STIREA ZILEI 14 noiembrie 2012

100 de elevi din şcolile din Sfântu Gheorghe au „experimentat” importanța reciclării

de Székely Emőke | 1238 vizualizări
Laboratorul Verde al Reciclării a ajuns ieri în judeţul Covasna. Un autocar, un roboțel și mulți copii care așteaptă să vadă experiența unică promisă de doamna învățătoare – cam așa s-a caracterizat ziua de ieri a elevilor de clasa a III-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Laboratorul Verde al Reciclării a ajuns ieri în judeţul Covasna.

Un autocar, un roboțel și mulți copii care așteaptă să vadă experiența unică promisă de doamna învățătoare – cam așa s-a caracterizat ziua de ieri a elevilor de clasa a III-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Școala Generală „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Desene animate și jocuri

Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat, în care cei mici au avut parte de experiențe pe cât de distractive, pe atât de folositoare. „Cunoscând preocupările celor mici, Eco-Rom Ambalaje le propune acestora o experiență multimedia completă, stimulându-le interesul față de procesul de colectare selectivă printr-un joc de echipă pe tablete PC, prin vizionarea unei animații pe tema colectării selective și a unui spot didactic în ceea ce privește reciclarea de ambalaje” – a declarat reprezentanta Eco-Rom Ambalaje, Maria Pepine.

Copiii au intrat în laborator în grupuri de câte 10 și au fost vrăjiți de lumea care îi aștepta acolo. „Ce frumos ar fi să am și acasă o cameră la fel ca autocarul”, „Trebuie să îi spun lui tati să îmi cumpere și mie tabletă cu jocul reciclării” sau „S-a terminat așa de repede” – sunt doar câteva dintre propozițiile spuse de cei mici la ieșirea din Laboratorul Verde al Reciclării. Povesteau cu mare entuziasm despre animație și jocul în echipă pe care l-au jucat. „A trebuit să aruncăm gunoiul în pubela bună, de exemplu dacă pe ecran a apărut o cutie de lapte, a trebuit să ajungă cât mai repede în pubela albastră pentru hârtie. Eu știu unde trebuie să arunci hârtia, separat de PET-uri, așa facem și acasă” – ne-a spus un băiețel după experiența din Laborator.

Nu doar copiii au fost încântați

În Laboratorul Verde al Reciclării au intrat copii de clasa a III-a, care au fost foarte încântați, dar ideea le-a plăcut și cadrelor didactice. „Este o inițiativă foarte binevenită, copiii sunt receptivi la probleme de mediu, de reciclare, iar dacă ei vor învăța să colecteze deșeurile selectiv și se vor obișnui cu acest lucru, așa vor acționa și mai târziu. Cu adulții este mai greu. Noi avem ore de educație de sănătate, iar în cadrul acestor ore abordăm și teme de ecologie. Copiilor le place și se văd rezultatele, sunt conștiincioși când vine vorba de aruncarea deșeurilor” – ne-a declarat învățătoarea Mioara Dobrilă.

Ecolimpiada elevilor

Programul de educare demarat de Eco-Rom Ambalaje va continua. „Fiecare copil a primit un manual pe care îl vom parcurge la școală. Este un material bine structurat, cu teme practice, și ceea ce consider că este foarte bine: copiii au de făcut teme care îi implică și pe părinți, și astfel colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării poate deveni o activitate de familie. După terminarea manualului, în vacanța dintre cele două semestre copiii vor trebui să scrie o compunere despre tema lor preferată din acest manual. Compunerile vor fi postate pe site-ul Eco-Rom Ambalaje, iar cele mai reușite scrieri vor fi premiate la sfârșitul anului școlar” – ne-a declarat învățătoarea Mona Macovei.

Program național în premieră

„Proiectul educațional Laboratorul Verde al Reciclării este realizat și finanțat integral de Eco-Rom Ambalaje și dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și cu Ministerul Mediului și Pădurilor, reprezentând o premieră în România în ceea ce privește proiectele educaționale. Programul este adresat copiilor din clasele a III-a, părinților și cadrelor didactice, reprezentând o noutate atât din punct de vedere al conținutului informațional, cât și al formatului revoluționar pe care îl propune: educația experiențială” – a declarat reprezentanta Eco-Rom, Maria Pepine. Laboratorul Verde al Reciclării este un program național, și în afară de Sfântu Gheorghe simpaticul autocar va poposi în alte 24 de orașe din țară.

Ce este Eco-Rom Ambalaje

Eco-Rom Ambalaje este o organizație înființată la sfârșitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România și care au luat inițiativa implementării sistemului „Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în țara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

În anul 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% și a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deșeuri de ambalaje puse pe piață de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut cantitatea colectată a fost de 34.416 tone de deșeuri de ambalaje de la populație, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărită cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere). Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localități (cu 60% mai multe localități decât anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje: infrastructura, costuri de colectare, transport și sortare a deșeurilor de ambalaje realizate de colectori și operatori de salubritate, campanii de informare și conștientizare.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.