ACTUALITATE 16 februarie 2012

Primarul Antal Arpad: Clasa cu predare în limba româna de la „Varadi Jozsef” nu va fi desfiinţată

de Agerpres | 84 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local, că Şcoala Generală „Varadi Jozsef” va avea şi anul viitor o clasă I cu predare în limba română, dând astfel, indirect, răspuns celor peste 1000 de persoane care au semnat o petiţie împotriva desfiinţării acesteia.

„Am spus că în cazul în care sunt solicitări va fi clasă cu predare în limba română, iar în acest moment sunt solicitări, deci va fi secţie română”, a declarat primarul Antal Arpad.

Acesta nu a ascuns faptul că autorităţile locale intenţionează, pe viitor, să formeze în toate şcolile clase cu câte 25 de elevi atât la secţiile româneşti, cât şi la cele maghiare. „Cum se vor împărţi aceste clase între şcoli nu vrem să impunem de la Primărie”, a spus Antal Arpad, subliniind că, în opinia sa, ar fi mai bine pentru viitorul oraşului dacă vor rămâne şi şcoli cu predare bilingvă, pentru că astfel copiii români şi maghiari vor creşte împreună.

„Dacă vor creşte împreună, românii vor putea învăţa limba maghiară, maghiarii vor învăţa mai uşor limba română, dar dacă toţi elevii români ar merge, spre exemplu, la Colegiul Mihai Viteazul atunci nu s-ar mai întâlni şi nu e un lucru bun. Dar, ceea ce consider eu foarte important e ca fiecare copil să poată să înveţe în limba lui maternă, indiferent dacă e român sau maghiar, deoarece acesta este un drept constituţional”, a spus primarul.

În urmă cu aproape o săptămână pe internet a circulat o petiţie având ca titlu „Spune NU desfiinţării clasei cu predare în limba romană la Şcoala Varadi Jozsef”, în care se arăta că Inspectoratul Şcolar şi Primăria Sfântu Gheorghe au hotărât ca în anul şcolar 2012-2013 să nu mai fiinţeze clasa I cu predare în limba română, decizie catalogată de iniţiatorii petiţiei drept „şovină şi iredentistă”. Petiţia a adunat în scurt timp peste 1300 de semnături.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.