EDUCATIE 31 octombrie 2012

Pentru elevii Liceului din Întorsura Buzăului - Dobârlău, Cernat, Tg. Secuiesc, Arcuș și Ilieni au devenit „Mai mult decât un loc pe hartă!”

de Covasna Media | 669 vizualizări

În dimineața zilei de sâmbătă, un grup de aproximativ 50 de elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului (clasele a X-a B1 și a XI-a C1) a plecat într-o călătorie culturală de o zi pe traseul Întorsura Buzăului – Dobârlău – Cernat – Tg. Secuiesc – Arcuș – Ilieni – Întorsura Buzăului, în cadrul Programului „Mai mult decât un loc pe hartă”, sponsorizat de Fundația Comunitară Covasna.

Scopul principal al excursiei a fost cunoașterea frumuseților naturale, a culturii și a obiceiurilor oamenilor din județul Covasna.

Prima oprire a fost la Muzeul etnografic „Maria” din Dobârlău, acolo unde moş Luca ne-a prezentat cu răbdare toate obiectele pe care le-a adunat cu multă pasiune de-a lungul unei vieți întregi: unelte, vase, cusături, țesături, aparate electrocasnice vechi, icoane, sculpturi în lemn etc. dar şi piese contemporane.

La Muzeul Etnografic „Haszmann Pal” din Cernat, directorul muzeului, Haszmann Pal, membru al familiei care deține proprietatea, ne-a explicat semnificația stâlpilor funerari, ne-a prezentat atelierele de lucru ale Universității Populare din Cernat, expoziția de unelte agricole, obiecte din fier turnat, trăsuri, moara, o colecţie de radiouri din sec. al XIX-lea și locuințele tradiționale care își așteptau oaspeții cu ușile larg deschise. Elevii și-au exprimat dorința de a participa – în cadrul taberelor de vară organizate aici – la cursurile de olărit, pictură tradițională sau cioplirea lemnului.

În orașul Tg. Secuiesc am vizitat Muzeul de istorie a breslelor, acolo unde Ercse Laura le-a povestit elevilor despre istoria orașului, despre importanța cunoașterii unei meserii, despre formarea și funcționarea breslelor: breasla cizmarilor, cea a pălărierilor, a pielarilor, a olarilor etc. Cele peste 350 de păpuși îmbrăcate în costume populare din întreaga țară – inclusiv din Sita Buzăului – a trezit interesul elevilor ca și punctele de vedere ale unui străin despre România (cetățeanul canadian Brian Johnston, care lucrează la Seminarul Teologic Maghiar din Cluj Napoca), adunate în expoziția de fotografie cu  titlul „Romanian reflections”.

Surpriza cea mai plăcută a acestei călătorii a fost desertul oferit de Mezes Nandor –patronul unui laborator de cofetărie – cu sprijinul angajatelor sale.

Centrul Cultural Arcuș le-a oferit elevilor o plimbare prin Parcul Dendrologic într-o frumoasă zi de toamnă târzie – deoarece nu era organizat niciun eveniment – și apoi au vizitat Biserica Unitariană, unde totul – orga, cărțile de rugăciune – erau pregătite pentru slujba de a doua zi.

Ultima oprire a fost la Biserica Fortificată din Ilieni, acolo unde am cunoscut aspecte ale istoriei locale, strategia de apărare, am admirat picturile de pe tavan și cele două orgi ale bisericii.

Mulțumim Fundației Comunitare Covasna care ne-a oferit șansa de a cunoaște mai bine județul în care ne-am născut și în care trăim și firmei de transport din Târgu Secuiesc, precum şi lui Nagy  Atilla pentru că au făcut posibilă această călătorie.

Prof. Doina Pătrunjel

Prof. Maria Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.