ACTUALITATE 11 ianuarie 2011

Secretari slabi și peste 100 de acte atacate în contencios-administrativ

de Monica Vrânceanu | 49 vizualizări

Prefectura Covasna continuă să aibă probleme legate de competența secretarilor de primării, existând printre aceștia unii caracterizați ca fiind „foarte slabi” din punct de vedere profesional. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, în județul nostru mai există încă secretari de primării care nu și-au finalizat studiile în domeniul juridic sau administrativ, așa cum cere legea, drept pentru care, chiar dacă starea generală este una bună, se mai găsesc și astfel de funcționari care creează probleme prin lipsa de competență.

”Există comune şi chiar unul din oraşele din județ unde secretarul este slab şi astfel hotărârile consiliilor locale ajung să fie pline de  greşeli. Instituţia Prefectului îi îndrumă și îi ajută pe cei care se arată interesaţi, dar în cazul câtorva localităţi nici măcar bunăvoinţă în acest sens nu există”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin.

În acest context, prefectul a arătat că în 2010 au fost atacate în contencios-administrativ 107 hotărâri de consiliu - fie pe considerentul că secretarii nu au realizat nelegalitatea, fie că indiferent de recomandările lor, consiliile locale au decis să adopte diverse hotărâri neconforme.

Consiliile locale nu au dreptul ”legalizării” sărbătorii de 15 martie

Prefectura Covasna a atenționat mai multe consilii locale care au decretat sărbătoare oficială de 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, atrăgându-le acestora atenția că o astfel de decizie nu intră în atribuțiile lor.

Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, în județ există două situaţii în ceea ce priveşte declararea zilei de 15 martie ca fiind zi liberă: atașarea unui act adițional contractului colectiv de muncă din primării, astfel stabilindu-se că 15 martie e zi liberă - cum s-a procedat la Primăria Sfântu Gheorghe și stabilirea zilei de 15 martie ca fiind  sărbătoare legală - cum au procedat consiliile locale de Covasna, Târgu Secuiesc sau Ozun, astfel depășindu-și atribuțiile.

Prefectul Gyorgy Ervin a explicat că acele consilii locale care au declarat 15 martie ”sărbătoare legală” au fost atenționate prin adrese de la Prefectură, iar dacă actele respective nu vor fi revocate, va fi necesară atacarea lor în contencios-administrativ.

Partidul Civic Maghiar (PCM) a elaborat în 2010 un proiect de hotărâre prin care angajaţii din Ținutul Secuiesc să aibă liber de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, pentru a le oferi prilejul să sărbătorească fără a fi nevoiţi să meargă la muncă. Proiectul de hotărâre a fost depus în zeci de consilii locale, dorindu-se ca 15 martie să devină sărbătoare legală în această zonă, astfel încât angajații din administrațiile locale și societățile subordonate acestora să beneficieze de zi liberă, însă prefectul Gyorgy Ervin a explicat că o astfel de decizie este peste puterea de decizie a autorităților locale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.