ACTUALITATE 7 septembrie 2010

Vin banii pentru reconstrucțiile de după inundații

de Monica Vrânceanu | 44 vizualizări
Județului Covasna i-au fost alocate în ultima perioadă 2,7 milioane de lei, o parte din Fondul de Rezervă al Guvernului iar o altă parte prin Ministerul Mediului. Banii au fost direcționați în sensul strict al intervențiilor necesare în urma distrugerilor provocate de inundațiile din acest an, cu precădere cele din luna iulie. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, 1,1 milioane de lei ajung la Consiliul Județean pentru

Județului Covasna i-au fost alocate în ultima perioadă 2,7 milioane de lei, o parte din Fondul de Rezervă al Guvernului iar o altă parte prin Ministerul Mediului. Banii au fost direcționați în sensul strict al intervențiilor necesare în urma distrugerilor provocate de inundațiile din acest an, cu precădere cele din luna iulie.

Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, 1,1 milioane de lei ajung la Consiliul Județean pentru lucrările ce-i revin, iar 325.000 de lei la Consiliul Local Zagon, în scopul reabilitării obiectivelor afectate de ape.

„Sincer, pe mine cel mai mult mă îngrijorează cele două poduri din comuna Belin, în special cel din Belin Vale. Acolo mai este şi problema grădiniţei, a cărei curte se termină practic într-o prăpastie, fără niciun gard protector. Ar fi fost de mare ajutor la inundaţii dacă cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ar fi avut cel puţin o motopompă de putere medie pentru evacuarea apei. De mai mult timp aceasta este pe lista de necesitate a instituţiei, dar nu s-a rezolvat din lipsă de fonduri”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin.

Pagube totale de peste 16 milioane de euro

Potrivit acestuia, prin autoritățile centrale a venit deja și o parte din materialele necesare pentru reconstrucția caselor avariate. Astfel, în comuna Belin au ajuns 34,56 mc de BCA, cantitate suficientă pentru construirea a două case.

Conform unei hotărâri de Guvern, în județul Covasna vor fi reparate 152 de locuințe și reconstruite trei case, urmare a faptului că inundațiile au distrus trei locuințe în acest an; casele reconstruite vor fi cu două camere pe o suprafaţă de 60,5 mp, din care suprafaţă utilă 47,45 mp.

În urma unei evaluări realizate de Prefectura Covasna, totalul pagubelor provocate de inundaţii în mediul rural se ridică la 71.696.000 lei. Apele au afectat 1,2 kilometri de drumuri naționale, 12,3 kilometri de drumuri județene, 104 kilometri de drumuri comunale și un pod, avariind 152 de case și ducând la prăbușirea altor trei. În același timp, au fost avariate aproape 4.900 de hectare de terenuri agricole, școli și grădinițe, rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare, diguri, baraje, clădiri, poduri și podețe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.