ACTUALITATE 30 octombrie 2012

Sigiliu pe „vacile de fier”

de Agerpres | 153 vizualizări

Inspectorii sanitari veterinari au sigilat vineri dimineaţă cinci automate care nu funcționau legal în Sfântu Gheorghe.

Direcţia Sanitar-Veterinară Covasna a sigilat vineri cinci automate de lapte din municipiul Sfântu Gheorghe pe motiv că nu respectau cerinţele de siguranţă alimentară.

Directorul instituţiei, dr. Sikó Barabási Sándor, a menţionat că aceste aparate funcţionau ilegal, iar laptele provenea din ferme nesupravegheate sanitar-veterinar, prin urmare nu exista nicio garanţie că laptele avea o calitate corespunzătoare pentru consum.

La câteva ore după punerea sigiliilor, acestea au fost rupte, iar aparatele au fost repuse în funcţiune, drept urmare conducerea DSV a decis să depună o plângere la Poliţie.

Sikó Barabási Sándor a menţionat că legea prevede o serie de condiţii stricte pentru autorizarea şi funcţionarea acestor automate de lapte crud, iar una dintre ele se referă la faptul că aparatele pot fi alimentate doar cu lapte care provine de la ferme înregistrate la Direcţia Sanitar-Veterinară şi care au acceptul pentru vânzare. De asemenea, este interzisă alimentarea cu 'lapte de colectură', adică provenind de la mai multe ferme.

Sikó Barabási Sándor a menţionat ca vor urma controale în tot judeţul pentru a se depista automatele de lapte care funcţionează ilegal sau care nu întrunesc criteriile de siguranţă alimentară.

„Multe dintre bolile animalelor, inclusiv tuberculoza, se pot transmite prin lapte. Acesta este un aliment sănătos, dar numai dacă se obţine de la animale sănătoase”, a conchis şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna.

În județ există la ora actuala 26 automate înregistrate și care funcționează legal, dintre care 11 sunt în Sf. Gheorghe.

Acțiunea de vineri a fost declanșată în colaborare cu Consiliul Local Sfântu Gheorghe, care a apelat la DSVSA neștiind nimic despre aceste cinci automate care au fost sigilate, problema administraţiei publice locale fiind faptul că nu s-a plătit chirie pentru ele la Consiliul municipal, deşi erau amplasate pe spațiu public.

Toate cele cinci automate sigilate au același proprietar care în pofida atenționărilor și avertismentelor nu a dorit să colaboreze cu DSVSA în ideea înregistrării aparatelor. Nici ferma de proveniență a laptelui nu este înregistrată, ca atare nu se ştie nici măcar de la ce număr de animale provine laptele, cu atât mai puţin starea lor de sănătate.

Adresele automatelor sigilate în Sfântu Gheorghe sunt str. Crângului nr. 29, str. Gării nr. 2, str. Stadionului nr. 15, str. Jozsef Attila nr. 1 şi str. Bisericii.

Controalele vor fi continuate pe întregul teritoriu al județului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.