CULTURA 22 octombrie 2012

Trupa de Teatru „Osonó” – acasă după două luni în Orientul Îndepărtat

de Székely Emőke | 520 vizualizări

Membrii Trupei de Teatru „Osonó” din Sfântu Gheorghe sunt din nou acasă, după câteva luni de turneu prin Europa, Thailanda și Cambodgia. Liderul trupei, Fazakas Misi, a vorbit despre experiențele trăite și i-a prezentat pe cei doi actori thailandezi care s-au alăturat trupei pentru nouă luni.

Pentru prima dată în Occident

Drumul lung al trupei a început în luna iulie, când au participat la câteva festivaluri de teatru, susținând spectacole în Danemarca, Belgia, Germania, Slovacia, Cehia și Ungaria. Au mers cu spectacolul „Chipul din oglinda apei” în regia lui Fazakas Misi, iar succesul a fost garantat peste tot. „A fost pentru prima dată în istoria trupei când am mers în Europa Occidentală. Nu știam cum vom fi primiți, dar reacțiile oamenilor au fost peste tot pozitive. Ne-am dat seama că problemele sociale pe care le abordăm în spectacol sunt de actualitate și în țările occidentale, indiferent de nivelul de trai pe care îl au oamenii de acolo” – spune Fazakas Misi.

Thailanda

În ultimele două luni, cei de la Osonó au fost în Thailanda și Cambodgia. În prima lună membrii trupei au lucrat alături de Trupa de Teatru de la Maradokma, unde au adaptat spectacolul „Chipul din oglinda apei” în așa fel încât să fie incluși și șase thailandezi în spectacol. „În Thailanda a fost primul spectacol de teatru în care au jucat împreună localnici și europeni” – ne-a declarat Fazakas Misi. Pentru cea de a doua lună de ședere în Orientul Îndepărtat, covăsnenii au avut în plan un turneu în Cambodgia, Laos și Vietnam, dar nu au ajuns decât în Cambodgia, celelalte locații fiind programate pentru turneul de anul viitor.

O altfel de lume

„Dacă cineva petrece îndeajuns de mult timp în această zonă încât să treacă peste șocul cultural, să nu se mire ce fel de case sunt acolo, sau cât de neobișnuită e mâncarea, poate învăța foarte multe de la oamenii din Orientul Îndepărtat. Am fost în Thailanda pentru a cincea oară, dar numai acum am putut privi lucrurile în așa fel încât să fiu deschis pentru a primi tot ce e nou fără a avea prejudecata omului european care spune că le știe pe toate mai bine decât ceilalți” – este de părere Fazakas Misi. El ne-a spus că oamenii de acolo trăiesc altfel, nu sunt infestați de societatea europeană sau americană, ci au propriul ritm de viață. „În Thailanda nu există șomaj, toată lumea muncește. De asemenea, nu există muncă la negru, impozitul fiind foarte mic. Litrul de carburanți costă în jur de 50 de eurocenți, un sandviș în jur de 2 lei, pe când salariile sunt la nivelul celor din România” – povestește el.

Cambodgia = România comunistă?

„Cambodgia mi-a amintit de România anilor ’80, când nu era voie să joci spectacole cu aer de libertate, dar tot o făceam, când oamenii știau că le este interzis să participe la astfel de evenimente, dar pe ascuns tot mergeau” – spune Fazakas Misi despre turneul lor din Cambodgia. Osonó a fost atât de bine primită aici încât a susținut spectacol după spectacol, și nu a mai avut timp să meargă în Laos și Vietnam.

Membrii Trupei de Teatru „Osonó” vor vorbi despre experiențele trăite în ultimele luni joi de la ora 18 la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, eveniment la care îi așteaptă pe toți cei interesați să afle mai multe despre teatru sau aventurile covăsnenilor în Orientul Îndepărtat. La eveniment vor fi prezenți și cei doi thailandezi, A și Bas, care vor prezenta cântece și dansuri tradiționale thailandeze.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.