ACTUALITATE 15 noiembrie 2010

Ziua liberă de 15 martie, un „vis“ imposibil

de Covasna Media | 1135 vizualizări
Partidul Civic Maghiar (PCM) a elaborat un proiect de hotărâre prin care angajaţii din Ținutul Secuiesc să aibă liber de 15 martie, Ziua ma ghiarilor de pretutindeni, pentru a le oferi prilejul să sărbă torească fără a fi nevoiţi să meargă la muncă. Proiectul de hotărâre a fost depus în mai multe consilii locale, referindu-se la zi liberă pentru angajații din administrație și cei din societățile subordonate acesteia. Un astfel

Partidul Civic Maghiar (PCM) a elaborat un proiect de hotărâre prin care angajaţii din Ținutul Secuiesc să aibă liber de 15 martie, Ziua ma ghiarilor de pretutindeni, pentru a le oferi prilejul să sărbă torească fără a fi nevoiţi să meargă la muncă. Proiectul de hotărâre a fost depus în mai multe consilii locale, referindu-se la zi liberă pentru angajații din administrație și cei din societățile subordonate acesteia. Un astfel de proiect de hotărâre a intrat și pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, fiind dezbătut și în cele din urmă respins.

E nevoie de Hotărâre de Guvern

Pe lângă ziua de 15 martie, preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, viceprimarul Balint Jozsef, a mai spus că ar dori să ofere prilejul tuturor cetăţenilor din municipiu să participe la deschiderea oficială a sărbătorii oraşului prin a o declara zi legală nelucrătoare.

Balint Jozsef a afirmat că doreşte să coopteze alături de el cât mai mulţi consilieri locali pentru a duce la bun sfârşit acest proiect de hotărâre însă propunerea sa a fost respinsă. Primarul Antal Arpad a declarat că este bucuros că cei din PCM doresc să participe la dezvoltarea oraşului, dar o asemenea reglementare este imposibil de realizat la nivel local.

„Noi am putea acorda zi liberă lucrătorilor din Primărie în aceste două zile, dar nu putem obliga şi firmele private să ne urmeze exemplul. Este de lăudat iniţiativa consilierilor PCM, dar pentru o asemenea decizie este nevoie de o Hotărâre de Guvern. Nu putem face schimbare de legislaţie şi nu ţine de competenţa noastră acest proiect”, a explicat edilul municipiului.

Greu la deal cu boii mici

Deşi proiectul consilierilor PCM a fost refuzat la nivel local, aceştia nu doresc să se lase bătuți atât de uşor. Viceprimarul Balint Jozsef a spus că va încerca să obţină o Hotărâre de Guvern în acest sens sau o modificare de lege constituţională deoarece doreşte să vadă mulţumiţi cetăţenii din municipiu dar şi din judeţ.

„Voi purta discuţii cu parlamentari UDMR să găsim o soluţie la această propunere. Printr-o propunere legislativă sau discuţii cu partenerii lor de la Guvernare consider că am avea succes în demersul nostru. Noi am venit cu această idee, iar UDMR ar putea să o concretizeze prin deputaţii şi senatorii pe care îi are în Parlamentul României. Doresc să colaborez cu aceştia, să fructificăm relaţia dintre noi”, a declarat Balint.

Deputatul UDMR Covasna, Edler Andras, a declarat la rândul său că va analiza acest proiect de hotărâre împreună cu colegii săi din Parlament şi dacă decizia va fi una favorabilă va sprijini o propunere legislativă în acest sens.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Primar_la_Futasfalva, 15 noiembrie 2010
Daca un vis atat de marunt s-a naruit, ce se va intampla cu visul acela cu ungaria mare ? :-)
vasy, 15 noiembrie 2010
Sarbatoresc orice,numai sa iasa si ei in evidenta cu ceva.....din partea mea sa sarbatoreasca,nu ma incurca cu nimic.
"Panoramix", 15 noiembrie 2010
Pana la urma sa-mi explice cineva ce anume sarbatoresc maghiarii din Jud.Covasna la 15 Martie ! Nu ca nu as sti de miscarea pasoptista de la 1948 dar vreau sa ma lamureasca careva cu adevarul si numai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.