POLITICA 13 februarie 2013

Zsolt Nemeth: Disputa privind steagul Ţinutului Secuiesc trebuie soluţionată prin dialog

de Covasna Media | 491 vizualizări

Dialogul între Ungaria şi România este cea mai adecvată metodă de soluţionare a disputei în legătură cu utilizarea steagului Ţinutului Secuiesc, a declarat secretarul ungar de stat Zsolt Nemeth, într-un interviu publicat, miercuri, de cotidianul ungar din Transilvania "Kronika", relatează MTI.

steag secuiesc

Nemeth a declarat că a utilizat o expresie "blândă" atunci când a calificat drept o "agresiune simbolică" interzicerea de către autorităţile române a utilizării steagului Ţinutului Secuiesc.

El a adăugat, însă, că reprezentanţii locali ai Guvernului României s-au opus "cu putere" utilizării steagului secuiesc de mai multe luni şi că aceştia neagă dreptul Ţinutului Secuiesc de a deţine simboluri. Acest lucru este inacceptabil în Europa, a apreciat Nemeth.

"O comunitate etnică există nu pentru că un guvern vrea sau nu acest lucru, ci pentru că membrii comunităţii simt în acest fel", a adăugat el.

Identitatea regională şi utilizarea simbolurilor asociate acesteia sunt acceptate, de obicei, nu doar în Uniunea Europeană (UE), ci şi în România. Numai secuilor li se interzice acest drept, a mai apreciat secretarul de stat ungar.

Ar fi imposibil de imaginat, în Ungaria, ca cineva să militeze pentru interzicerea arborării steagului românesc pe clădiri publice şi şcoli în sate cu rezidenţi români, a adăugat Nemeth.

Solicitarea autonomiei Ţinutului Secuiesc nu este un gest împotriva României, a subliniat el.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 13 februarie 2013
Inca odata , care "tinut secuiesc"?Unde exista el si unde si de cine e recunoscut el?Aveti 150 de secui declarati,restul sunteti maghiari,unguri si cum vreti voi sa va mai numiti.Vreti autonomie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.