STIREA ZILEI 20 august 2012

„Mă bucur că nu a trecut neobservat faptul că mai fac şi altceva”

de Székely Emőke | 924 vizualizări
Președintele CSM Sfântu Gheorghe, Carol Șanta, le răspunde celor care se întreabă cum jonglează între pregătirea sportivilor de top din străinătate și conducerea CSM.

Președintele CSM Sfântu Gheorghe, Carol Șanta, le răspunde celor care se întreabă cum jonglează între pregătirea sportivilor de top din străinătate și conducerea CSM.

– Tocmai v-ați întors de la Jocurile Olimpice de la Londra, unde ați participat ca antrenor pentru trei sportivi turci. Ce ne puteți spune despre această colaborare pe care o aveți cu atleții străini?

– Este adevărat că am avut și probabil că voi mai avea o colaborare cu Federația Turcă de Atletism. Deocamdată a fost vorba de o colaborare până la Jocurile Olimpice, am pregătit câțiva sportivi care s-a întâmplat să obțină rezultate bune: unul este medaliat la Campionatul Mondial în Sală, un campion european, un vicecampion european, un medaliat cu bronz la Europene, și într-un final trei finaliști olimpici. Probabil dacă aveam mai multă șansă sau dacă eram mai profesioniști și nu ne-am fi confruntat cu accidentări, am fi avut și o medalie olimpică. Eu am mai avut sportivi la Olimpiadă, și români, dar puțină lume știe pentru că se uită lucrurile astea. La Atlanta de exemplu, am avut 5 sportivi, dintre care 4 erau de la CSM Sfântu Gheorghe.

– Directorul CSŞ Sfântu Gheorghe, Nemes Aron, pune sub semnul întrebării capacitatea dvs. de a conduce CSM Sfântu Gheorghe în condițiile în care pregătiți sportivi departe de România. Cum comentați?

– Eu niciodată nu l-am întrebat pe Nemes Aron ce face și cu ce se ocupă. Pe de altă parte, important nu este cât stai la birou, sunt mult mai multe lucruri care contează. Este adevărat că am fost plecat pentru o perioadă de timp, dar pentru acest timp există o formă legală care se cheamă suspendare temporară din funcție. În tot acest timp am avut un înlocuitor, iar problema a fost discutată și aprobată de Autoritatea Națională pentru Sport. Dacă dânsul avea o curiozitate, putea să mă întrebe și pe mine cum pot să fac asta. Pot pentru că sunt capabil. Eu chiar mă bucur că nu a trecut neobservat că mai fac și altceva. Faptul că eu am fost plecat a fost greu pentru mine, nu pentru altcineva. Chiar dacă am fost în cealaltă parte a lumii, problemele clubului tot le-am rezolvat. E drept, am simțit-o la factura de telefon, dar asta este problema mea. Dacă o activitate a mea ar face imposibilă conducerea CSM Sfântu Gheorghe, aș renunța cu siguranță. Mă bucur că unii au simțit lipsa mea, pentru că atâta timp cât am fost aici, nu a observat nimeni.

– Înțeleg că CSM a funcționat normal cât timp ați fost plecat. Au fost și sportivi din Sfântu Gheorghe în Kenya, acolo unde aţi lucrat câteva luni?

– Clubul nu a avut de suferit de pe urma plecării mele. Nu am fost plecat continuu, am alternat lucrurile, toată lumea a putut lucra normal, toți sportivii au fost la toate competițiile.  Şi da… să ne aducem aminte că și la Jocurile Olimpice a participat o sportivă care este legitimată și la CSM Sfântu Gheorghe, și care dacă nu venea în Kenya cu mine, cu siguranță nu ajungea la Londra. Este vorba de Ancuţa Bobocel, la 3000 de metri obstacole.  Pe lângă ea au mai fost și alții cu mine în Kenya, iar diferența s-a văzut: Florin Purcea, Iulian Ganciu au fost medaliați la Campionatele Naționale, la Jocurile Balcanice și au făcut rezultate cu care vor intra în următorul lot olimpic.

– Aveți mai multe satisfacții din aceste colaborări cu sportivi străini decât din scaunul de șef al CSM Sfântu Gheorghe?

– Cu siguranță da. Sunt multe diferențe din care omul poate învăța, și probabil că beneficiile nu o să fie doar ale mele. Ele sunt şi ale atleţilor de la CSM pentru care am făcut eforturi de a le crea oportunitatea de a se pregăti alături de mari campioni. E un lucru important pentru orice copil din România să fie într-un mediu unde vede zece campioni olimpici pe metrul pătrat. Dacă sportivul îi vede pe acești campioni doar la televizor și nu zi de zi, are o viziune diferită. Nivelul de înțelegere diferă din clipa în care vezi că și acel campion e om ca și tine, se antrenează ca și tine sau tu te poți antrena ca și el, accepți faptul că și tu ai putea fi ca el. Un alt aspect important se vede atunci când acel campion îți spune că poți face lucruri bune, nu ca acasă, unde zece oameni îți spun cum nu poți tu să faci ceva. Acestea sunt beneficii indirecte care contează.

– Ce noutăți sunt la CSM?

– Deocamdată e liniște. Se vor face câteva schimbări și datorită faptului că am ieșit din acest mediu și am văzut lucrurile altfel decât atunci când eram aici, încerc să fac unele lucruri altfel decât erau până acum. Am analizat ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme și am ajuns la concluzia că trebuie să facem exact ceea ce ni se cere: performanță. În capul meu sportul de performanță înseamnă să avem sportivi în loturile naționale și olimpice. Din anumite motive m-am abătut de la acest aspect și am fost atât de naiv să cred, spre exemplu, că am niște oameni cu care aș putea face handbal. M-am încăpățânat și am încercat să fac handbal, dar mi-am dat seama că este inutil, am luat decizia să nu mai continuăm cu handbalul la acest nivel. Așadar din toamnă vom face handbal doar cu copii juniori băieți și fete. Probabil că cei doi antrenori care au fost sezonul trecut vor rămâne, dar vom începe un nou proiect. Niciodată nu am fost de acord să facem lucruri fără sens, dat atâta timp cât am crezut că am 1% șansă să fac ceva, am încercat. Cu handbalul mi-am dat seama că nu am nici 1% șansă pentru că nu am cu cine. Noi chiar am încercat să facem handbal aici, am avut o echipă de juniori care a fost printre primele 5 în țară, ceea ce pentru Sfântu Gheorghe este foarte bine. Această echipă am încercat să o ducem mai departe în Divizia A seniori. Consiliul Local Sfântu Gheorghe, care ne-a promis ajutor, din interese total diferite de cele sportive a decis însă să nu ne mai finanțeze pe noi. Am terminat campionatul din surse proprii, dar că avem echipă în divizia secundă pe locul 11, ori nu avem echipă deloc, e același lucru.

– Neavând echipă de handbal, pe ce se va axa activitatea CSM? Veți porni secții noi?

– Ne vom axa pe sporturile individuale în totalitate. Am avut discuții punctuale cu cei de la tenis de masă și probabil că până în luna octombrie îi vom prelua. Neexistând handbalul și cheltuielile pe care le impune o astfel de echipă, probabil că am putea face și o secție de înot. Aici am deocamdată rețineri, încă nu am ferma convingere că există în Sfântu Gheorghe un antrenor capabil să facă performanță notabilă. Spun asta fără a pune la îndoială capacitățile cuiva, dar deocamdată am câteva rețineri. Avem în continuare secțiile de lupte, care ne-au adus cele mai bune rezultate anul trecut, cea de judo și arte marțiale, atletism și gimnastică. Gimnastica este o secție nouă, aici antrenorul Botoș Liviu mai are nevoie de timp pentru a avea rezultate notabile.

– Ce părere aveți de înființarea AS Sepsi SIC?

– Este o inițiativă care să dea Domnul să fie bine. Dacă este condusă de oameni care într-adevăr se pricep să facă treabă, este un lucru bun și poate fi o alternativă pentru dezvoltarea sporturilor de echipă. Era firesc să se întâmple acest lucru pentru că astfel și-au creat practic un cadru legal prin care să sprijine unele ramuri de sport. Lucrul bune este că în momentul în care s-a înființat și există un consiliu de administraţie, există și un control asupra activității. Până acum dădeau niște bani fără a avea un control, nu atât din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere al desfășurării activității. Le doresc mult succes!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.