INTERVIU 22 noiembrie 2017

„Folclorul este despre bucuria de a fi român”

de Covasna Media | 3600 vizualizări

Interviu cu solista de muzică populară Elena Istrate și mesajul său pentru covăsneni cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Cu puţin timp înainte de cea mai importantă zi a românilor, respectiv Ziua Națională, vă aducem în dar un interviu cu solista de muzică populară Elena Istrate, prezență obișnuită pe cele mai importante scene ale județului Covasna. Cu siguranţă, mulți dintre voi ați ascultat-o măcar o dată pe tânăra interpretă în vârstă de doar 17 ani, pentru că, alături de sora ei, Maria, ea a spus „prezent” la mai toate activitățile de top organizate de românii din județ. Iar dacă le-ați auzit, atunci de bună seamă știți cât talent au surorile Istrate. Dacă nu ați făcut-o încă, vă invităm să faceți cât mai repede o căutare on-line, pentru că, într-adevăr, merită. Pe noi ne-au cucerit de fiecare dată și, de aceea, am rugat-o pe Elena, cea mai mare dintre surori, să ne lase să le cunoaștem mai îndeaproape, să ne spună mai multe despre ea, despre muzica populară și costumele tradiționale românești pe care le poartă cu atâta mândrie, despre relația specială pe care o are cu familia și cu scena sau despre legătura cu județul Covasna. În final, Elena ne-a transmis şi un mesaj cu ocazia zilei de 1 Decembrie, așa că vă invităm să parcurgeți cu inima deschisă și cu gânduri bune următorul interviu.

Cine este Elena Istrate în afara scenei, după ce pune „în cui”, ca să zicem așa, costumul popular?

Am 17 ani și în prezent sunt elevă in clasa a XI-a la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Brașov. Orice persoană, indiferent de vârstă, are pasiuni la care nu poate renunța niciodată. Ale mele sunt desenul, dansul şi cântecul, bineînțeles. În plus, iubesc şi liniștea nucului din grădina bunicilor.

Când și unde ţi-ai făcut debutul oficial în lumea muzicii populare?

Am început să cânt muzică populară încă din copilărie, îndrumată de bunica mea și de tatăl meu, care era cantor la biserica ortodoxă din sat. În primul meu spectacol, am cântat alături de maestrul Petrișor Varga, la Bran, în anul 2007. Îmi amintesc și acum căldura aplauzelor și emoțiile puternice pe care, de altfel, le am de fiecare data când sunt în fața publicului.

Înveți și locuiești în Brașov, dar nu de puține ori te-am văzut pe scenele din mai tot județul Covasna. Spune-ne ce te leagă de județul nostru?

Copilăria mi-am petrecut-o în satul Arini, situat la limita dintre județele Brașov și Covasna, iar până în clasa a VI-a am studiat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe. În prezent, locuiesc în Brașov. Eu sunt în largul meu oriunde se simte și se trăiește românește, dar mai ales în fața publicului covăsnean.

Despre repertoriul tău muzical ce poți să ne spui?

Dacă vorbim despre repertoriul meu, el se poate împărți în două categorii: melodiile culese de prin satele din zona Brașovului sau compuse de mine şi, respectiv, melodiile preluate din repertoriul altor interpreți de folclor consacrați.

Dar despre costumele populare pe care le porți?

Costumele pe care le îmbrac au energia și povestea lor proprie. Cât priveşte alegerea costumelor, vreau să-i mulțumesc pe această cale mamei mele, care a căutat prin toate satele, pe la bătrânii și creatorii populari, cele mai frumoase și autentice piese, demne de adus în fața publicului. Cel mai drag îmi este portul popular ardelenesc din Sibiu, pe care îl îmbrac cu deosebită bucurie, de fiecare dată.

Toată familia ta te susține trup și suflet în cariera muzicală și este aproape de tine, uneori chiar și pe scenă, cum o face sora ta, Maria. Ce înseamnă familia pentru tine și unde crezi că ar fi fost cariera ta muzicală, dacă nu ar fi existat acest sprijin necondiționat?

La îndemnul mamei și cu ajutorul domnului profesor,  am început eu și Maria să studiem și să cântăm unele melodii pe două voci și de atunci suntem împreună la majoritatea spectacolelor.

Familia este mediul în care venim pe lume și în care ne dezvoltăm ca oameni. Este locul unde găsim înțelegere, liniște, iubire și respect. Familia pentru mine reprezintă dragostea nelimitată. Părinții mi-au fost și îmi sunt alături tot timpul, iar pe această cale le mulțumesc pentru tot. Mulțumesc și tuturor persoanelor dragi mie care m-au ajutat, mă ajută și îmi sunt alături la fiecare pas pe care îl fac în această carieră.

Ce înseamnă pentru tine muzica populară?

Pentru mine, folclorul este totul, este viața mea, este o parte din sufletul meu, este bucuria de a fi român și în el îmi găsesc alinarea. Cântatul mă face să mă simt împlinită, exact ca și cum aș rosti o rugăciune. Prin cântec mă înalț și sunt mai aproape de divinitate, îmi pot exprima bucuria, dar și tristețea și, astfel,simt că trăiesc.

Cum se împacă viața de adolescent din România cu cea de solist de muzică populară?

Deși este destul de greu să te împarți între viața de zi cu zi și viața de artist, eu încerc să le fac pe amândouă cu maximă seriozitate și profesionalism. Îmi doresc să devin o artistă consacrată, dar și o persoană independentă și puternică.

Deși e o întrebare pe care probabil ai auzit-o de multe ori până acum, nu pot să nu te întreb unde, dar mai ales cum te vezi în viitorul apropiat?

În viitorul apropiat, pe partea profesională îmi doresc să îmi perfecționez tehnica vocală, să realizez primul meu album, care conține melodii autentice atât din folclorul vechi Transilvănean, dar și din folclorul contemporan, iar, pe plan personal, după absolvirea liceului intenționez să-mi continui pasiunea muzicală, dar și să îmi întemeiez o familie.

Evenimentele de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, sunt foarte aproape. Cu ce gânduri întâmpini această sărbătoare?

Pentru mine, 1 Decembrie întotdeauna este o mare sărbătoare, deoarece este o zi încărcată de istorie, o zi care a marcat poporul român în bine, o zi pe care trebuie să o sărbătorim cu mic, cu mare.

Ce mesaj ai de Ziua Națională pentru covăsneni?

Aș vrea să le mulțumesc covăsnenilor pentru primirea călduroasă pe care ne-o oferă de fiecare dată când urcăm pe scenă și le transmit că sunt alături de ei cu sufletul, inima și cântecele mele.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.