CULTURA 4 mai 2011

Astăzi la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu-Gheorghe, “Dialoguri şi fantezii în jazz” cu Ion Caramitru şi Johnny Răducanu

de Monica Vrânceanu | 589 vizualizări
În această seară, cu începere de la ora 20, în Sala mare a Teatrului din Sfântu-Gheorghe, iubitorii teatrului şi ai muzicii jazz au întâlnire cu doi dintre maeştrii inscontestabili ai acestor arte: Ion Caramitru şi Johnny Răducanu, în piesa “Dialoguri şi fantezii în jazz”, producţie a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Descrierea piesei vorbeşte despre teatru poetic „în cel mai pur distil", în care Ion Caramitru şi Johnny Răducanu

În această seară, cu începere de la ora 20, în Sala mare a Teatrului din Sfântu-Gheorghe, iubitorii teatrului şi ai muzicii jazz au întâlnire cu doi dintre maeştrii inscontestabili ai acestor arte: Ion Caramitru şi Johnny Răducanu, în piesa “Dialoguri şi fantezii în jazz”, producţie a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Descrierea piesei vorbeşte despre teatru poetic „în cel mai pur distil", în care Ion Caramitru şi Johnny Răducanu prezintă pe scenă fragmente de sensibilitate în cheie romantică şi sarcastică, pe texte semnate de Nichita Stănescu, Dan Verona, Petre Stoica, Miron Radu Paraschivescu, Lucian Avramescu şi Ana Blandiana.

Critica de specialitate a considerat că titlul piesei este totuşi destul de convenţional, nelăsând să se întrevadă surprizele pe care le poate oferi acest spectacol - impulsul creatorilor de a vorbi despre prietenia lor, a lor cu poezia, cu boema, al cărei simbol evocat e îngerul blond, Nichita Stănescu. Cu atât mai bine este însă “legată” piesa cu cât legăturile dintre Caramitru şi Răducanu sunt profund spirituale şi intime.

Muzica este compusă chiar de către Johnny Răducanu, considerat cel mai mare jazz-man al românilor, în vreme ce căutările în literatură se mulează perfect pe aceste acorduri.

“Dialoguri şi fantezii în jazz” a fost prezentat în premieră la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, în mai 2006, şi face parte din proiectul "Voci şi spectacole memorabile", realizat de UNITER şi Societatea Română de Radiodifuziune. În cinci ani, spectacolul a fost întâmpinat cu entuziasm de publicul din zeci de oraşe din ţară, bucurându-se de succes şi peste hotare.

La Sfântu-Gheorghe, spectacolul ajunge cu ocazia Zilelor oraşului, iar preţul unui bilet este de 30 de lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de bilete la preţ redus - 15 lei.

Biletele se pot cumpăra de la Biroul de Evenimente Culturale (P-ţa Libertăţii nr. 1). Casa de bilete este deschisă între orele 11-16  şi cu o oră înaintea începerii spectacolului. Informaţii suplimentare se pot obţine la numerele de telefon 0267 312 104,  0728 083 336,  0745 589 214.

 

Pian special închiriat de la Sibiu

Pentru că în Sfântu-Gheorghe şi în judeţ nu există niciun pian care să satisfacă cerinţele unui asemenea spectacol, organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au închiriat de la o firmă din Sibiu un pian potrivit pentru spectacolul din această seară.

“Singurul pian pe care îl avem este cel de la Centrul de Cultură Arcuş, dar transportul la Sfântu-Gheorghe nu doar că l-ar fi dezacordat ci l-ar fi pus în pericol şi din alte considerente tehnice, fiind foarte vechi şi valoros. Prin urmare, ne-am apucat de căutat pe Internet, iar singura firmă din România care închiriază piane se află la Sibiu”, a declarat Grubisics Levente, directorul de organizare al Zilelor Sfântu-Gheorghe.

Acesta a explicat că pianul va ajunge la Sfântu-Gheorghe astăzi la ora 12, cu puţin înainte să ajungă şi protagoniştii spectacolului, Ion Caramitru şi Johnny Răducanu, care şi-au anunţat sosirea în jurul orei 12.30. Pianul, pentru închirierea căruia s-au plătit 600 de euro, va fi transportat cu o maşină specială, iar firma de la care a fost închiriat se va ocupa inclusiv de acordarea sa.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.