CULTURA 6 mai 2011

Ateliere de creaţie ”Meșterește cu noi!” la MNCR

de Monica Vrânceanu | 513 vizualizări
Sâmbătă și duminică, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe are loc cea de-a treia ediție a Atelierelor ”Meșterește cu noi!”, la acestea fiind așteptați să participe activ cât mai mulți iubitori ai artelor populare sau moderne. Artele modelării lutului, picturii pe ceramică și lemn, ale țesutului tradițional, împletitului de plase, sculpturii în lemn și ale confecționării de origami le

Sâmbătă și duminică, la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe are loc cea de-a treia ediție a Atelierelor ”Meșterește cu noi!”, la acestea fiind așteptați să participe activ cât mai mulți iubitori ai artelor populare sau moderne.

Artele modelării lutului, picturii pe ceramică și lemn, ale țesutului tradițional, împletitului de plase, sculpturii în lemn și ale confecționării de origami le vor fi dezvăluite doritorilor de către muzeografii de la MNCR, mai mulți tineri voluntari precum și invitați recunoscuți pentru priceperea lor în acestea, precum meșterul popular Borzos Jakob.

Cele șapte ateliere se vor desfășura în aer liber în curtea Muzeului, iar accesul la acestea este gratuit, participanții putând să ia apoi acasă fiecare obiect confecționat aici.

”Atelierele au scopul de a înlocui activitățile cotidiene cu îndeletniciri creative, astfel încât imaginația participanților să se poată desfășura în voie. Desigur, alături de cei care se vor implica în ateliere se vor afla și îndrumători - muzeografi sau voluntari, care îi vor iniția pe cei mai puțin știutori în secretele modelării lutului, picturii pe lemn sau ceramică sau în cele ale confecționării de origami”, a declarat muzeograful MNCR,  Andrea Deak.

Potrivit acesteia, la atelierul de țesut tradițional se va lucra cu mai multe războaie de dimensiuni mici, iar țesăturile de aici, care de obicei îi atrag pe copii, vor putea fi luate acasă de către micii artiști.

 

O mie de cocori din origami

Atelierul de origami va fi coordonat de Mădălina Lazăr, artista de origami care în ultimele luni a avut și o expoziție a lucrărilor sale la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe. În cadrul acestui atelier se va încerca realizarea unei colecții de cocori, care să meargă pe firul poveștii celor o mie de cocori, în memoria unei fetițe japoneze afectată de bomba atomică de la Hiroshima.

Cocorul în origami este o figurină foarte îndrăgită, iar în credinţa niponă, celui care realizează o mie de cocori  din hârtie i se îndeplinește o dorință. O întâmplare tragică legată de cei o mie de cocori este cea a lui Sadako Sasaki din Hiroshima, care s-a îmbolnăvit de leucemie în urma radiațiilor cauzate de bomba atomică. Internată în spital, fetița și-a dorit să realizeze cei o mie de cocori, însă a reușit să ajungă doar la 643, murind la 12 ani.

Prietenii fetiței au dus mai departe proiectul său, iar în centrul orașului Hiroshima s-a ridicat un monument reprezentat din trei stâlpi în vârful căruia se află  Sadako Sasaki purtând în mâinile întinse spre cer un cocor, în amintirea tuturor copiilor uciși de bomba atomică.

În cadrul atelierului origami de la MNCR se va încerca, de asemenea, să se realizeze cât mai mulți cocori, în speranța că în cele din urmă Sfântu-Gheorghe va reuși, alături de alte orașe din lume, să confecționeze cei o mie de cocori, ca omagiu pentru Sadako.

Pe lângă atelierele gratuite, MNCR va organiza și un atelier de pictură pe față, prețul unei asemenea picturi fiind fixat la 5 lei. Potrivit Andreei Deak, banii vor fi folosiți pentru donații ce vor merge o parte către Diana Borboly de la Covasna (tânăra care suferă de boala Crohn), precum și către copiii instituționalizați din Sfântu-Gheorghe. Tot pentru donații în acest sens, în curtea Muzeului vor fi amplasate și urne, organizatorii sperând să strângă fonduri de la cât mai mulți oameni inimoși.

Atelierele și acțiunile MNCR, care se vor desfășura sâmbătă și duminică între orele 11 și 18, sunt derulate în parteneriat cu Asociația Științifică Carpații Răsăriteni, Palatul Elevilor și Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.