CULTURA 6 ianuarie 2023

În 10 şi 12 ianuarie, putem afla cum devenim complici la crimele tiranilor şi la propria oprimare

de Covasna Media | 822 vizualizări

În primăvara anului trecut, la Teatrul Tamási Áron a avut loc premiera unui spectacol de o extremă actualitate, Dragonul, după piesa lui Evgheni Schwartz. Este vorba de un text legendar ce spune tot ce ar fi de spus despre mecanismele prin care autocraţii de pretutindeni şi din toate timpurile, inclusiv şi mai ales Putin-ul de astăzi, sperie oamenii cu pericole inexistente şi îi transformă în complici la crime şi la propria oprimare. În 10 şi 12 ianuarie, de la ora 19, sînt programate două reprezentaţii cu Dragonul, la care sînt aşteptaţi şi spectatorii români, pentru care Teatrul Tamási Áron asigură subtitrare în limba română. 

Trăim în vecinătatea unei imense tragedii, cînd se vorbeşte mai mult ca niciodată despre înfruntarea dintre bine şi rău şi despre curaj. Evgheni Schwartz a fost un mare scriitor rus şi un om curajos, iar gesturile sale de curaj sînt legate mai ales de două piese politice excepţionale, care au fost interzise imediat în Uniunea Sovietică a lui Stalin: Umbra, o adaptare după Andersen, pusă în scenă în 1940, și Dragonul, piesă finalizată în 1944, care a rămas unul dintre cele mai puternice texte-protest împotriva totalitarismului, sub toate formele sale. Dragonul – o parabolă care ne întoarce la basmele copilăriei şi la confruntarea dintre bine şi rău – este textul pe care regizorul Vladimir Anton l-a ales pentru a construi un spectacol despre sursele răului, despre mecanismele prin care autocraţia construieşte o realitate alternativă, schilodeşte / corupe sufletele oamenilor şi îi transformă în complici la instaurarea răului în forma sa supremă.

Vladimir Anton, regizorul spectacolului Dragonul, s-a născut în 1983, în Bucureşti, într-o familie româno-ruso-maghiară de artişti. În 2006, a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale București, Secția Regie-teatru, şi între timp a devenit un apreciat actor şi regizor de teatru şi film. A făcut asistenţă de regie la Francis Ford Coppola, Yuri Kordonsky, Liviu Ciulei și a fost director artistic al Festivalului Național de Teatru Independent Ideo Ideis. La începutul carierei, Vladimir Anton a regizat și seriale de televiziune, dar teatrul rămîne spaţiul de întîlnire şi creaţie unde se bucură deplin de libertatea de a-şi exprima obsesiile artistice. A lucrat pe scene din București, Brăila, Brașov, Rîmnicu Vîlcea și Odorheiu Secuiesc. 

Biletele pentru reprezentaţiile din 10 şi 12 ianuarie pot fi achiziționate de la Casa Centrală de Bilete, de lîngă Teatrul Tamási Áron, sau de pe site-ul billetmaster.ro. Programul Casei de bilete: de luni pînă joi, între orele 9-14, vineri între orele 9-13. Se pot cumpăra bilete şi în ziua în care este programat spectacolul, cu o oră înainte de începerea reprezentaţiei. 

(Comunicat Teatrul Tamási Áron/ Nina Țînțar)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.