ACTUALITATE 14 septembrie 2010

Prima zi de școală la... terase

de Covasna Media | 92 vizualizări
Imediat după festivităţile de deschidere a anului școlar, elevii au luat cu asalt terasele și localurile. Ei prevăd un an școlar mai greu și speră că profesorii nu vor organiza greve Aproape 40.000 de copii și tineri din județ au umplut ieri curţile școlilor, gălăgioși și dornici să își povestească aventurile din vacanță, dar și să afle care sunt noile materii și ce se așteaptă de la ei. Cu costume, fuste mai lungi sau mai scurte, teniși de ultimă modă, pantofi cu toc, pălării șmechere sau flori, școlile au fost mai colorate ca niciodată și liniștea verii a dispărut cel puțin pentru încă un an.

Imediat după festivităţile de deschidere a anului școlar, elevii au luat cu asalt terasele și localurile. Ei prevăd un an școlar mai greu și speră că profesorii nu vor organiza greve

Aproape 40.000 de copii și tineri din județ au umplut ieri curţile școlilor, gălăgioși și dornici să își povestească aventurile din vacanță, dar și să afle care sunt noile materii și ce se așteaptă de la ei.

Cu costume, fuste mai lungi sau mai scurte, teniși de ultimă modă, pantofi cu toc, pălării șmechere sau flori, școlile au fost mai colorate ca niciodată și liniștea verii a dispărut cel puțin pentru încă un an.

„Orice debut de an şcolar marchează începutul emoţiilor pentru noi toţi şi indiferent de problemele cu care ne confruntăm primul clopoţel rămâne întotdeauna acelaşi. Acest început, dincolo de momentul festiv şi al bucuriei, ne reaminteşte că a sosit momentul să urcăm încă o treaptă spre maturitate, spre cunoaştere. Învăţătura şi şcoala rămân mijloacele prin care putem atinge cunoaşterea şi doar împreună dascăli, elevi, părinţi sau bunici putem realiza acest lucru”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Maria Băilă, în deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Mihai Viteazul.

Stând de vorbă cu elevii, am aflat că majoritatea se așteaptă la un an mult mai plin și mai greu decât până acum, atât din punctul de vedere al numărului de materii, cât și pentru că se așteaptă la noi greve din partea cadrelor didactice.

”Cred că anul acesta va fi mai greu. Am văzut un orar mult mai încărcat pentru anul acesta. Prima zi de școală a fost simplă, de acum vine greul”, crede Camelia Dănescu, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă.

”A fost bine în prima zi de școală, dar cred că va fi mai greu în acest an, deoarece am mult mai multe materii acum - adică peste 30”, spune și Kihaly Zsuzsa, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Reformat din Sfântu Gheorghe.

Elevii speră că în acest an nu vor avea parte de prea multe greve, sau cel puțin că acestea nu îi vor afecta.

„După cum am văzut, orarul e cam la fel, avem aceleași ore, cred că o să fie însă mai greu în clasa a X-a... Emoții, nu știu, să vedem. Bineînțeles că vor fi greve, toată lumea vrea bani acum pe criză, în timpul grevei nu suntem afectați, doar după, când se recuperează. Prima zi a fost bine, cam scumpe florile, dar ok”, a spus Alex Vrânceanu (16 ani), clasa a X-a, de la CNMV.

Simina Gheorghincă, elevă în clasa a XI-a a aceluiași Colegiu, așteaptă un an școlar mult mai bun și consideră că reducerea orelor la cele strict necesare profilului real la care învață va avea beneficii atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

„Avem fix orele esențiale pentru care ne-am dus la profilul real. Trebuie să stai la orele respective, în plus cred că profesorii vor fi mult mai dedicați să lucreze cu noi, pentru că în sfârșit nu vor mai fi și ei așa stresați, iar dacă nici elevii nu sunt stresați și profesorii sunt fericiți că au elevi cu care să lucreze, cred că totul o să meargă mult mai bine și mai ok. Avem generații noi care din câte am văzut sunt foarte pregătite pentru activități extrașcolare și cred că totul va fi foarte bine. Absențele vor fi mai riguros verificate și în sfârșit se va respecta rolul liceului și vom fi și noi un liceu mai serios. Sincer nu mi-e frică de grevă, cred că profesorii știu cât de important este pentru noi, mai ales clasele IX - XII, să putem face orele, să trecem Bacul și le-ar fi milă să ne lase baltă într-o perioadă de genul acesta”, a spus Simina.

„O să fie mai greu, pentru că avem mai multe ore, avem și instrumente și va fi mai greu oricum. Greve, nu cred că vor fi” - Stroie Ana Maria, clasa a VII-a, Liceul de Artă

„Va fi mai greu, pentru că suntem mai mari, avem materii noi”, Szoke Janos Laszlo, clasa a VIII-a, Liceul Teologic Reformat.

„Sper că anul acesta va aduce îmbunătățiri, mai ales că programa școlară a fost rearanjată, reducându-se puțin din ore. Sper că acum va fi mai lejer, că vom avea profesori mai buni, oricum orarul a fost redus cu câteva ore, ceea ce e foarte bine, pentru că dacă stai mai mult la școală - peste ora 14 sau 15 - deja obosești, nu mai ești atent…  Prin urmare, mai bine să avem ore mai puține, dar să ne concentrăm la maxim”, spune Ioan Ganea, elev în clasa a X-a la CNMV, arătând că prima zi de școală a fost așteptată cu nerăbdare, mai ales pentru reîntâlnirea cu colegii, liceenii făcând inclusiv rezervare de masă la unul dintre barurile din centrul orașului, astfel încât să sărbătorească așa cum se cuvine începerea noului an școlar.

”Prima zi de școală a fost destul de bine, că a fost vorba doar despre reîntâlnire, desre discuții și despre păreri generale cu privire la noul an. Poate că anul acesta va fi puțin mai greu, avem și profesori noi, materii noi… dar cred că o să ne descurcăm”, crede Ștefan Emese Boglarko, care tocmai a intrat în clasa a VIII-a, la Liceul Szekely Miko.

”Cred că va fi puțin mai greu în acest an. Nu cred că vor fi mai multe materii, dar va fi ceva mai complex, iar profesorii vor avea mai multe așteptări de la noi. Cred că începe o perioadă nouă, în care va trebui să fim atenți la învățătură, deoarece mediile vor conta la admiterea de la facultate. Sper să nu fie probleme cu grevele, deoarece și până acum ne-au afectat și am avut mult de recuperat”, spune Andreea Cârstea, o ”boboacă” de clasa a XI-a la CNMV.

Ana Sidon, Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
dumenzeu, 14 septembrie 2010
ce legatura are poza cu articolu ca nu ai scris nimik legat de poza care cred ca era esential......bafta
Janos Iuhas, 14 septembrie 2010
Ce nu toti ne duceam la terase si la biliard?
@admin, 14 septembrie 2010
"prima zi de scoala... la terase", dar nu scrii nimic despre asta. doar opiniile a 4-5 elevi...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.