ACTUALITATE 19 iulie 2010

Promisiuni și studii împotriva inundaţiilor

de Ana Sidon | 620 vizualizări
Directorul general al SGA a afirmat că vor înainta o Hotărâre de Guvern privind alocarea a 30 de milioane de lei pentru pârâurile Casin și Baraolt Autoritățile locale împreună cu directorul general al Administrației Naționale "Apele Române", David Csaba, și secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, Para Lorant au participat vineri la o vizită de lucru în zonele inundate din județul nostru, în căutarea unor soluții și pentru a constata la fața locului cele întâmplate. În urma vizitei, directorul „Apele Române”a afirmat că vor înainta o Hotărâre de Guvern privind rezolvarea a două probleme urgente cu pârâurile Casin și Baraolt, în timp ce la Sfântu-Gheorghe este necesară realizarea unui studiu împotriva inundațiilor. David Csaba a declarat că aceasta este calea cea mai rapidă pentru rezolvarea situației, iar ca sumă pentru fiecare din cele două pârâuri este necesară suma de 15 milioane de lei.

Directorul general al SGA a afirmat că vor înainta o Hotărâre de Guvern privind alocarea a 30 de milioane de lei pentru pârâurile Casin și Baraolt

Autoritățile locale împreună cu directorul general al Administrației Naționale "Apele Române", David Csaba, și secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, Para Lorant au participat vineri la o vizită de lucru în zonele inundate din județul nostru, în căutarea unor soluții și pentru a constata la fața locului cele întâmplate.

În urma vizitei, directorul „Apele Române”a afirmat că vor înainta o Hotărâre de Guvern privind rezolvarea a două probleme urgente cu pârâurile Casin și Baraolt, în timp ce la Sfântu-Gheorghe este necesară realizarea unui studiu împotriva inundațiilor.

David Csaba a declarat că aceasta este calea cea mai rapidă pentru rezolvarea situației, iar ca sumă pentru fiecare din cele două pârâuri este necesară suma de 15 milioane de lei.

„Aici în Sfântu-Gheorghe o să facem un studiu pentru că trebuie văzut în ansamblu să zic așa apărarea orașului împotriva inundațiilor. Nu poți să rezolvi numai pârâul Debren și partea aceasta unde stăm să fie nerezolvată, ci trebuie studiu prin care trebuie să reiasă ce rol și importanță poate avea acest mic lac în apărarea împotriva inundațiilor”, a declarat David Csaba.

Oamenii și autoritățile au colaborat

Prezent la vizita de vineri, președintele Consiliului Județean (CJ), Tamas Sandor, a subliniat că există o listă cu priorități pe care speră că le vor putea rezolva în cât mai scurt timp și pe termen lung, mai ales având în vedere că inundațiile și­au cam făcut de cap în ultima vreme la noi în județ. În acest sens au fost solicitate fonduri și în scris.

La rândul lui, primarul Antal Arpad a apreciat implicarea tuturor în lupta cu inundațiile și efectele lor.

"Noi, aici, nu am stat cu mâinile în buzunar şi oamenii în cârciumă, ci, atunci când am avut probleme, atât cetăţenii oraşului şi ai judeţului, cât şi instituţiile, colaborând foarte bine, am încercat să rezolvăm problemele cât mai repede", a spus primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, la scurt timp după ploaie, în zonele inundate se puteau vedea doar urmele viiturilor sau nici acestea.

Ploile și-au schimbat „obiceiul”

Potrivit directorului SGA, în ultimii ani s-a constatat că ploile se concentrează în anumite locații, și timpul de ploaie este foarte scurt, prin urmare ar cam trebui schimbat ce s-a învățat la facultăți în urmă cu multă vreme, când se preda cum să fie ținute râurile în matcă, prin îndiguire, ci acum este clar că cea mai bună rezolvare este realizarea de acumulări permanente sau nepermanente care după ce a trecut viitura sau unda de viitură să fie eliberate treptat.

Legat de inundații, secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, Para Lorant, a anunțat și acesta că Ministerul va prezenta în aproximativ o săptămână - două o strategie împotriva inundațiilor, respectiv se creează o autoritate cu acest scop.

„Avem posibilități financiare, avem concepție, ministerul într-o săptămână, două va ieși și cu o strategie împotriva inundațiilor, se creează o autoritate pentru prevenirea inundațiilor și managementul apelor în cadrul Ministerului Mediului, astfel se va simplifica și vom putea reacționa mai repede în cazuri catastrofale de acest gen”, a declarat Para Lorant.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a modificat în acest an legea de funcționare a administrației fondului de mediu și a creat posibilitatea alocării de fonduri importante pentru lucrări urgente și construcții pentru apărtarea împotriva inundațiilor. Astfel, spune Para, ministerul a prioritizat investițiile administrației naționale a apelor române și în acest an au cel mai mare buget din istoria apelor naționale, respectiv peste 900 de milioane de lei pentru asemenea lucrări.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cititor, 20 iulie 2010
"Directorul general al SGA a afirmat că vor înainta o Hotărâre de Guvern privind alocarea a 30 de milioane de lei pentru pârâurile Casin și Baraolt" Stimate director general propun ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.