ACTUALITATE 30 august 2011

Programul „Dincolo de zid” – la final... oficial

de Székely Emőke | 91 vizualizări

Copiii romi din cartierul Orko s-au bucurat în vacanţă de programe speciale create pentru ei

Vacanța de vară din acest an a continuat programul „Dincolo de zid” început anul trecut în comunitatea romă din cartierul Orko din Sfântu-Gheorghe, vizând educarea copiilor romi pe timpul vacanţei de vară. Un pedagog şi zece voluntari au mers în fiecare marţi la Casa Comunitară de la Orko pentru a-i ajuta pe copiii de aici să recupereze măcar o parte din materia didactică şcolară. Iniţiatorul proiectului este organizaţia de tineret HARIT, dar voluntarii care s-au ocupat efectiv de copii sunt de la organizaţia de voluntari HITI.

Programul a început după finalizarea anului şcolar şi s-a derulat săptămânal.

Pedagogul Gruman Rozalia a declarat că scopul acestui program a fost şi este integrarea acestor copii. „Educarea lor începe de la lucruri mărunte, normale pentru alţi copii, cum ar fi de exemplu învăţarea zilelor săptămânii, sau obişnuirea acestor copii să se spele pe mâini înainte de masă. Deşi toţi cei 30 de copii care au participat la acest program frecventează şcoala, nivelul de pregătire al lor este net inferior colegilor lor din alte şcoli. Un copil de clasa a doua de exemplu ştie cam cât un preşcolar, iar unul de clasa a şasea este la nivelul clasei a doua. Noi am întocmit un plan didactic bazat pe teme săptămânale, cum ar fi zilele săptămânii, anotimpurile sau eroi de basme”, a declarat Gruman Rozalia.

Preşedintele organizaţiei de voluntari HITI, Kelemen Eva, a spus că acest program a adus beneficii şi voluntarilor, care, dacă la început erau sceptici şi reticenţi în ceea ce priveşte activităţile cu copiii romi, sau le era frică să urce singuri la Casa Comunitară, acum vin fără nicio reţinere şi se dedică în totalitate acestei activităţi. „Anul acesta nu a mai avut loc tabăra interetnică din motive financiare, dar voluntarii au încercat să organizeze activităţi după posibilităţile financiare de care au dispus”, a declarat Kelemen Eva.

Duși inclusiv în vizită la Grădina zoologică din Braşov, cei mici s-au arătat fascinați de călătorie, mai ales că printre ei erau mulţi care nu coborâseră nici până în centrul oraşului până acum. Kelemen Eva a mai spus că deşi programul de vară a luat sfârşit, voluntarii vor continua să meargă la Casa Comunitară din Orko pentru activităţi similare, o dată pe săptămână.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.