ACTUALITATE 12 iulie 2010

Sintagma „la graniţa Ţinutului Secuiesc” eliminată dintr-o Hotărâre de Guvern

de Covasna Media | 66 vizualizări

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a anunţat ieri că Prefectura judeţului va propune modificarea Hotărârii Guvernului nr. 402/2010 privind aprobarea stemei comunei Ilieni, ca urmare a faptului că era utilizată expresia „la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei”.

Măsura vine ca urmare a unei plângeri prealabile înaintată de Forum Guvernului, în care se acuza utilizarea nelegală a sintagmei „Ţinutul Secuiesc” și „graniţă”.

„În adresa Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna se menţionează: „(...) Având în vedere că Hotărârea de Guvern nr.402/2010 privind aprobarea stemei comunei Ilieni, judeţul Covasna nu a avut la bază Hotărârea nr. 31/2009 a Consiliului Local Ilieni cu privire la stema comunei, hotărâre prin care, în locul sintagmei „la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei”, s-a trecut în mod corect „la limita teritorial-administrativă dintre judeţul Covasna şi judeţul Braşov”, apreciem că se impune revenirea asupra hotărârii de Guvern în discuţie. Astfel, urmează ca, în cel mai scurt timp, să promovăm un proiect de hotare de Guvern privind modificarea Anexei 2 la H.G. nr. 402/2010, în sensul celor mai sus expuse”, susţine Forumul Civic.

Stema comunei Ilieni a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 306 din 11 mai 2010, unde apar termenii „Ţinutul Secuiesc” și „graniţă”. La acest fapt, Forumul a formulat o plângere prealabilă în care susţine caracterul neconstituţional al termenului „ţinutul secuiesc”, concept care nu reprezintă structura etnică actuală a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, judeţe în care populaţia nemaghiară reprezintă peste 40% din totalul acesteia.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
gogutu, 14 iulie 2010
Va certati degeaba! Istoria s-a petrecut, a fost scrisa, interpretata,etc., iar noi sarim le cearta pe chiflele aruncate de pdl-isti pentru a distrage atentia!!!
Cititor, 14 iulie 2010
Am o propunere: hai sa ne certam. De ce? De ce nu? Oricum bani nu avem, locuri de munca nu avem. Avem promisiunile politicienilor. Deci, hai sa ne certam.
oblio, 14 iulie 2010
Care o fi problema? Sintagma ,, Tara Birsei,, , sau cea de ,, Tinut Secuiesc,,???? Urmeaza sa fie problema si sintagma ,, Cimpulfrumos,,???
eugen, 13 iulie 2010
alex :(cu a mic) in articol nu se vorbea de Ardeal.In rest,pari confuz...Te asteptam mai lucid si mai explicit.
ion, 13 iulie 2010
Catre Alex: Toata lumea stie ca a fost Predealul, nu e nevoie sa predai tu istorie caci stiu si altii mai bine ca tine. Cat despre mitici tu esti mai mitic decat miticii asa ca ciocu mic.
ALEX, 13 iulie 2010
Gresit.Granita(ARDEALULUI) a fost si va fi la PREDEAL, ca sa nu umblati voi moldoveni sarmasi, regatei, mitici si alte neamuri de nimic,prin tara noastra sfanta:ARDEALUL.
Primar_la_Hetea, 13 iulie 2010
Auzi la granita dintre Tara Barsei si asa zisul tinut secuiesc :-) Nu cumva puneti si niste graniceri sa pazeasca "granita" :-)
Janos Iuhas, 13 iulie 2010
Lumea moare de foame si ce va doare pe voi, pe ambi, pe Forumul dar si pe partea adversa.
gigi, 13 iulie 2010
Cea mai mare realizare a Forumului. Bravo tovarasi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.