CULTURA 2 aprilie 2010

„Katalin Varga“, premiată la Premiile Gopo

de Covasna Media | 1666 vizualizări
Actriţa Hilda Peter a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal 02apr2010-hildaProducţia „Katalin Varga”, realizată în judeţul Covasna, a marcat un nou succes, de data aceasta la Premiile Gopo ajunse în 2010 la cea de-a patra ediţie, actriţa Hilda Peter fiind desemnată cea mai bună actriţă în rol principal. Alături de producţiile „Cea mai fericită fată din lume“ şi „Concertul“, „Katalin Varga” a fost nominalizată şi la premiul pentru Cel mai bun film, secţiune câştigată de „Poliţist, adjectiv“.

Actriţa Hilda Peter a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal

02apr2010-hildaProducţia „Katalin Varga”, realizată în judeţul Covasna, a marcat un nou succes, de data aceasta la Premiile Gopo ajunse în 2010 la cea de-a patra ediţie, actriţa Hilda Peter fiind desemnată cea mai bună actriţă în rol principal.

Alături de producţiile „Cea mai fericită fată din lume“ şi „Concertul“, „Katalin Varga” a fost nominalizată şi la premiul pentru Cel mai bun film, secţiune câştigată de „Poliţist, adjectiv“.

„Katalin Varga” este un lung metraj conceput sub regia britanicului debutant Peter Strickland, produs de Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu. Încă de la lansare, „Katalin Varga” a câştigat diverse premii, de la „Ursul de Argint“ la Festivalul de Film de la Berlin, pentru sunet, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, premiul pentru cea bună regie la Festivalul de Film din Muntenegru, marele premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), până la Premiul pentru cel mai bun film străin în cadrul Festi valului Internaţional de Film de la Calgary, Canada, sau Premiul Special al Juriului obţinut la începutul lunii noiembrie în India, la Mumbai, pentru imagine şi sunet.

„Katalin Varga“ îi are drept protagonişti pe Hilda Peter – fostă actriţă a Teatrului Tamasi Aron (TTA) din Sfântu-Gheorghe, în prezent a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, premiată deja de UNITER, şi pe cunoscutul actor Tibor Palffy, de la TTA. Filmul vorbeşte despre o femeie care a fost violată şi, după ani, îşi caută răzbunarea, însoţită de fiul ei, Orban. O parte importantă a filmului a fost filmată în împrejurimile Lacului Sf. Ana, precum şi în Sfântu-Gheorghe, în cartierul Orko. Din distribuţie mai fac parte Roberto Giacomello, Melinda Kantor, Laszlo Matray, Raluca Sava, Norbert Tanko, Fatma Mohamed, Sebastian Marina, Szabo Eniko, Andrea Gavriliu, Florin Vidamski, Kozma Attila, Pall Zsolt sau Majlath Szilvia.

Gopo premiază excelenţa în cinematografia românească actuală

Premiile Gopo sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei şi marchează un eveniment de prestigiu pentru conematografia autohtonă, premiind cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precendent. În cadrul Galei Premiilor Gopo se decernează premiile recunoaşterii calităţii în cinematografia românească actuală în urma votului a peste 350 de profesionişti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Nominalizările la categoria Cel mai bun film european sunt făcute în fiecare an de un juriu alcătuit din cinci dintre cei mai importanţi critici de film români.

Monica Vajna

Sursa foto: cinefan.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
[Video]Un film intr-o limba minoritara a dominat “Oscarurile” Spaniei « MaghiaRomania, 15 februarie 2011
[...] bucur mult pentru acest film al catalanului , chiar mai mult decat m-am bucurat cand Hilda Peter a lua premiul Gopo pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din Katalin Varga. Am insa o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.