care să fie colectate deșeurile reciclabile și celălalt pentru alte deșeuri.

„A fost foarte bună acțiunea. Au venit și maghiari și români, am venit și noi cei din Őrkő și am început să facem curățenie aici. Era nevoie. S-a strâns multă mizerie. Din căruțe le aruncăm la container. Mare lucru au făcut oamenii ăștia. Și data viitoare o să participăm. Astăzi am făcut cât am putut face și mâne o să continuăm”, ne-a spus Ruzsa Pál, organizatorul din partea localnicilor din Őrkő.

Sacii plini de gunoaie erau lăsați pe marginea drumului. Aceștia erau aruncați în căruțe și duși la containere de locuitorii din Őrkő. În cele din urmă, deșeurile vor fi ridicate de compania de salubritate TEGA.

Pentru unii dintre participanți, experiența a fost cu atât mai interesantă, cu cât nu vizitaseră  niciodată această zonă a orașului care pare ruptă din altă lume.

„A fost pentru prima dată când am pășit în acea zonă, o zonă despre care auzisem faptul că ar fi din altă lume. Și chiar așa era, o parte a orașului care nu credeam că există, un loc plin de mizerie, unde gunoaiele erau la tot pasul, iar aerul era insuportabil. Am primit cu brațele deschise această inițiativă de a-i ajuta, iar după ore de muncă din partea voluntarilor am reușit să facem un spațiu mai curat și primitor, care sper să fie întreținut de locatari”, ne-a spus unul dintre voluntarii prezenți la acțiune, Caia-Teodorescu Lorand.

„Viața aici se schimbă cu lucruri mari, dar și cu gesturi mici, dar la fel de importante, cum a fost implicarea noastră de vineri”

Printre voluntari s-au evidențiat și cei din echipa diMANSIONS – festivalul de hituri care va avea loc în 14 – 16 iunie a.c. la Castelul Mikó din Olteni. Îmbrăcați în tricouri galbene, ei și-au unit forțele pentru a încerca să  înlăture urmele nepăsării, obiecte „uitate”, PET-uri, doze, ambalaje și alte lucruri care nu dispar singure din pădure.

 „În fiecare zi proiectul Dimansions Hit Music Festival capătă noi conotații și componente. Iar cea de responsabilitate socială ne aduce satisfacții cel puțin la fel de mari precum ce va însemna evenimentul în sine. Facem un festival made in Covasna, care va schimba ceva în această zonă și care sperăm că va face o țară întreagă să viziteze și să iubească acest județ! Le mulțumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat, precum și voluntarilor! Viața aici se schimbă cu lucruri mari, dar și cu gesturi mici, dar la fel de importante, cum a fost implicarea noastră de vineri”, ne-a spus directorul festivalului, Daniel Santa, prezent și el la marea curățenie.

„Cred că lucrul acesta e cel mai important: să fii un exemplu pentru ceilalți”

Copiii din zonă, curioși de fel, s-au alăturat și ei pe parcurs. Au cerut să li se pună și lor mănuși pentru a urma exemplul voluntarilor. Pe tot parcursul acțiunii, ei s-au ținut scai de ceilalți participanți și au ajutat cu mult entuziasm.

„Cumva nu m-a surprins ceea ce am văzut acolo - în ziua de azi, din nefericire, vezi gunoaie pe toate câmpurile. A fost, însă, foarte plăcut să văd atâta deschidere la copiii de acolo, care de îndată ce ne-au văzut strângând gunoaie, ne-au urmat exemplul. Cred că lucrul acesta e cel mai important: să fii un exemplu pentru ceilalți, cu atât mai mult într-o comunitate în care curățenia este un lucru neobișnuit”, ne-a spus o altă voluntară.

Fosta carieră de piatră din zona Őrkő devine, prin această acțiune, un loc al contrastelor uimitoare, un spațiu care pune față în față munții urâți de gunoaie și frumusețea incontestabilă a voluntarilor hotărâți să le pună capăt.

 „Ce mi s-a părut foarte drăguț este că s-au alăturat și copiii și încercăm să dăm un exemplu comunității locale și ne face mare plăcere că s-au implicat. Tocmai din cauza asta o să avem și alte ediții, deci vrem să continuăm, în fiecare lună să avem câte o acțiune, nu neapărat toate în zona asta, dar evident, aici e cea mai acută problemă, să zic așa, și ar fi foarte frumos dacă am putea să curățăm în astea două zile tot ce e pe aici, dar nu cred că e fezabil. Asta e o muncă de două, trei luni în care o să venim și o să tot încercăm și sperăm că până la sfârșitul anului să responsabilizăm comunitatea locală ca să se implice mai mult”,  ne-a spus Knop Ildikó, unul dintre reprezentanții Asociației Grup de Acțiune Locală (GAL) SEPSI, adăugând, totodată, că este îmbucurător faptul că localnicii din zonă au dat curs apelului pentru că  inițiativa a venit și din partea lor întrucât o parte din comunitatea locală este nemulțumită de această situație.

Pentru că e nevoie de mult efort pentru a face față mizeriei din zona respectivă, acțiunea care a început vineri, 12 aprilie, a continuat și a doua zi. Sâmbătă, vremea a fost neprietenoasă. Ploaia și vântul rece nu i-a speriat, totuși, pe voluntarii care au mers din nou în Őrkő. Curios este că sâmbătă au participat mai mulți localnici din zonă, ne-a spus unul dintre participanți, adăugând că, probabil, nu s-au speriat de ploaie, sau poate pentru că vestea că se face curățenie s-ar fi răspândit între timp.

În cele două zile au fost colectați 19 metri cubi de gunoi, însă chiar și așa, locul e încă sufocat de mizerie. Cele două zile în care voluntarii au făcut adesea eforturi inimaginabile, cărând zeci de saci de gunoi, nu sunt suficiente pentru a pune capăt munților de gunoaie adunați de-a lungul anilor. Efortul lor însă a căpătat sens prin mulțumirile localnicilor din zonă, dar și prin zâmbetele celor mici care au venit să ajute și ei cu atât entuziasm.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.