POLITICA 12 iunie 2012

În judeţul Covasna, UDMR - marea câștigătoare a “localelor”

de Covasna Media | 541 vizualizări
UDMR a câştigat primăriile tuturor oraşelor, mai puţin Întorsura Buzăului. PSDa pierdut primăriile Vâlcele şi Sita Buzăului, dar şi-a păstrat primarii din Întorsura, Dobârlău, Valea Mare, Hăghig şi Barcani. Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, și-a adjudecat un nou mandat de președinte...

UDMR a câştigat primăriile tuturor oraşelor, mai puţin Întorsura Buzăului. PSDa pierdut primăriile Vâlcele şi Sita Buzăului, dar şi-a păstrat primarii din Întorsura, Dobârlău, Valea Mare, Hăghig şi Barcani.

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, și-a adjudecat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, iar actualul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, va mai conduce orașul timp de patru ani, câștigând detașat în fața contracandidaților săi. Biroul Electoral Județean (BEJ) Covasna a arătat că pentru funcția de primar au votat 25.568 de persoane, înregistrându-se 25.004 voturi valabil exprimate. Potrivit BEJ, Antal Arpad a fost ales cu 19.442 voturi (76,04%), iar pe locul doi s-a clasat candidatul PNL, Mădălin Guruianu, cu 2.659 voturi (10,39%). Locul trei a fost ocupat de către candidatul PCM Balint Josif, cu 1.374 voturi (5,37%). Candidatul Alianței Civice Pentru Comunitate, Codruț Opaiț, a obținut 803 voturi, iar cel al PRM, Vasile Voiculescu, 726 voturi.

Schimbare de majoritate în CL Sfântu Gheorghe

Alegerile locale de duminică au reconfigurat componența Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe. Astfel, UDMR a obținut 14 consilieri locali, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) doi consilieri, iar PCM un consilier. PSD și PNL, care la Sfântu-Gheorghe au mers pe liste separate, au obținut și ele câte doi consilieri locali fiecare: Rodica Pârvan şi Rădiţa Palela din partea PSD, respectiv Mădălin Guruianu şi Cziprian Lorand din partea PNL. Din 2008 și până acum, majoritatea în CL fusese deținută de către PCM, acesta din urmă rămânând cu un singur reprezentant faţă de cei 9 din ultimul mandat. Prezența la vot în Sfântu-Gheorghe a fost de 46%.

PCM a pierdut Târgu-Secuiesc și Baraolt

Potrivit celor de la BEJ Covasna, candidatul UDMR pentru Primăria Târgu-Secuiesc, Bokor Tibor, a obținut 3.999 de voturi valabil exprimate, față de fostul primar și candidatul PCM, Racz Karoly, care a fost votat de 2.192 de alegători. Fostul primar PCM Racz Karoly a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 2011, pentru luare de mită în formă continuată, după ce a fost prins în flagrant primind bani de la un om de afaceri.

Rácz Károly s-a clasat pe locul al doilea, cu 25% dintre voturi, iar pe locul trei, Johann Taierling (PPMT), care a obținut 24% din opțiunile electoratului. PCM a pierdut și la  Baraolt, unde primarul Nagy István a fost surclasat de reprezentantul UDMR, Lázár Kiss Barna.

Câștig pe linie pentru UDMR

Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat că rezultatele alegerilor sunt foarte bune. „Am obținut mai multe voturi și mai multe mandate. Ne bucurăm pentru acest lucru, sărbătorim, dar gândul mă duce deja la faptul că vom avea foarte mult de lucru cu primarul de la Baraolt, Lazar Kiss Barna. Aceeași situație este valabilă și pentru Târgu Secuiesc, unde, deși situația din oraș este mult mai bună, va trebui să reparăm multe lucruri făcute greșit de către Rácz Károly. Sunt de părere că adevărata muncă abia acum începe, pentru că până acum am avut proiecte comune cu doar două dintre orașele județului. Va trebui să investim mai mult, dar sunt încrezător că vom reuși, pentru că am eliminat cea mai mare problemă: aceea a primarilor care ne puneau bețe în roate” – a declarat Tamás Sándor.

Antal – câștigător absolut

Peste 75% dintre cetățenii care s-au prezentat la vot în Sfântu Gheorghe au pus ștampila în dreptul candidatului UDMR, Antal Árpád. Acesta a declarat că rezultatul alegerilor l-a surprins într-un mod plăcut. „Speram ca cetățenii orașului să aprecieze munca depusă în ultimii patru ani, mă așteptam ca prezența la urne să fie crescută, dar rezultatul mă surprinde chiar și pe mine, în modul cel mai pozitiv. În asemenea condiții va fi o bucurie să îmi continui munca” – spune Antal.

PSD pierde Primăria Vâlcele

În ceea ce priveşte partidele româneşti, PSD şi PNL au notat creşteri, chiar dacă PSD a pierdut Primăria Vâlcele în favoarea celor de la UDMR. După trei mandate de primar, Dumitru Marinescu a fost, se pare, taxat de către cei din Vâlcele, care au optat pentru candidatul UDMR.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că votul de duminică a reflectat atitudinea oamenilor care au taxat politica PDL, ceea ce a dus la o creştere evidentă a Uniunii Social Liberale (USL).

„La nivel local, în judeţul Covasna, PSD se menţine cel mai puternic partid românesc, în vreme ce eşecul Alianţei Civice pentru Comunitate arată că PDL tot ceea ce a făcut a făcut greşit”, a declarat Grama, care s-a declarat mulţumit atât de faptul că PSD a păstrat Primăria Întorsura Buzăului cât şi de faptul că social-democraţii vor avea cel puţin doi consilieri judeţeni.

Referindu-se la pierderea Primăriei Vâlcele, Grama a arătat că acest lucru nu este „o tragedie” şi a pus eşecul pe seama faptului că, în vreme ce candidatul PSD „s-a uzat în trei mandate”, este posibil ca cel al UDMR să fi venit cu promisiuni ce i-au încântat pe romi, care reprezintă 60% din populaţia comunei.

Rezultate “peste aşteptări” la PNL

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat că este mulţumit de rezultatele obţinute de către liberali, apreciind că acestea au fost „uşor peste aşteptări”.

„PNL va avea undeva la 23-24 de consilieri locali şi doi judeţeni. În acest context, PNL, chiar dacă nu a câştigat nicio Primărie, va avea, cu siguranţă, viceprimari”, a mai spus Obreja, apreciind că PNL a dat „oameni de calitate” atât în CJ cât şi în consiliile locale.

Atât Marius Obreja cât şi Horia Grama au declarat că, în actuala nouă configuraţie, vor solicita atât un post de vicepreşedinte al CJ, cât şi unul de viceprimar la Sfântu-Gheorghe.

PDL, uimit de “inutilitatea politicii locale”

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a comentat ieri rezultatele alegerilor locale din judeţ, spunând că este uimit de inutilitatea politicii locale. “Mă uimeşte inutilitatea politicii locale în judeţul Covasna. Suntem copia fidelă a rezultatelor naţionale, ceea ce înseamnă clar că n-a contat nicăieri omul, ci a fost doar un vot politic şi mai ales un vot negativ, dovada cea mai bună fiind faptul că PP-DD a ţinut isonul trendului naţional, covăsnenii votând pe aceste liste nişte candidaţi total anonimi. Bineînţeles că într-o asemenea situaţie trebuie să ne punem întrebarea dacă să mai continuam sau nu. Însă deocamdată ne concentrăm asupra prelucrării şi analizei exacte a tuturor rezultatelor, iar hotărârile le vom lua după. Deputatul Horia Grama să nu mai vorbească de strategiile noastre, mai cu seamă că PSD a pierdut două primării în judeţ şi au fost la milimetru să piardă şi Întorsura Buzăului.

Îmi pare rău că am avut dreptate, pentru că per total toată comunitate românească a pierdut aceste alegeri, deoarece consilierii judeţeni şi cei municipali vor fi nişte picături ce se vor dizolva repede în marea masă de consilieri UDMR. Am şi o întrebare pentru domnii Grama şi Guruianu, pentru că amândoi îşi doreau postul de viceprimar la Sfântu Gheorghe: pe cine vor nominaliza pentru această funcţie, dar şi pentru cea de vicepreşedinte la CJ?”, a declarat ieri Dan Manolăchescu.

PCM e sceptic

Președintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József, a declarat pentru Agerpres că este sceptic în ceea ce privește rezultatele celor de la UDMR din următorii patru ani, mai ales dacă aceștia nu vor fi la guvernare. El este de părere că rezultatele slabe ale partidului din care face parte se datorează și apariției celui de al treilea partid maghiar, PPMT. „UDMR a reuşit să câştige pentru că a dat dovadă de mobilizare exemplară şi s-a bazat pe rezultatele din ultimii patru ani, care aparţin nu doar Uniunii, ci întregului Consiliu local. Desigur, primarul Antal Árpád a fost în frunte, el a luat cupa şi a tras după el şi echipa UDMR (...) Scorul obţinut este neaşteptat, iar şocant mi se pare că populaţia judeţului nu a pedepsit deloc UDMR pentru abaterile pe care le-a avut în timpul guvernării de la Bucureşti (...) De asemenea, oamenii au făcut comparaţie între ce s-a făcut în ultimii patru ani în Sfântu Gheorghe şi ce a fost înainte, dar uită că oraşul a fost condus timp de 20 de ani de UDMR şi că era uşor să se vadă ceva dacă înainte nu s-a făcut nimic”, a mai spus Bálint József. Ca o consolare, PCM a obținut primăria de la Ghelința, condusă până acum de UDMR.

PPMT este mulţumit

Președintele PPMT Covasna, Nemes Előd, ne-a declarat că este mulțumit de rezultatele alegerilor locale din județul Covasna. „Cred că rezultatele alegerilor sunt bune, având în vedere faptul că suntem un partid fără tradiție, înființat cu doar jumătate de an înaintea alegerilor. Ne bucură faptul că avem 60 de consilieri locali și am obținut și două fotolii de primar la Moacșa și la Boroșneu Mare” – a declarat Nemes Előd. Acesta a mai spus că în Consiliul Județean vor avea doi sau trei reprezentanți, ceea ce îl mulțumește.

Szekely Emoke, Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.