CULTURA 12 mai 2016

Lucrarea unui pictor român, vândută cu 2,59 milioane de dolari la New York

de Agerpres | 714 vizualizări

Self-Portrait as Vincent Van GoghLucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” (2012) a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută miercuri seara în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby’s din New York pentru suma de 2,59 milioane de dolari, față de o estimare de 200.000-300.000 dolari, a indicat AFP.

Vedeta serii a fost însă un tablou semnat de artistul american Cy Twombly și adjudecat pentru suma de 36,65 milioane de dolari, în timp ce un studiu al lui Francis Bacon a fost vândut pentru 34,97 milioane de dolari.

Pictura lui Cy Twombly, „Untitled (New York City)”, a fost cea mai scumpă lucrare din cele 44 oferite miercuri spre vânzare în cadrul evenimentului Contemporary Art Evening Auction și totodată vedeta serii, deși fusese estimată la peste 40 de milioane de dolari.

„Două studii pentru un autoportret”, a britanicului Francis Bacon (1970), o dublă compoziție, rămasă până acum în aceeași colecție și expusă doar de două ori — la Paris în 1971 și la Londra în 1993 — a fost adjudecată după o competiție rapidă între cinci ofertanți.

Săptămâna licitațiilor de artă de primăvară din New York — pe parcursul căreia circa 1.500 de opere de artă vor fi vândute pentru o sumă estimată la peste 1 miliard de dolari — s-a terminat joi seara, cu un eveniment dedi­cat artei impresioniste și moderne la casa de licitații Christie’s.

Pictorul român, în vârstă de 38 de ani, a mai reușit anul acesta vânzarea unei picturi pentru o sumă cu șase zerouri. Este vorba de pictura „The Sunflowers in 1937”, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — „Floarea soarelui”, vândută în luna februarie la Londra pentru 3.117.000 de lire sterline, un preț record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preț, după cum a apreciat atunci casa Sotheby’s.

Adrian Ghenie, este un artist român foarte apreciat pe scena de artă contemporană internațională, prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Ghent). Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența). În 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul „Darwin's Room”.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.