INTERVIU 19 februarie 2020

„Asta sunt eu. Eu sunt suflet”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5098 vizualizări

Interviu cu Maria Andraș, finalistă în primul concurs de talente din România difuzat exclusiv online 

Pentru Maria Andraș, tânăra în vârstă de 18 ani din Sfântu Gheorghe, ultimele zile au fost un adevărat carusel de emoții, trăiri și rezultate. Participarea la primul concurs de talente difuzat exclusiv online din România, Magicin5 (n.red. Magie în cinci) i-a adus, în doar cinci zile, un salt important în cariera pe care o visează de când era de-o șchioapă – cea de muzician. Acum are o piesă a ei, un videoclip realizat de profesioniști și multă bucurie în suflet, care îi alimentează cheful de muncă. Cine este ea, tânăra covăsneancă recent lansată pe piața muzicală românească, cum a trăit experiența Magicin5, ce sfaturi a primit de la antrenoarea ei, artista Adda sau ce visuri are, aflați în interviul următor. 

Tu ai ales muzica sau muzica te-a ales pe tine? Povestește-ne despre parcursul tău muzical de până acum.  

Eu de la trei ani cânt. Primul meu concert a fost la Casa de Cultură a Sindicatelor, aici, la Sfântu Gheorghe. Am cântat muzică populară, o doină. Țin minte că bunica mea a fost cântăreață de muzică populară și ea m-a pregătit și sprijinit, pe lângă ai mei, care au fost, sunt și vor fi alături de mine, mai mult decât oricine din lumea asta. Cânt de când mă știu. Am și muncit pentru asta, dar până să ajung să muncesc, a fost ceva natural. Face parte din viața mea și va face până mor. E darul meu de la Dumnezeu și e talentul meu. 

Ce te-a convins să participi la acest concurs, Magicin5, primul talent show online din România? 

Am fost anunțată de prieteni. Am mai participat la concursuri, cred că în clasa a XI-a am fost la vreo 20 de concursuri, dar nu au fost așa mari. Am vrut doar să îmi intru puțin în ritm, să văd cu ce se mănâncă. Am văzut și de Magicin5, am citit detaliile și când am văzut că „în cinci zile devii artist” mi-am zis „mamă, trebuie să fie ceva foarte tare”. Și chiar a fost extrem de fain. 

„În lumină”

Ai fost aleasă în primii 20 de semifinaliști. Cum a fost concursul, înainte de etapa finală? 

Au fost mai multe etape. Vreo trei. Prima probă a fost să cântăm o piesă, care vrem noi. Sinceră să fiu, m-am așteptat să trec de prima probă, pentru că la capitolul cântat sunt convinsă că stau bine. Și am trecut. A doua probă a fost să compunem pe loc niște versuri și să le recităm în fața juriului. Mă gândesc că au vrut să vadă cum stăm cu dicția, creativitatea. Eu am avut titlul: „În lumină”. Am avut 20 de minute să compun o strofă și un refren. Ultima probă, care a fost surpriză, a fost să punem textul pe o linie melodică. Aceasta era cântată la pian de un tip. La a treia probă simțeam că am făcut bine ce am făcut. M-am lăsat dusă de val pentru că mi-am zis că trebuie să simt ceea ce cânt în acest moment. A fost foarte fain. Cred că la sfârșit am plâns. Eu sunt foarte plângăcioasă. Dacă mă emoționez, plâng. Nu îmi venea să cred că lumea mă apreciază pentru ceea ce fac. Nu am cum să îți explic ce am simțit. 

Jurații v-au ales? Practic, a venit Adda și ți-a spus că vrea să fii în echipa ei? 

Da, așa a fost. Eu mi-am dorit foarte mult. De când am plecat de acasă mi-am zis că vreau să fiu în echipa Addei. 

Iar în final pentru tine concursul s-a încheiat pe locul 2, nu? 

Da, dar eu nu sunt deloc dezamăgită. Chiar sunt fericită pentru că toți trei suntem câștigători și am făcut treabă foarte bună. Chiar dacă nu am luat marele premiu, am câștigat din experiența asta niște oameni geniali, am cunoscut echipa Addei, pe Adda și pe ceilalți finaliști, cu care și acum țin legătura. Vorbim și ne sprijinim unii pe alții. 

Și în definitiv te-ai ales și cu un cântec și un videoclip.

Să nu mai spun! Încă nu îmi vine să cred că am o piesă a mea. 

Una care a adunat zeci de mii de vizualizări.

Da, nici nu știu câte sunt acum. Stai să mă uit, că sunt curioasă. Peste 68.000 de vizualizări! E bine! Vreau să asculte lumea în continuare, chiar dacă nu sunt eu câștigătoare. Este piesa mea, e o piesă de dragoste, pe care poți să o trăiești, e despre lucruri pe care nu ai putut să le spui la momentul potrivit, pentru că pe asta se bazează această piesă. E foarte faină și sunt foarte mândră de tot ce s-a întâmplat. Îi mulțumesc Addei înzecit, echipei ei și tuturor. Magicin5 este un concurs unde poți să devii artist, dar trebuie să îți dorești lucrul ăsta, să muncești și să nu te lași. Chiar dacă nu am câștigat, eu o să vreau să mă concentrez mai departe pe cariera mea, vreau să muncesc și mai mult.

Dar au fost cinci zile în care ați făcut cap coadă o piesă, un videoclip și tot ce trebuie. Deci niște zile intense. Ce a fost cel mai greu în toată experiența asta? 

Au fost intense și productive. Este o experiență nouă și a fost greu mai ales pentru că am ieșit din mediul meu natural, de confort. Mi-a fost greu, nu pot să mint. Ajungeam în cameră, singură, știam că sunt cu mine și îmi ziceam: „Plâng acum una bună, ca să mă descarc și apoi dau tot ce pot, mâine e o nouă zi. Doamne ajută!”. Așa mi-am zis în fiecare zi. Vă spun sincer că m-am și rugat foarte mult. La mine a ținut treaba asta. Am zis de multe ori „Doamne ajută!”. 

Și totuși, ce a fost cel mai greu? 

Cred că cel mai greu a fost cu live-urile. Nu am fost niciodată pusă în situația asta de a avea camere pe mine. Am ieșit din zona de confort, cum ți-am spus. Camerele mă crispau și nu puteam să fiu eu așa cum sunt, așa cum mă știu eu. Dar a fost prima zi. Că după aceea am început să îmi dau drumul. 

„Adda e un om foarte fain”

Cum ți s-a părut antrenoarea ta, Adda? Ce fel de om este, dincolo de camerele de luat vederi? 

Adda este om foarte fain. Un om serios, care își dorește mult mai mult, este o persoană sinceră și foarte muncitoare. Mie îmi place foarte mult de ea. M-a sprijinit foarte mult și chiar m-a împins de la spate. Nu m-a lăsat nicio secundă. Cred că o să îi mulțumesc toată viața pentru ce a făcut pentru mine. E un om genial. 

Sunt convinsă că ți-a dat multe sfaturi. Care este cel pe care îl vei lua cu tine după această experiență? 

Să fiu mult mai deschisă  și să nu mai țin în mine. La mine asta e problema: când ies din zona de confort sunt foarte tăcută și rezervată. Mi-e frică să nu zic ceva greșit. Și aș vrea să învăț să fiu mai prezentă. Am învățat că cel mai bine e să fii tu însuți, că e cel mai bine. De foarte multe ori mi-a zis asta și Adda. 

Dar în general, care ar fi cea mai prețioasă lecție pe care o vei lua cu tine după acest concurs? 

Să îmi aleg mai bine oamenii cu care mă înconjor. De la unii oameni m-am așteptat să mă voteze și să mă susțină, dar nu s-a întâmplat așa.  Cea mai bună lecție este să am grijă cu cine stau. Asta cred că e valabil nu doar pentru mine acum, ca viitor artist, ci pentru orice om. De acum încolo, eu o să am foarte mare grijă. 

Ce ai face diferit dacă ai lua-o de la capăt cu participarea la acest concurs?

Mi-aș impune să fiu puțin mai dezinvoltă, să încerc să scap de emoții. 

Ai descoperit acolo vreo metodă să faci asta? 

Sinceră să fiu, da. Am descoperit că pot să fac asta când sunt eu cu mine însămi. Când eram în camera de hotel mi-am zis: „Băi, mâine e o zi în care trebuie să lucrez la piesă. Hai să încerc să mă liniștesc”. Evident, am reușit să vorbesc un pic și cu mama. Ea mi-a zis: „Fii tu!”. 

Am văzut că ai avut foarte multă susținere din partea comunității din Sfântu Gheorghe. Te așteptai la un astfel de răspuns?

Nu. Am rămas șocată. Nici nu știam că sunt atât de mulți oameni în Sfântu. (râde) Chiar le mulțumesc! Sunt foarte fericită. Le mulțumesc foarte mult! Am plâns de fericire că așa de mulți oameni au fost alături de mine când nu m-am așteptat. E un vis împlinit ce s-a întâmplat. Atâția oameni mi-au scris lucruri frumoase de susținere! 

Participarea la acest concurs a venit pentru tine și cu o schimbare de look. Cum ai primit-o? 

Sunt puțin șocată de părul meu. (zâmbește)

Schimbarea s-a întâmplat în cadrul concursului? 

Nu, înainte. M-am dus la un salon, ca orice om. Mi-am dorit o schimbare de look, pentru că un artist trebuie să fie mai aparte, mai vizibil, să fie văzut. Totuși, a fost o schimbare pe care am primit-o bine și pe care o văd benefică pentru cariera mea. Un artist trebuie să fie diferit. Mie îmi plac schimbările. Îmi place și culoarea și tunsoarea, dar în primă fază a fost un pic de șoc, pentru că am trecut de la părul blond, brusc la roz. Până la urmă am înțeles că nu e vorba de păr, ci e vorba de cariera mea. Părul crește, se vopsește. E vorba de visul meu, de piesa mea lansată, de ajutorul primit și de ceea ce voi face de acum încolo.  

Apropo de ceea ce urmează, ai planuri să mai participi la alte concursuri de acest tip? 

Da. Deocamdată aș vrea să am puțin timp să mă odihnesc, să mă liniștesc, dar planul meu este să continui. O să vreau să mă mai înscriu la concursuri, pentru că trebuie să fac cât mai multe lucruri. Dacă nu am câștigat, nu înseamnă că eu rămân pe tușă. Stau trei zile să mă liniștesc și apoi mă apuc de treabă din nou. Vreau să învăț să scriu piese, să mă înscriu la concursuri. Ca idee pe care o am în plan este și un canal de YouTube unde să mă găsească lumea, să fac niște cover-uri. Încă mă gândesc. 

Și școala te ajută din punctul ăsta de vedere, mai ales că ești la secția de canto de la Școala de Arte „Plugor Sándor”?

Da, mă ajută, dar acolo se face doar muzică clasică. Și clasica nu se prea pupă cu pop-ul. Sunt tehnici diferite. Eu pot să le fac pe ambele. Mă ajută și pentru că știu foarte multe informații legate de muzică. 

Știu că ești și solistă într-o trupă locală. Ce înseamnă astăzi pentru tine Vezuvius? 

Am niște colegi foarte faini. Suntem ca o familie. Bineînțeles că nu e totul perfect, că mai avem și opinii diferite, dar cel mai mult mi-a plăcut că de când lucrăm împreună, chiar dacă au fost greutăți, mereu am rămas împreună. 

De când ați început colaborarea? 

Sunt vreo patru ani deja. Eu sunt solistă din vara dintre clasa a VIII-a spre a IX-a.  Lucrăm foarte bine împreună. Dar acum, cu Bacul, suntem mai ocupați. 

Deci înțeleg că 2020 e un an foarte important pentru tine. În timp ce te pregătești pentru Bacalaureat, ai reușit și să lansezi prima piesă și primul videoclip solo. 

Se întâmplă foarte multe, da. Mi-am dorit asta foarte mult. 

Ce înseamnă pentru tine astăzi scena? 

Scena pentru mine înseamnă acasă. Mă simt foarte bine. Într-adevăr, orice artist are momente de emoție, dar la mine trec repede. La a treia piesă deja sunt eu. Sunt extrem de fericită. Îmi plac foarte mult momentele când comunicăm, noi, cei din trupă, în timpul concertelor. E mare nebunie, e foarte fain. 

Dar ai avut și momente mai puțin vesele, întâmplări de pe scenă care te-au marcat?

Da, evident că au fost. Am avut un concert, la Costești, care mi-a spus „stop” și m-a făcut să mă întreb „ce fac eu acum?”. Am cântat la 12 noaptea, deși trebuia să cântăm la 18. S-a întârziat foarte mult, eram foarte obosiți și am avut toți cinci, cred, lipsă de concentrare. A fost un șoc. Am avut momente de blocare. Dar până la urmă am trecut peste. În rest, toate concertele au fost faine. 

Revenind la Magicin5, relația ta cu Adda și echipa de acolo cum a rămas? Crezi că vor mai exista colaborări?

A rămas foarte ok. A rămas că o să ne vedem, că o să vorbim. Ușa mea nu s-a închis. Dar din momentul acesta contează ceea ce fac eu și ceea ce voi lucra eu. Eu sunt lansată și de acum încolo trebuie să fiu tot timpul activă, să lucrez. 

„Asta sunt eu. Eu sunt suflet” 

Cum ai vrea să te știe oamenii de acum încolo? Ce poți să ne spui despre stilul tău muzical?

Vreau ca stilul meu muzical să se bazeze pe viață, pe real. Vreau ca piesele mele să exprime realitatea. Oamenii au nevoie de chestia asta. Tot timpul când asculți o piesă, asculți versurile și prin ele te regăsești. Eu așa mi-aș dori: să fie pe sufletul lor, ca atunci când îmi ascultă piesa să zică: „băi, așa am pățit eu, așa am simțit și eu!”. Nu vreau să fie doar muzică, vreau să fie suflet. Asta îmi doresc. Asta sunt eu. Eu sunt suflet. 

Înseamnă că Adda te-a înțeles foarte bine într-un timp așa scurt, pentru că piesa lansată „Pe ascuns”, cam asta exprimă. 

M-a simțit din start. Ne-am completat foarte bine. A știut exact ceea ce mi se potrivește. 

În ce spectacole te vor putea vedea covăsnenii, respectiv fanii tăi în viitorul apropiat? 

Deocamdată nu avem nimic planificat, dar evident că o să anunț când va fi cazul. Cei care vor să vadă ce se întâmplă cu viața mea, cu cariera mea și mai departe, pot să mă găsească pe Instagram, @maria_whodat. Cu siguranță vor urma concerte și evenimente. 

Unde te vezi peste 10 ani? 

Mă visez pe scenele mari. Arenele Romane, prin București, la Sala Palatului. Acolo mă văd. Cu trupă mișto în spatele meu. Mă văd artist, cu un album. Sunt visuri mari, dar asta îmi doresc. O să muncesc ca să ajung acolo, zi de zi. Serios!

Mult succes! Noi o să te urmărim în tot parcursul!

Mulțumesc! 

Sursă foto: Facebook. 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.