CULTURA 25 octombrie 2010

Cultura - ieri pansament, azi ultima pe lista întorsurenilor

de Andreea Dabija Kelemen | 589 vizualizări
Înainte de finalul anului, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului se fac lucrări de reabilitare a instituției, revopsindu-se faţada şi reparându-se scena. În aceeași idee, la Căminul Cultural din Floroaia se repară acoperişul, în vreme ce Căminul din Brădet aşteaptă de o bucată bună de vreme finanţare, deși există un proiect guvernamental în acest sens. În ceea ce privește viața culturală, spectacolele s-au împuţinat

Înainte de finalul anului, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului se fac lucrări de reabilitare a instituției, revopsindu-se faţada şi reparându-se scena. În aceeași idee, la Căminul Cultural din Floroaia se repară acoperişul, în vreme ce Căminul din Brădet aşteaptă de o bucată bună de vreme finanţare, deși există un proiect guvernamental în acest sens.

În ceea ce privește viața culturală, spectacolele s-au împuţinat, nu numai pentru că oamenii nu mai sunt atraşi, ci și din cauza bugetului extrem de mic alocat acestui segment. Directorul Casei de Cultură din Întorsura, Costică Oltean, spune că își amintește de vremurile bune, când lumea venea la spectalole, sălile erau arhipline iar oamenii se relaxau vizionând ceva de calitate, însă aceste vremuri au apus, lipsa banilor și problemele cotidiene tot mai acute tăind pofta tuturor de evadare din cotidian.

În ceea ce priveşte viitoarele proiecte, în prezent accentul este pus pe spectacolul de 1 Decembrie și Balul Unirii, organizate în colaborare cu Liceul Mircea Eliade şi cu şcoliile din zonă.

Tot în colaborare cu şcolile se va organiza și Festivalul de Colinde, unde pe lângă orchestra şi ansamblul de la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, oaspeți din Republica Moldova vor oferi spectatorilor clipe de destindere.

Şi formaţia de dansuri întâmpină greutăţi

Formația de Dansuri „Ciobănașul” rămâne o speranţă a zonei Întorsurii, aceasta fiind formată acum din 14 perechi.

”Din păcate, de Formaţia de dansuri populare nu prea vrea să ştie nimeni când e vorba de sponsorizări, e criză peste tot. Le trebuie foarte multe, costume, papuci speciali... Avem câteva costume foarte frumoase, unele chiar valoroase, dar s-au degradat şi sunt puţine, nu ajung pentru unele dansuri nici măcar pentru a intra o pereche în scenă. Membrii echipei dansează din plăcere, nu sunt remuneraţi. Întâmpinăm foarte multe greutăţi din lipsa banilor. De exemplu avem două invitaţii în Bulgaria şi una în Republica Moldova, pe care din nefericire nu le putem onora. Nu avem nici echipamente corespunzătoare pentru a ieşi la un festival internaţional, plus de asta transportul este costisitor şi el. Sincer vă spun, de foarte multe ori, în deplasările din ţară, am plătit transportul şi masa dansatorilor din banii mei. E trist...”, explică situația Costică Oltean.

Utopie sau realitate?

La capitolul dorinţe mai mult sau mai puţin realizabile, directorul Casei de Cultură spune că odată cu un spațiu modernizat și adecvat, este de dorit o revigorare a activităților culturale.

”Mi-aş dori din tot sufletul să avem o activitate culturală mult mai amplă şi de calitate. Subliniez calitate! Am vrea ca măcar de 4 ori lună să putem oferi spectacole de teatru pentru adulţi şi pentru copii, spectacole cu capete de afiş importante, atât folclorice cât şi de alte genuri muzicale. Momentan, nu numai fondurile sunt problema, ci şi setul de valori degradat al românilor. În ziua de azi în România cultura e lăsată pe ultimul plan și uşor, uşor ne pierdem tradiţia şi obiceiurile noastre strămoşeşti'', mai crede Costică Oltean.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
homo sapiens, 25 octombrie 2010
,,Momentan, nu numai fondurile sunt problema, ci şi setul de valori degradat al românilor.,,CE SPUI SEFU??????CINE ESTI TU SA DAI ASEMENEA VERDICT DESPRE ROMANI?Tu iti masori gradul de cultura cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.