CULTURA 7 aprilie 2010

Codicele Apor – expus la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 1665 vizualizări
08apr2010-codiceCea mai valoroasă lucrare a Muzeului Naţional Secuiesc (MNS) din Sfântu­Gheorghe – Codicele Apor, va fi adusă din Budapesta și va fi expusă în data de 22 aprilie la Muzeul Naţional Secuiesc. Lucrarea a fost restaurată la Budapesta după un an de muncă a unor specialişti şi a fost expus pentru trei luni într-o vitrină specială la sediul Bibliotecii Naţionale din capitala Ungariei. Codicele Apor datează din secolul al XV-lea

08apr2010-codiceCea mai valoroasă lucrare a Muzeului Naţional Secuiesc (MNS) din Sfântu­Gheorghe – Codicele Apor, va fi adusă din Budapesta și va fi expusă în data de 22 aprilie la Muzeul Naţional Secuiesc.

Lucrarea a fost restaurată la Budapesta după un an de muncă a unor specialişti şi a fost expus pentru trei luni într-o vitrină specială la sediul Bibliotecii Naţionale din capitala Ungariei. Codicele Apor datează din secolul al XV-lea şi conţine psalmi în limba maghiară scrişi în limbaj de epocă, citibil numai de către specialişti. Este cea de-a patra relicvă a limbii maghiare şi are o valoare inestimabilă, cât tot Muzeul Naţional Secuiesc după cum spune chiar directorul instituţiei, Vargha Mihaly. Restaurararea lui nu era posibilă în România, unde a eşuat de ambele dăţi când s-a încercat, şi a costat 2 millioane de forinţi. (A.S.)

 

Sursa foto: sznm.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.