EDUCATIE 27 martie 2012

Proiect multilateral Comenius „Spaţiul cibernetic – ultima frontieră”, derulat de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”

de Covasna Media | 479 vizualizări

În perioada 9 – 16 martie 2012  s-a desfăşurat în Turcia  cea de-a doua etapă a proiectului de parteneriat multilateral Comenius „Spaţiul cibernetic  – ultima frontieră” la care au participat elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Echipa de proiect este coordonată de doamna profesoară Constanţa Balog, iar din colectivul de cadre didactice mai fac parte doamnele profesoare Adriana Barabas şi Mariana Ştefănescu. La această etapă a proiectului au fost implicaţi  elevii Tudose Andrei şi Todor Emanuel din clasa a X A, Ganea Ioan, Aldea Bogdan şi Porfiroiu Mihai din clasa a XI A.

Cu mari emoţii am păşit pe pământ turcesc, căci ne leagă atât de multe de istoria marelui Imperiu Otoman, la a cărui glorie au contribuit din plin locuitorii spaţiului românesc de-a lungul timpului.

Ne aştepta un oraş fabulos -  Istanbulul, plin de mister şi de farmec oriental, un oraş care pendulează între Orient şi Occident, gata pregătit să ne fascineze cu moscheele, minaretele, palatele şi străzile sale care păstrează încă ecoul atâtor civilizaţii.

Întâlnirea de proiect  a avut loc în oraşul Gaziantep aflat în sud estul Turciei şi a fost un bun prilej pentru reprezentanţii şcolilor partenere din Polonia, Austria, Portugalia, România, Norvegia şi Turcia de a prezenta  materialele realizate, dar şi de a socializa sau de a stabili noi prietenii. Activităţile desfăşurate pe parcursul celor câteva zile au fost deosebit de interesante şi de fructuoase, colegii din Turcia au reusit să creeze o atmosferă deosebit de placută şi  benefică pentru participanţi.

Prima zi  a debutat cu întâlnirea participanţilor la Liceul Mimar Sinan, un liceu care are profil de cultură generală şi care poartă numele unui renumit arhitect turc  din Evul mediu. Elevii liceului erau deosebit de prietenoşi, dornici să stea de vorbă cu noi să afle cât mai multe despre ţările de unde venim şi să ne împărtăşească şi nouă câte ceva despre ei, despre sistemul lor de învăţământ. La  întâlnirea de proiect de la Gaziantep, participanţii au discutat probleme organizatorice, s-au schimbat impresii în legătură cu vizita anterioară din Portugalia,  a fost prezentat un film referitor la aceea vizită  şi s-au făcut comentarii pe marginea chestionarului care va trebui aplicat în şcolile partenere până la următoare întâlnire. Chestionarul se referă la impactul pe care  calculatorul şi a internetul îl are asupra elevilor  şi se va aplica pe un număr de 50 de elevi din fiecare ţară, urmând ca rezultatele să fie comparate la următoarea întâlnire de proiect

După-amiaza au fost organizate vizite la Planetarium şi la Parcul Şahinbey unde elevii au putut admira cele mai importante monumente ale arhitecturii islamice realizate la  scară redusă. La Planetarium a fost urmărit un documentar despre naşterea Universului şi au fost experimentate o serie de invenţii tehnice realizate de-a lungul timpului.

Ziua următoare a fost dedicată în întregime vizitelor culturale care au început cu Muzeul de Arheologie din Gaziantep. Acesta găzduieşte cele mai frumoase mozaicuri din epoca romană care au fost recuperate de către arheologi din anticul  oraş Zeugma. Au mai fost vizitate Castelul din Gaziantep, Muzeul de etnografie, Muzeul armelor, o fostă biserică armenească devenită moschee şi bazarul de cupru

Activitatea a continuat în ziua următoare cu  prezentarea produselor  realizate de elevi. La această etapă elevii trebuiau să realizeze un poster al proiectului, un logo şi un power point despre istoria calculatorului, a internetului, a invenţiilor legate de mijloacele de comunicare. Elevii de la Colegiul nostru au trebuit să realizeze un power point despre jocurile pe calculator. Logo-ul proiectului a fost realizat de elevul Tudose Andrei, posterul de Aldea Bogdan, chestionarul de mai mulţi elevi coordonaţi de Todor Emanuel, iar power point-ul de Ganea Ioan şi Profiroiu Mihai.

Elevii Colegiului nostru au dat dovadă de foarte mult talent, creativitate, imaginaţie, dar şi de multă muncă în realizarea acestor produse, ele fiind foarte bine apreciate de către ceilalţi participanţi.  În special prezentarea power point realizată de Ionuţ şi Mihai, precum şi jocul creat de Andrei i-au impresionat foarte mult pe participanţii la întâlnire, care au fost foarte generoşi cu felicitarile şi laudele. De asemenea, prezentarea lui  Bogdan a fost deosebit de pertinentă, posterul creat de el, fiind unul dintre cele mai bine realizate.

Şi cu acest prilej elevii noştrii au demonstrat spirit de echipă,  de colaborare, au fost foarte eficienţi şi  mai ales au dovedit  o bună pregătire în domeniul informaticii şi nu în ultimul rând al cunoaşterii limbii engleze.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.