ACTUALITATE 20 martie 2019

Primăria Sfântu Gheorghe amendată din nou din cauza steagurilor

de Covasna Media | 616 vizualizări

Prefectura va ataca decizia judecătorilor de anulare a proceselor verbale pentru amenzile de anul trecut

Prefectura județului Covasna a amendat și anul acesta Primăria Sfântu Gheorghe cu 10.000 de lei pentru nerespectarea, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a Legii privind arborarea drapelului României. Totodată, prefectul punctează că va ataca la Tribunal decizia judecătorilor din Sfântu Gheorghe de a anula procesele verbale pentru amenzile de anul trecut. În același timp, reprezentanții primăriei susțin că Prefectura nu interpretează corect legea.

Autoritățile covăsnene au pornit și anul acesta, în jurul zilei de 15 martie, când se marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un nou episod din serialul „Războiul steagurilor”.

Într-o conferință de presă susținută înaintea evenimentului, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, și totodată președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád declara că Tribunalul Covasna ar fi anulat amenzile ce i-au fost aplicate anul trecut de Prefectură pentru nerespectarea legii privind arborarea drapelului național și spunea că astfel se demonstrează, în opinia sa, „reaua-voință” a prefectului Sebastian Cucu.

„Replica” prefectului de Covasna a venit la scurt timp, însă cu o nouă amendă, tot în valoare de 10.000 de lei, aplicată Primăriei la fel ca anul trecut, tot pentru încălcarea unor prevederi din Legea privind arborarea drapelului României.

„Situația nu e 100% ca cea de anul trecut, dar este asemănătoare. Principala problemă este că nu s-a arborat și Drapelul României”, a declarat marți, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, prefectul Sebastian Cucu, care a subliniat totodată că anularea proceselor verbale pentru amenzile din 2018 a fost dată de Judecătoria Sfântu Gheorghe, nu de Tribunalul Covasna, decizia nefiind definitivă și că oricum instituția pe care o conduce o va ataca. În plus, prefectul a ținut să amintească și faptul că la Târgu Secuiesc, unde edilul a fost amendat cu 5.000 de lei tot din același motiv anul trecut, judecătoria a luat o cu totul altă decizie.

„Nu Tribunalul a anulat amenzile de anul trecut, ci Judecătoria Sfântu Gheorghe, deci instanța de fond, urmând, desigur, ca Tribunalul să se pronunțe în calea de atac. Încă nu am primit hotărârea, dar o vom ataca, desigur. (...) Judecătoria a anulat cele două procese verbale de anul trecut de la Sfântu Gheorghe, așa cum Judecătoria de la Târgu Secuiesc ne-a dat dreptate. Practic, avem două soluții la instanța de fond contrare: una la Târgu Secuiesc și una la Sfântu Gheorghe. Și sigur, asupra ambelor urmează să se pronunțe Tribunalul în calea de atac”, a punctat prefectul Sebastian Cucu.

În același timp, deși vestea noii amenzi nu pare să fi ajuns la urechile tuturor reprezentanților primăriei, aceștia punctează totuși că abordarea lor va fi aceeași ca și anul trecut.

„Poziția primăriei va fi aceeași ca și anul trecut. Deci noi considerăm că nu este o interpretare corectă a legii. Nu este vorba de o ocazie specială în care primim un oficial din străinătate, ci este vorba de sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, iar simbolul este simbolul maghiarilor, nu este simbolul de stat al Ungariei, deci considerăm ca și data trecută că este o falsă interpretare sau tendențioasă interpretare a legilor”, a declarat marți, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

Acum rămâne doar ca magistrații să decidă care tabără deține dreptatea.

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 21 martie 2019
Spiritul legii este acela ca atunci când este o manifestare publică și se arborează drapelul unui alt stat, trebuie arborat și drapelul național românesc. Culorile roșu-alb-verde ale citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.