CULTURA 24 ianuarie 2013

Ansamblul de Dansuri Trei Scaune – spectacol cu măști și ritualuri

de Covasna Media | 620 vizualizări

Ansamblul de Dansuri Trei Scaune – spectacol cu măști și ritualuriAnsamblul de Dansuri Trei Scaune – Háromszék îi invită pe iubitorii teatrului-dans la spectacolul Masca, în regia coregrafului Ivácson László. Spectacolul va avea loc marți, 29 ianuarie, de la ora 19,00 în noua Sală Studio din curtea Teatrului.

În prezentarea scrisă a spectacolului, cei de la Ansamblul de Dansuri arată că „încă din cele mai vechi tim­puri omenirea a dorit să povestească (şi să influ­enţeze) mer­sul lucrurilor, fenomenele nat­u­rale şi supranat­u­rale prin rit­u­aluri în care par­tic­i­panţii poartă măşti pentru a delimita faţa ade­vărată a lucrurilor de faţa dum­nezeiască, de faţa drep­tăţii absolute: prin urmare masca merge mână în mână cu ritualul”.

Spectacolul face apel la tradiții, acestea fiind transpuse în măști dramatice, dar și la ritualuri din secolele 20 și 21 – Şeză­toarea din Zona Sării‚ Căluşul din Oltenia, Ziua păcălelii din Mezőföld – Ungaria.

Coregrafiile spectacolului sunt semnate de Călin Orza, Ónodi Béla, Gálber Attila, Bordás Attila; compozitor Orbán Ferenc, scenografie și colaborator artistic Furik Rita.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.