ACTUALITATE 6 octombrie 2010

Sacoșe de toamnă mai ușoare

de Covasna Media | 76 vizualizări
Noua piaţă de la Întorsura Buzăului - prețuri, fructe și legume pentru toate buzunarele E toamnă, e soare cu dinți, e criză... și în sacoșele de piață. Pentru întorsureni, marți e zi de târg. Forfotă mare, biciclete multe, căruțe și mașini de Buzău pline ochi cu produse. Într-un cuvânt, toată lumea merge la piață, acum parcă și cu mai multă plăcere, după ce autoritățile locale au investit într-o nouă față a Pieței Agroalimentare, una mult mai vie, cu acoperiș și tarabe noi. Oamenii sunt mulțumiți de

Noua piaţă de la Întorsura Buzăului - prețuri, fructe și legume pentru toate buzunarele

E toamnă, e soare cu dinți, e criză... și în sacoșele de piață. Pentru întorsureni, marți e zi de târg. Forfotă mare, biciclete multe, căruțe și mașini de Buzău pline ochi cu produse. Într-un cuvânt, toată lumea merge la piață, acum parcă și cu mai multă plăcere, după ce autoritățile locale au investit într-o nouă față a Pieței Agroalimentare, una mult mai vie, cu acoperiș și tarabe noi.

Oamenii sunt mulțumiți de împrospătata locație și sunt tare mândri că au așa ceva la ei în oraș: “Da, ne place, a făcut Primăria un lucru bun! Numai să mai facă și altceva…”, “Noua piață e foarte frumoasă, numai că e cam curent aici, eu sunt pensionară, nu e prea  bine pentru mine”, sau “Foarte bine că au făcut piața asta, avem și noi ceva frumos în oraș” - cam asta spun întorsurenii despre noua lor piață.

Și cum toamna e sezonul legumelor, acestea au colorat tarabele pline ale producătorilor: varză, castraveți, gogoșari, morcovi, conopidă, ceapă, roșii, vinete, fasole verde, cartofi, toate stau regește gata să fie băgate în plase.

Produse româneşti “neatinse de chimicale”

Prețurile acestora variază între 2 și 5 lei pe kg, cei mai scumpi fiind gogoșarii și ardeii, care sunt în același timp și cei mai cumpărați. Vânzătorii se laudă că toate sunt produse românești, cele mai bune, sănătoase și neatinse de chimicale.

Din gama fructelor se găsesc struguri de toate soiurile, pentru care va trebui să scoateți din buzunar între 4 și 5 lei, dar prunele sunt ceva mai ieftine: maxim 3 lei kg.

Buzoienii sunt cei care vând în general aici, iar din câte ne-au povestit prețurile sunt la fel ca anul trecut. Doar câțiva dintre ei recunosc că au mai scumpit puțin, asta ca să le mai rămână și lor ceva pe criza asta. Şi criză necriză, toți spun că rămân cu un oarcare profit, fie el cât de mic.

Întrebați dacă lumea cumpără, majoritatea au răspuns că da.

“Da, cumpără oamenii, chiar mai bine ca altădată! Marfa e românescă, prețurile le mențin la fel ca anu' trecut, 2,5 lei kg de prune, cele mai bune din zonă'', a spus Marius Stroe, din Pătârlagele.

Un alt producător, Mircea Sultana, din același sat, apreciază că oamenii cumpără destul de bine. “Cumpără potrivit, iar profit toată lumea are”, spune el, completat de Sânziana Crăciun: “Lumea cumpără la fel ca anii trecuţi”.

Nu la fel de mulțumit este un vânzător din Nehoiu: “Cu toate că-s prețurile la fel, oamenii cumpără mai puțin din cauza banilor, profitul nostru e destul de mic”.

La o altă tarabă, Tache Ioana din Buzău se plânge și ea: “Nu se mai cumpără cum era odată… criza asta! Dar profit tot e”.

Clienții sunt și ei împărțiți, între mulțumiți și nemulțumiți. Mulți susțin că prețurile sunt mai mari ca anul trecut și că nu pot face aprovizionarea ca la carte pentru neîmblânzita iarnă întorsureană.  Alții deși negociază prețurile, cumpără mai puțin decât au nevoie.

Cert este că toamna a venit, legumele s-au scumpit, pentru unii e criză și multe produse sunt tăiate de pe listă, pentru alţii vine un alt sezon cu varză la butoi și cămara plină cu borcane colorate.

Andreea Dabija Kelemen

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Maria ANDREESCU, 6 octombrie 2010
Ar fi frumos si mai accesibil sa avem si noi o piata ca asta. Poate daca vreodata "domnul" primar Antal Andras Arpad o sa alunge bisnitarii din piata noastra ca sa lase loc taranilor, o sa cumparam si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.