ACTUALITATE 16 septembrie 2010

Prima Școală Românească mai are de așteptat până va deveni muzeu

de Monica Vrânceanu | 557 vizualizări
Lucrările de reconstrucție a Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe nu pot fi finalizate în totalitate în acest an, ca urmare a lipsei banilor. Deși clădirea Școlii a fost terminată în proporție de 90%, muzeul care se dorește a fi realizat aici mai are de așteptat, deoarece există încă aspecte nepuse la punct. Reprezentantul firmei care s-a ocupat de reconstrucția Școlii, Aurel Dragomir, a declarat că în prezent

Lucrările de reconstrucție a Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe nu pot fi finalizate în totalitate în acest an, ca urmare a lipsei banilor. Deși clădirea Școlii a fost terminată în proporție de 90%, muzeul care se dorește a fi realizat aici mai are de așteptat, deoarece există încă aspecte nepuse la punct.

Reprezentantul firmei care s-a ocupat de reconstrucția Școlii, Aurel Dragomir, a declarat că în prezent ar mai fi necesari aproximativ 300.000 de lei pentru ca Prima Școală să poată fi un adevărat muzeu.

În primul rând, este nevoie de amenajarea interiorului Școlii - în acest sens existând deja mobilierul necesar la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), dar acest lucru nu se va face înainte de ignifugarea clădirii, punerea dușumelei și finalizarea unor detalii la interior. În plus, mai sunt necesari bani pentru amenajarea curții Școlii, precum și pentru construirea unei anexe în care vor fi amplasate toalete, vechea clădire neavând așa ceva.

„Anexa este absolut necesară, dacă dorim să facem un lucru fără probleme, așa cum trebuie. Din păcate, Oficiul Național al Monumentelor Istorice nu finanțează construirea unor clădiri noi, deci bani în acest sens trebuie găsiți din alte surse. MNCR a depus în acest sens un proiect la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, însă acesta nu a primit finanțare din cauza lipsei de bani. Prin urmare, banii trebuie căutați altundeva, așa că nu cred că în acest an vom putea spune că lucrările la Prima Școală au fost terminate 100%”, a explicat Aurel Dragomir.

Acesta a arătat că lucrările de reconstrucție a clădirii în care a funcționat Prima Școală Românească au fost inițiate în august 2008, având la acea vreme șapte luni ca termen de finalizare. Din cauza unor probleme legate de proiect, urmate și de unele probleme legate de bani, acestea s-au extins în timp; până acum, în Prima Școală au fost investiți 400.000 de lei.

Clădire cu trecut, închiriată

Clădirea Primei Școli Românești se află în patrimoniul MNCR și a fost ocupată mai mulți ani de romi, fiind redată Muzeului abia în 2006, după ce Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a construit în doar 7 zile o casă în care au fost mutate cele două familii de romi care ocupau abuziv Școala.

Prima Şcoală Românească din Sfântu-Gheorghe este atestată documentar din 1799 și a fost identificată pe baza izvoarelor documentare din fondul arhivistic Trei Scaune de la Direcția județeană a Arhivelor Naționale Covasna şi a unor documente păstrate în arhivele bisericilor. Istoria acestei şcoli este strâns legată de istoria bisericii româneşti din zonă, luând ființă sub aripa acesteia, ceea ce explică faptul că primii dascăli au fost în mare parte preoți.

Înainte de finalizarea clădirii, cursurile şcolare se țineau în casa grănicerului secui Dants Ioan, iar potrivit documentelor „Şcoala Confesională Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe era frecventată alături de ortodocşi şi de reformați sau romano-catolici“, fiind considerată o şcoală bună.

Şcoala confesională ortodoxă a funcționat până în anul 1873, când a fost închisă, iar din anul următor elevii români de origine ortodoxă au frecventat şcolile comunale de stat în limba maghiară. În perioada 1930-1940, prin decizia Primăriei Sfântu Gheorghe, „terenul din fața bisericii şi şcolii confesionale a fost amenajat ca parc“, iar clădirea şcolii locuită de diferiți chiriaşi. Din 1960, în locul fostei şcoli confesionale ortodoxe a funcționat Școala pentru romi, în 1966 imobilul fiind întabulat în favoarea Statului Român, în administrarea operativă a Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească Sfântu Gheorghe şi închiriat apoi către două familii din zonă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Marian, 20 septembrie 2010
PRIMAREEEEEEEEEEEEEEEE,PRIMA SCOALA TIGANEASCA O SA APARA LA ANU-N PASTI ASA CA PANA CAND IN SATUL TAU NU AI CU CE SA TE MANDRESTI LASO MAI MOALE.
oblio, 20 septembrie 2010
Prima scoala romaneasca din Brasov se afla in aceeasi curte cu Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Schei. Scoala dateaza din 1583, iar aici s-au predat primele cursuri in limba romana. Deci in citeste integral
Joe, 20 septembrie 2010
De ce nu v-a placut denuirea de valah, nu era mai frumos? roman seamana cu tigan.
Joe, 20 septembrie 2010
Szekely tot szekely era, eventual siculi.Dar denumire asta de roman nu exista pana in sec. XIX. Popoarele frustrate,care nu sunt multumite de istoria lor mai schimba denumirea: de ex. valah-roman, citeste integral
''panoramix'', 19 septembrie 2010
Niste comentarii de o inteligenta rara !
Primar_la_Hetea, 19 septembrie 2010
Joe, ai nota 3 la istorie ! Prima scoala ROMANEASCA in Ardeal dateaza din 1495 !!! Mai documenteaza-te, oare cum se numea natia asa zisa secuiasca in 1799 sau in 1495 ??
Marian, 19 septembrie 2010
Aici e buba:Reprezentantul firmei care s-a ocupat de reconstrucția Școlii, Aurel Dragomir, a declarat că în prezent ar mai fi necesari aproximativ 300.000 de lei pentru ca Prima Școală să citeste integral
Mihai Viteazu, 19 septembrie 2010
NU a fos in Sfintu Gheorghe nicodata scoala romineasca,ca va fii??nusestie!.
Joe, 19 septembrie 2010
Cum poate sa fie "prima scoala romaneasca din 1799"? In sec.XVIII natia asa zisa romana, se numea altfel...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.