ACTUALITATE 2 septembrie 2010

Peste 300 de agricultori din judeţ au protestat cu fanfară și bălţi de lapte în faţa Prefecturii

de Monica Vrânceanu | 43 vizualizări
Fermierii au cerut Guvernului să reia subvenţionarea agriculturii și a sectoarelor de creștere a animalelor Peste 300 de agricultori și crescători de animale au protestat ieri în fața Prefecturii Covasna, cerând ca Guvernul să reia subvenționarea agriculturii și a sectoarelor de creștere a animalelor. Oamenii au cerut totodată demiterea ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, remanierea acestuia și înlocuirea cu Valeriu Tabără venind la doar câteva ore de la protest. Marş cu 50 de tractoare Agricultorii și crescătorii de animale

Fermierii au cerut Guvernului să reia subvenţionarea agriculturii și a sectoarelor de creștere a animalelor

Peste 300 de agricultori și crescători de animale au protestat ieri în fața Prefecturii Covasna, cerând ca Guvernul să reia subvenționarea agriculturii și a sectoarelor de creștere a animalelor. Oamenii au cerut totodată demiterea ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, remanierea acestuia și înlocuirea cu Valeriu Tabără venind la doar câteva ore de la protest.

Marş cu 50 de tractoare

Agricultorii și crescătorii de animale și-au început protestul printr-un marș susținut de 50 de tractoare pe care le-au înșirat în cele din urmă pe toată aleea din faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean. Alături de tractoare, protestatarii au avut și o fanfară, scandând lozinci despre moartea și îngroparea agriculturii pe care le-au „stropit” simbolic cu laptele despre care au spus că va ajunge imposibil de cumpărat din cauza lipsei de susținere a activității lor și a creșterii prețurilor anunțată pentru următoarea perioadă.

Fermierii au venit la protest cu pancarte pe care au scris ”Atenție! Înmormântăm agricultura dacă Guvernul şi Ministerul Agriculturii nu iau măsuri corespunzătoare!!!”, „Vreţi mâncare ieftină? Daţi-ne motorină fără accize şi taxe de drum!”, ”Cartoful românesc pe cale de dispariţie…” sau ”Vrem să producem, nu să importăm!”. În scandările lor, oamenii au strigat ”Hoții, hoții, hoții!” și au cerut subvenții precum cele ale fermierilor europeni și revigorarea agriculturii românești, atrăgând atenția că toate produsele agricole și animale se vor scumpi sau vor dispărea dacă Guvernul nu va susține micii producători.

Subvenţii la nivelul celor europene

Printre cererile oamenilor s-au numărat acordarea subvenției pe cap de bovină la nivelul anului 2009, acordarea subvenției pe calitatea laptelui, neobligativitatea producătorilor agricoli de a deține statutul de persoană fizică autorizată, protejarea producției autohtone prin stabilirea unor limite de importuri de produse alimentare, stabilirea unui preț minim la lapte, subvenții similare cu cele din Uniunea Europeană pentru sfecla de zahăr, sprijin pentru cei ce cultivă cartofi.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Covasna, Ötvös Mózes, a declarat că tot ceea ce-și doresc cei care au pichetat Prefectura este să poată produce și nu să ajungă la faliment, astfel încât România să fie pusă în situația de a se baza numai pe importuri. Ötvös Mózes a arătat că în prezent nimeni din conducerea țării sau a ministerului Agriculturii nu pare interesat de problemele agricultorilor, precizând că nici măcar reprezentanții pe care județul Covasna îi are în Parlament nu au făcut de fapt nimic pentru agricultorii județului, ceea ce a generat o mare nemulțumire pe plan local. Astfel, Ötvös a arătat că dacă revendicările oamenilor nu vor avea nicio soluție finală, ei vor participa la protestul din 9 septembrie de la București, următorul pas în caz de nereușită fiind deplasarea la Bruxelles.

Baltă de lapte în faţa Prefecturii

Supărați pe lipsa de măsuri și disperați de pierderea subvențiilor, oamenii au cerut ca prefectul Gyorgy Ervin să coboare în mijlocul lor pentru a le prelua revendicările ce urmează să le transmită mai departe la Guvern. Prefectul a stat câteva minute cu oamenii, vorbind cu diplomație despre faptul că revendicările vor ajunge la București.

După plecarea prefectului, mai bine de douăzeci de crescători de bovine au golit din PET-uri câțiva litri de lapte în fața Prefecturii, aruncând totodată și recipientele, în semn de protest. Oamenii au spus că litrul de lapte este plătit cu 70 de bani, ceea ce este bătaie de joc din moment ce subvenții nu mai există, iar la consumatori ajunge să fie vândut cu 3-4 lei pe litru.

În jur de 15.000 de agricultori, membri ai Federației Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, au pichetat ieri prefecturile din peste 20 de județe ale tării, cerând sprijinirea agriculturii și creșterii animalelor precum și demisia lui Mihail Dumitru de la Ministerul Agriculturii. Oamenii au cerut o legislație europeană a agriculturii, subvenții, reabilitarea sistemelor de irigații, susținerea investițiilor în domeniul agricol,  introducerea în cultură a plantelor modificate genetic, promovarea energiei verzi, sprijinirea tuturor sectoarelor ce țin de agricultură și zootehnie, dorind ca Statul Român să-și respecte obligațiile asumate față de producători.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.