ACTUALITATE 12 iulie 2012

Tabăra malteză – distracție pentru cei cu dizabilități, concediu pentru familiile lor

de Székely Emőke | 93 vizualizări

Peste 90 de persoane cu dizabilități participă și anul acesta la tabăra special organizată pentru ei de către Serviciul de Ajutor Maltez Covasna la tabăra de la Câmpul Benedek de lângă Sfântu Gheorghe. Tabăra este organizată pentru al zecelea an consecutiv, iar faptul că este un succes se vede pe chipurile participanților, care ne-au spus că abia așteaptă să vină din nou și din nou aici.

Programe diversificate

Ca în fiecare an, organizatorii le pregătesc musafirilor tot felul de programe, de la excursii la competiții sportive sau meșteșugărești. Unul dintre organizatori, președintele Tineretului Maltez din România, Tischler Ferenc, spune că sunt unele programe pe care degeaba vrea el să le scoată, sunt atât de iubite de cei care vin aici încât aceştia se opun cu vehemență. „În fiecare an mergem în excursie la Lacul Sfânta Ana, și deși eu aș vrea să mergem și în altă parte, participanții țin morțiș să mergem tot acolo. Un alt astfel de program foarte iubit este concursul de pescuit, care de asemenea se ține în fiecare an” – spune Tischler. Pe lângă acestea, vor fi concursuri sportive dar și unul de dans, în care participanții vor trebui să prezinte o coregrafie a unui dans tematic (african, indian etc.) și unul modern.

Tabără iubită și de voluntari

Tischler Ferenc spune că este foarte mândru și de voluntarii maltezi din Sfântu Gheorghe, pentru că, spune el, printre aceștia este o concurență acerbă în a fi prezenți și a lucra în tabără. „Când spun că acești tineri muncesc, mă gândesc nu numai la organizarea de activități. Voluntarii pun serios osul la treabă, mai ales că participanţii sunt dependenţi de cineva care să îi ajute. Unii trebuie ajutați să mănânce, să se spele și nu ascundem nici faptul că tot acești voluntari schimbă scutecele persoanelor care au nevoie de așa ceva. Este o mare mândrie pentru mine să văd că tinerii se înghesuie și la astfel de munci” – ne-a declarat Tischler.

Costuri mai ridicate decât la o tabără obișnuită

Bugetul total al taberei se ridică la 20.000 de lei, ceea ce înseamnă că șederea unei persoane la Câmpul Benedek costă cu 35-40% mai mult decât cazarea și masa în alte tabere. Tischler spune că și meniul celor prezenți este diferit de cel cu care sunt obișnuiți iubitorii de tabere, dat fiind faptul că trebuie să se gândească la nevoile speciale ale acestor persoane. Banii pentru tabăra din acest an provin din donații și sponsorizări, precum și de la administrația locală, partener în organizarea taberei fiind Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna.

O săptămână de odihnă pentru familii

„În cei zece ani de existență a taberei am demonstrat că avem grijă de cei care vin în tabără aici. De fapt unul dintre criteriile pe care le impunem este acela ca aceste persoane să aplice pentru participarea în tabără singure, și nu însoțite de părinți sau frați. Familiile sunt cele care îi îngrijesc tot anul, așadar merită și ele o săptămână de odihnă” – spune Tischler. Alte criterii de participare nu există, iar anul acesta participă tineri și mai puțin tineri, persoane cu dizabilități locomotorii sau psihice din județele Covasna, Harghita, Cluj, Bihor, dar și din Ungaria și Ucraina, români și maghiari deopotrivă.

De ce Câmpul Benedek?

Tabăra persoanelor cu dizabilități are loc în fiecare an în aceeași locație. Motivul este acela că aici se pot crea condițiile speciale de care au nevoie aceste persoane, prin amplasarea unor rampe astfel ca și cei care sunt în scaun cu rotile, de exemplu, să se poată deplasa. Reprezentantul persoanelor cu dizabilități din județul Harghita, Jozsa Csaba, a remarcat și faptul că Sfântu Gheorghe a făcut în ultima perioadă progrese semnificative în ceea ce privește amplasarea de rampe pentru scaunul rulant în oraș, facilitând astfel deplasarea fără probleme a acestei categorii de persoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.