EDUCATIE 11 aprilie 2012

Programul „Şoala altfel” Lansarea Campaniei Naţionale „Prea rebel să fii condus”

de Covasna Media | 933 vizualizări

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, a lansat Campania naţională „Prea rebel să fii condus”.

În săptămâna 2-6 aprilie, specialiştii Centrului au implementat o serie de activităţi în cadrul Programului „Şcoala altfel”. Astfel, în data de 3 aprilie, la sediul Şcolii cu clasele I-VIII “Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a avut loc premierea claselor participante la Proiectul local “Activ în şcoala mea!”. Evenimentul a marcat finalul proiectului de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul elevilor, organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA Covasna) şi Şcoala cu clasele I-VIII ”Mihail Sadoveanu”, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Muzeul Naţional Secuiesc (MNS), Direcţia de Sănătate Publică Covasna (DSP Covasna) şi Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din M.A.I. – Filiala Judeţeană “Mihai Viteazul” Covasna.

În cadrul proiectului, în lunile februarie şi martie, Insp. de specialitate educaţie-învăţământ Alexandra Cîrlănescu, reprezentant al CPECA Covasna, a susţinut câte 3 activităţi tematice interactive în fiecare din cele 18 clase de gimnaziu, activităţi având ca temă efectele tutunului, alcoolului, drogurilor şi substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, denumite “etnobotanice”, asupra sănătăţii, precum şi paşii necesari pentru a lua o decizie responsabilă.

Pornind de la aceste informaţii, cei peste 400 de elevi participanţi au transmis colegilor mesajul lor antidrog, realizând planşe şi pliante antidrog. Toate aceste lucrări au fost expuse în holul şcolii, în cadrul Campaniei “Activ în şcoala mea!”. Fiecare elev a putut vota, apoi, după propriile preferinţe, clasa care a realizat cele mai reuşite materiale informative antidrog.

Cu ocazia festivităţii de premiere şi ca urmare a centralizării voturilor, a fost desemnată câştigătoare clasa a VII-a D – prof.diriginte Angelica Leu. Premiul acordat elevilor de către organizatori a constat în diplome, insigne şi caiete personalizate, precum şi vizite gratuite la cele două muzee din Sf. Gheorghe (MNCR şi MNS) – ca o modalitate de petrecere a timpului liber în mod sănătos, fără tutun, alcool sau droguri. Ca semn de apreciere pentru implicarea activă în promovarea unei vieţi sănătoase, toate clasele au primit din partea organizatorilor diplome de participare şi fundiţe antidrog. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu o activitate susţinută de DSP Covasna, de măsurare pulmonară şi de prezentare a plămânilor sănătoşi şi a celor bolnavi, ca urmare a fumatului.

Tot săptămâna trecută, speciliştii C.P.E.C.A. Covasna au fost prezenţi la la Gr. Şc. Economic-Administrativ “Berde Aron”, unde împreună cu Prof. Ceorapin-Torok Andrea au fost  realizate activităţi interactive în care s-a discutat pe marginea efectelor drogurilor şi a importanţei comunicării în rezolvarea problemelor legate de consumul acestora. La aceste activităţi au participat 42 elevi de liceu. În data de 5 aprilie a fost realizată activitatea "Puzzle antidrog" la Şcoala cu clasele I-VIII din Vâlcele, unde au participat 29 elevi din clasele VI-VIII. De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna – Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, specialiştii CPECA Covasna au realizat trei activităţi de informare cu privire la riscurile asociate consumului de alcool, tutun droguri şi plante “etnobotanice”. La aceste activităţi au participat elevii de liceu din cadrul Colegiului.

În data de 4 aprilie, specialiştii CPECA Covasna, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Covasna, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean al Elevilor, au susţinut evenimentul-dezbatere „În România, politica antidrog se face pentru copii!” Evenimentul a avut ca scop promovarea, pentru prima oară în România, a unei platforme emergente de dezbatere şi acţiune a adolescenţilor şi tinerilor în domeniul politicilor publice antidrog, ideile rezultate urmând a constitui elemente cheie în designul viitoarelor documente programatice antidrog.

Dezbaterea, care a făcut parte dintr-a agendă publică simultană comună a Agenţiei Naţionale Antidrog în toate cele 41 judeţe, constituie un demers inovativ prin care practicienii în domeniul politicilor publice în domeniu încearcă să faciliteze manifestarea spiritului proactiv, creativitatea, realismul şi inteligenţa tinerei generaţii, determinând astfel o mai bună adaptare şi eficienţă a programelor şi campaniilor de prevenire a consumului de droguri. Cu această ocazie, a fost lansată şi Campania Naţională „Prea rebel să fii condus”. Invitatul special al acestui eveniment a fost Mădălin Guruianu – preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local Sfîntu Gheorghe.

Astfel, campania naţională, cu o componentă media, propusă a se desfăşura pe parcursul a 9 luni, are ca scop conştientizarea, în principal a populaţiei la risc, cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani şi, în subsidiar, a populaţiei generale, în legătură cu riscurile consumului de droguri, precum şi informarea şi sensibilizarea acestei populaţiii la risc referitor la serviciile comunitare de asistenţă integrată.

Intervenţiile utilizate în campania naţională propusă sunt structurate pe două paliere, respectiv:

1. conştientizarea atât a populaţiei generale, cât şi a grupurilor la risc asupra efectelor consumului de droguri, în general şi a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, în special şi a rolului modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber ca alternative la consumul de droguri.

2. promovarea serviciilor comunitare gratuite de asistenţă integrată, oferite la nivel naţional, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de diminuare a efectelor acestor substanţe,  asupra sănătăţii, ordinii şi siguranţei publice.

CPECA Covasna doreşte să aducă mulţumiri pentru implicarea în realizarea proiectului tuturor partenerilor şi în mod special: Prof. Mihaela Popica, coordonator de proiect la nivel de şcoală, Director adj. Adela Stroie, Director Silvia Bumbac, Şef Secţie Promovare şi Valorificare Patrimoniu Dan Buzea (MNCR), Director Vargha Mihály (MNS), Kovács Alexandru şi Lazar Klaudia (DSP Covasna), Doina Stroie – şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Covasna şi nu în ultimul rând Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I. – filiala Covasna.

Coordonator CPECA Covasna, Insp.spec.prev.crim Liliana Lazea

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.