ACTUALITATE 29 august 2012

Sfântu Gheorghe va fi „paralizat” de Ziua Adevărului

de Székely Emőke | 122 vizualizări

Peste 20.000 de maghiari sunt aşteptaţi să protesteze în „cazul Mikó”.

Sâmbătă sunt așteptați să iasă în stradă la Sfântu Gheorghe în jur de 20.000 de maghiari, susținători ai „cazului Mikó”. Primarul Antal Árpád este de părere că orașul va fi paralizat, dar și-a exprimat speranța că nimeni nu va fi deranjat în mod deosebit. Deocamdată nu se cunosc exact arterele care vor fi închise circulației, în cursul zilei de azi reprezentanții primăriei, ai poliției și ai jandarmeriei urmând să aibă o întâlnire pentru stabilirea detaliilor.

„Sâmbătă la ora 11:30 vor bate clopotele bisericilor maghiare din oraș, iar enoriașii sunt așteptați în fața acestor biserici, de unde vor porni spre centrul orașului. Ideal ar fi să atragem și atenția reprezentanților altor biserici decât cele maghiare” – a declarat oficialul Bisericii Reformate, Kató Béla.

Primarul Antal Árpád spune că celor care nu sunt convinși să iasă în stradă pentru a sprijini cazul Mikó le transmite să se gândească cum ar fi ca într-o dimineață să găsească în cutia poștală o scrisoare prin care li se aduce la cunoștință faptul că vor petrece următorii trei ani de viață în spatele gratiilor.

„Ziua adevărului”, cum a fost denumit protestul de susținere a cazului Mikó, este organizat de Biserica Reformată în colaborare cu UDMR, iar la manifestare au fost invitați enoriași din toată țara. Și-au anunțat prezența și europarlamentarul Tőkés László și președintele UDMR, Kelemen Hunor. În ceea ce privește finanțarea evenimentului, Kató Béla a spus că nu există nicio organizație secretă în spatele acestui eveniment, iar costurile de transport vor fi suportate de către enoriași.

Participanții la Ziua Adevărului vor protesta împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării clădirii Liceului Teoretic „Székely Mikó”, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Markó Attila, reprezentantul Bisericii Reformate, Marosán Tamás, și pe consilierul juridic din cadrul Ministerului Justiției, Silviu Clim, pentru abuz în serviciu contra interesului public.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.