POLITICA 8 iunie 2012

„Am senzaţia în această campanie că suntem singuri împotriva tuturor”

de Covasna Media | 458 vizualizări

Interviu cu preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu.

 – Eşti preşedintele PDL Covasna, însă am să te rog să încerci să ne vorbeşti mai ales în calitatea de specialist în comunicare şi om implicat în mai multe campanii electorale.

– E cam greu! Cu siguranţă nu voi fi obiectiv!

– Deci, cum a fost campania?

Calmă şi corectă... Cel puţin faţă de alţi ani. Am remarcat că nimeni n-a mai murdărit oraşul cu afişe, iar în zonele rurale a existat un oarecare fair-play. Le mulţumesc celor doi co-preşedinţi ai USL, Marius Obreja şi Horia Grama, că nu au dat curs unor eventuale derapaje. Sunt convins că presiuni de jos în sus pentru o campanie mai agresivă au fost. Ca şi la noi, de altfel...

– Ai avut, totuşi, un schimb de replici cu Mădălin Guruianu...

– A fost strict pe online – blog şi Facebook, acolo unde Mădălin e în largul său. Şi au fost determinate de nişte chestiuni care nu ţineau neapărat de campania electorală, ci de nişte corecturi care trebuiau făcute. Dar la un moment dat m-am oprit din motive ce nu ţin de Mădălin... ci de alte “situaţii”.

– Tu de ce n-ai candidat?

– Pentru că am spus la un moment dat, mai demult, că nu voi candida niciodată, nicăieri. Nimeni nu m-a crezut. Am intrat în politică de nici 2 ani pentru un proiect pe care sunt pe cale să-l duc la bun sfârşit şi, deci, n-am să rămân multă vreme în acest mediu. Strict din motive personale. Nu mă regăsesc între politicieni şi nici nu am atributele necesare.

– Dar susţii Alianţa (Civică Pentru Comunitate)...

– Mi-a plăcut această idee de a coopta oameni care nu vin din politică. Oameni care să poate determina o schimbare în modul de abordare a administraţiei locale. Am stat suficient în preajma politicienilor şi a primarilor ca să-mi dau seama că cel mai important este să ai oameni profesionişti şi muncitori în administraţie. Altfel, cu politicieni şi vedete proiectele şi banii se duc pe apa sâmbetei.

...Şi mi-a mai plăcut sugestia de a “ne lipi” mai tare de Braşov. Într-adevăr, acolo e turismul, acolo sunt locurile de muncă, acolo e distracţia, acolo sunt banii... Şi sunt foarte aproape! Pentru Întorsura şi pentru Covasna ca şi staţiune balneoclimaterică salvarea este la Braşov.

– PDL-ul a fost acuzat că se ascunde după un alt nume...

– Nicio problemă! În ziarul de campanie al Alianţei, candidatul nr. 1 la Consiliul Local, Codruţ Opaiţ, abordează chestiunea tranşant. Nu înţeleg de ce şi cui ar trebui să-i fie ruşine de ceea ce a făcut în politica din judeţ. Avem realizări locale în ultimii 2 ani câte n-are PSD şi PNL la un loc în ultimii 20. Desigur, prin colaborare cu adminstraţia locală UDMR – cu care am preferat de dragul oraşului şi judeţului să nu ne certăm –, prin lobby la Bucureşti şi miniştri aduşi cu nemiluita încoace, prin colaborare cu administraţia de la Braşov şi cu George Scripcaru. Cât despre măsurile Guvernului... nu văd de ce ar trebui să fie tras la răspundere Codruţ Opaiţ de la Sf. Gheorghe. Eu, Manolăchescu, ca şi preşedinte care puteam să spun ceva la Bucureşti, OK... Pot fi tras la răspundere!

– Ce ai fost în această Alianţă?

– Antrenor, cred... Am muncit ca şi pentru un proiect în care cred. Ca şi acum 4 ani în cazul lui Guruianu. De jucat joacă alţii pentru că sunt şi vor fi mai buni în calităţile de primari sau consilieri pe care le vor dobândi... Unii... Deci îl contrazic pe Băsescu: cred că a venit vremea preşedinţilor antrenori.

– Cine câştigă alegerile în Covasna?

– În niciun caz comunitatea românească! Disiparea în 9 partiduleţe care vor lua fiecare câteva zeci sau sute de voturi va fi în detrimentul românilor. Încă o dată se dovedeşte că nu suntem capabili să facem o strategie care să ne ajute. Mai cred şi că participarea românească va fi mai redusă ca cea maghiară. Deci, de unde să avem reprezentanţi?

– Dar merită să iasă românii la vot?

– Ei da, asta e o întrebare care mi-o pun şi eu. Realitatea celor 20 de ani a demonstrat că cei câţiva consilieri români nu pot face mare lucru. În Consiliul Local sau în Consiliul Judeţean e mai important să “te ai bine” cu primarul sau cu preşedintele CJ decât să fii vreun lup singuratic care susţii câte o cauză, poate şi corectă, dar inutilă.

– Şi totuşi cum va arăta tabloul final?

– Cu mai puţine mandate pentru consilierii români decât sunt acum. Atât la judeţ cât şi la Sf. Gheorghe. Iar Primăriile din zonele româneşti îşi vor schimba primarii pe alocuri...

– Cum va arăta Sf. Gheorghe după 10 iunie?

– Sper că la fel... adică în progres! Am două temeri legate de viitoarea configuraţie politică: una se numeşte blocarea banilor şi implicit a dezvoltării şi a doua se cheamă revenirea la scandalul interetnic. Ştiţi, cel mai uşor să motivezi imobilitatea economică este să urli la unguri. Sau la români.

– Tu ce vei face după 10 iunie?

– Voi intra într-o stare de hibernare politică. Sper să am – dintre cei care vor deveni consilieri locali sau judeţeni – pe cine să las la cârma unei formaţiuni politice. Eu revin la plăcerile mele vechi – voi scrie despre “frumoasa” experienţă politică şi voi pleca prin lume.

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.